Tetszett a cikk?

A VI. kerületi városvezetés tíz nagyértékű lakóingatlanját értékesítette az elmúlt években, ezeket az ügyleteket ma már a Fővárosi Főügyészség vizsgálja. Az önkormányzat likviditási gondokra hivatkozik, a bizonytalanságtól tartó lakók viszont panamát emlegetnek. Írásunk harmadik, befejező része.

Az előző részek tartalmából
I. Az önkormányzati tulajdonú és a Postamúzeumnak is otthont adó Andrássy út 3. alatti épületet a terézvárosi önkormányzat értékesítette. A vevő számára jutányos vételi ár 328 millió forint. A szálak Mátyás László ügyvédhez vezetnek.

II. Az Andrássy út 21. 2004 szeptemberében talált új gazdára. Az önkormányzat választottja az AMELUS Kft., ez a cég szerezte meg az opciós vételi jogot. Az ügyletnél ismét felbukkan Mátyás László neve.

Nézze meg a témához kapcsolódó videóriportunkat, kattintson!
A VI. kerület, azaz Terézváros önkormányzatának ingatlaneladásait több dolog rokonítja a szomszédos Erzsébetváros helyhatóságának ügyleteihez (lásd korábbról a hvg.hu Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei, valamint Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: a többi néma csend? című cikkjeit). Itt is - miképpen a VII. kerületben - kicsiny, minimális törzstőkéjű projektcégek vásárolják fel az értékes palotákat, amelyek több tulajdonosváltás után esetenként offshore cégeken keresztül juttatják el az ingatlanokat végső tulajdonosukhoz. Terézvárosban is van egy szűk ügyvédi kör, amely a hozzátartozó cégeken keresztül több kerületi nagy beruházást bonyolít. Az Andrássy út 3. eladását például (ezt a házat az A3 Express Kft vette meg) ugyanaz a Marosi András ügyvéd jegyezte ellen, aki évekkel korábban feltűnt a Balettintézet feltűnően alacsony áron történt eladásánál.

Az önkormányzatok ügyletei jogilag nehezen támadhatók. Az ötvenes években államosított lakásokat a kormány 1993-ban a Vagyonátadó Bizottság (VÁB) egyik határozatával az önkormányzatok tulajdonába adta. Azzal a kitétellel, hogy a teljes felújításig a lakások egyenként nem értékesíthetők. Jogászok szerint ezzel nem ellentétes, hogy a bérlők gyakorolhassák elővásárlási jogukat, ha vállalják a rekonstrukciót. A nyugdíjas bérlők lakásai eleve értékesítési tilalom alá esnek, ezért egyfajta vegyes tulajdon jöhetett volna létre. A gyakorlatban számos példa akadt, hogy a ház lakói a tetőtér vagy a pince értékesítéséből oldották meg a felújításokat.

Andrássy út 21. Takarva
© hvg.hu
A VI. kerületben az önkormányzat nem akarta sem felújítani, sem a lakóknak eladni az ingatlant. Megengedhette magának, hogy nem újítja fel a házakat, mert a ’93-ban vállalt felújítási kötelezettség megtagadását a határozat semmilyen módon nem szankcionálta. Idővel a tétlenség még hasznot is hozott, mivel a legtöbb ingatlannál a rossz állapotra való hivatkozással tudták értékesíteni. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sem lépett közbe, nem élt a gyanúperrel, hogy a tranzakciók során tőkeszegény cégek kapnak megbízást felújításra, és minden esetben hozzájárult a magánosításhoz.

Előfordult, hogy az önkormányzat egy-egy adásvételnél az évtizedek óta ott lakó embereket is elfelejtette értesíteni (pl: Andrássy út 21-es ház esetében). Sokan csak az újságokból tudták meg, hogy gazdát cserélt a ház a fejük felett.
 
Az eladási jog  tulajdonosai mára az önkormányzathoz közelálló üzleti körök apró káeftéi lettek,   amelyek üzletrészüket, a ház tulajdonjogával együtt, továbbpasszolják, újabb és újabb „befektetőnek”, mindaddig, amíg nem akad vevő magára a házra.

Levélben fordultunk Fürst Gyögyhöz, Terézváros gazdasági ügyekért felelős alpolgármesteréhez is, de kérdésünkre, hogy miért adták oda 328 millió forintért, „bagóért” az Andrássy út 3-at egy ismeretlen cégnek, nem érkezett válasz.

Verók István a VI. kerület polgármestere az ingatlanértékesítések okának megválaszolásakor likviditási gondokra hivatkozott. Ennek nyoma sincs az Állami Számvevőszéknek a kerület 2003-as évi gazdálkodásról szóló jelentésében. Sőt, a Számvevőszék megállapította: az önkormányzat a módosított kiadási és bevételi előirányzatán belül gazdálkodott. De ha mégis lennének likviditási gondok, akkor az lenne a természetes, hogy az önkormányzat maximális bevételre törekedjék az ingatlan eladásokból. A nyilvánosságra került szerződések nem igazolják ezt a szándékot.

Úgy tűnik, a nyilvánosság ereje mégiscsak el tud érni valamit: Morvai Attila a Fővárosi Főügyészség szóvivője megkeresésünkre megerősítette, az Andrássy út 3., 8., 19., 21., 23., 47., 52. és 68., valamint a a Király utca 36. és a Bajcsy-Zsilinszki út 3. sz. házak adásvételi szerződéseivel kapcsolatban a Főügyészség Magánjogi Osztálya vizsgálatot folytat.

(Vége)

Sipos Anett

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Dobra vert paloták II.

Az Andrássy út. 21. műemlék-épületét a terézvárosi önkormányzat 2004 szeptemberében adta el egy kft-nek. Ebbe a lakók nem nyugodtak bele, így az ügylet egyelőre a bíróságokon folytatódik. A kérdőjelek sokasodnak.

Itthon

Andrássy úti paloták - dobra verve I.

Vajon miért ér az Andrássy út 3. „csak” 328 millió forintot, és a Divatcsarnok 3,6 milliárdot, mikor mindkettőben Lotz Károy freskói találhatók, azzal a különbséggel, hogy az Andrássy út 3-ban több falfestmény van? Miért szavazza meg a VI. kerületi önkormányzat a ház kisajátítását egy olyan, még éppen bejegyzés alatt álló, 3 milliós törzstőkéjű kft-nek, amelynek ügyvezetői huszonévesek, ismeretlenek az ingatlanberuházók körében és még saját tőkéjük sincs? Miért nem érvényesíthették a bérlők elővásárlási jogaikat? Miért bukkannak fel rendre azonos cég- és személynevek VI. kerületi ingatlanügyletek kapcsán? E rejtélyeknek próbál utánajárni háromrészes cikkünk és videóriportunk.

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”