szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz választ vár arra, hogy ki a felelős a balesetekért, amelyek az augusztus 20-i tűzijáték idején kitört viharban történtek - mondta Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága fideszes elnöke hétfőn.

"Ki az az ember Magyarországon, aki ezt a súlyos katasztrófát megakadályozhatta volna?" - tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján a fideszes politikus, megjegyezve: a tűzijátékot szervező Miniszterelnöki Hivatalban meg kell lennie annak a személynek, aki döntéseket hozhatott volna a tűzijáték előkészítése, vagy a rendezvény idején.

A képviselő hangsúlyozta, a vonatkozó jogszabályok szerint, ha vihar közeledik, a tűzijátékot nem lehet megtartani, illetve amennyiben mégis elkezdődött, le kell azt állítani. Mint mondta, a gyülekezési törvény részletes szabályokat állapít meg egy ilyen méretű rendezvény megtartása esetén, a szervezők, megrendelők felelősségére vonatkozóan. Hozzátette: a katasztrófavédelmi törvény rögzíti, mi a felelőssége katasztrófahelyzetekben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, illetve a katasztrófahelyzet megelőzésében Budapest védelmi bizottságának.

Megjegyezte: az Országos Meteorológiai Szolgálat már a kora esti órákban pontos jelzéseket adott a közeledő viharról, így a katasztrófavédelemnek döntéseket kellett volna hoznia.

Lázár János elmondta: a 155/2003-as, a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló kormányrendelet rendelkezik arról, hogy erős szélben a pirotechnikai termékek felhasználását el kell halasztani, s amennyiben elkezdték a tűzijátékot, azt le kell állítani.

A politikus felszólította a kormányzati szerveket, hogy hagyjanak fel az "egymásra mutogatással". A Fidesz helyesli a kormány azonnali vizsgálatát és a nyilvánosság folyamatos tájékoztatását kéri - mondta. Hozzátette: remélik nem tart hetekig a vizsgálódás, hanem néhány órán belül pontos választ kaphatnak az emberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vihar Budapesten: elmarad a tűzoltóautók felvonulása

A vasárnap esti vihar súlyos pusztítása miatt elmarad a műegyetemi tűzben elhunyt három tűzoltó tiszteletére tervezett tűzoltógépjárművek felvonulása és az emlékmenet Budapesten, a megemlékezést azonban 11 órakor a Flórián téren álló Szent Flórián szobornál megtartják - közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság hétfőn.

MTI Itthon

Még mindig keresik a Dunán eltűnt két embert

Még mindig keresi a rendőrség azt a két embert, akik vasárnap este tűntek el a Dunán a vihar ideje alatt - közölte Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn.

MTI Itthon

Megteltek a fővárosi kórházak a sebesültekkel

A vasárnap esti vihar után öt budapesti kórházba - Péterfy Sándor utcai Kórház, Szent János Kórház, Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, Madarász utcai Gyermekkórház, Károly Sándor Kórház - szállítottak sérülteket.

Meghalt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Fecó

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál