szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A MAHART PassNave Kft. ideiglenesen rögzítette a szombaton megrongált esztergomi hajókikötő úszóművét, így a közvetlen balesetveszélyt elhárították; a károk helyreállítása még a nap folyamán megkezdődik - közölte a cég műszaki igazgatója. Az esztergomi polgármester szerint nem történt rongálás, mivel a Mahart nem fizetett a kikötőhasználatért, megpróbálták a pontonokat átúsztatni a Mahart tulajdonában lévő kikötőbe.

Spányik Gábor, a MAHART PassNave Kft. műszaki igazgatója az MTI érdeklődésére vasárnap elmondta: szombaton késő délután értesítették a kikötő alkalmazottai, hogy emberek jelentek meg az esztergomi Erzsébet park 2-es és 3-as számú kikötőjében, és megkezdték a kikötő bontását; megrongálták a 60 tonnás úszómű támasztó szerkezetét. Ez életveszélyessé vált, amit a kiérkező vízirendőrök is megállapítottak - tette hozzá. A műszaki igazgató közölte: a helyszínre érkezve a bontást végző csoport vezetője csak annyit mondott, hogy a városi önkormányzat megbízásából kezdték el a munkát.

Jogvita az önkormányzattal

Mint a cég műszaki vezetője elmondta, jogvitájuk van az esztergomi önkormányzattal a parthasználati szerződésről, az ügyet bíróság elé vitték, ám döntés még nem született. Az nem derült ki, hogy ennek a vitának van-e köze a történtekhez - tette hozzá Spányik Gábor.

A rongálás miatt le kellett állítani várhatóan két napra a hajóközlekedést, így sem a Budapest-Esztergom menetrend szerinti járatok nem indulnak, sem a Budapest-Bécs szárnyashajó nem közlekedhet. Ez utóbbi leállítására azért volt szükség, mert a szárnyashajónak Esztergomban van biztonsági kikötője, amelyet szükség esetén nem tudnak használni. Emellett az Esztergomba érkező üdülőhajókat sem tudják fogadni a kikötőben.

Spányik Gábor közölte: a közvetlen veszély elhárítása érdekében ideiglenesen rögzítették a jegypénztárnak, valamint a ki- és beszállótérnek helyet adó úszóművet, s még vasárnap elkezdődik a helyreállítás. A rongálás és a hajóforgalom leállása miatt keletkezett kár mintegy 60 millió forint. A Mahart Passnave Kft. veszélyeztetés és károkozás miatt feljelentést tett a rendőrségen.

„Becsapott minket a Mahart és a minisztérium”

Az MTI helyszínen lévő munkatársának beszámolója szerint a két ponton-kikötőt a parthoz húzták, hozzájuk 1-1 hajót kötöttek, a megközelítésükre szolgáló hidat feltették a létesítményekre. A területen privát biztonsági szolgálat vigyáz a Mahart értékeire, és az önkormányzat közterület-felügyeletének bejelentésére a rendőrség is megjelent.

Esztergom polgármestere az önkormányzat álláspontját ismertetve közölte: "A Mahart és a minisztérium becsapott bennünket, soha egy fillért sem fizettek a kikötőhasználatért. Hivatalosan is kértük a társaságot, hogy távolítsa el az engedély nélküli kikötőit a mi partszakaszunkról, de ennek nem tettek eleget."

Meggyes Tamás elmondta azt is, hogy a város alakított egy céget, mely szintén kínálna lehetőséget az üdülőhajók kikötésére. A polgármester szerint nem történt rongálás, megpróbálták elkötni a pontonokat és átúsztatni a Mahart tulajdonában lévő kikötőbe. A város első embere nem tartja jogszerűnek, hogy a Mahart most vissza akarja építeni a kikötőt egy olyan partszakaszra, melyre nincs engedélye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Lantos Gabriella Kossuth-díjat adna Majkának

Lantos Gabriella Kossuth-díjat adna Majkának