szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) központosított elit ellenőrzési szervezeti egységet hoz létre a közeljövőben a kifejezetten nagy, országos kiterjedésű vagy akár országhatáron átnyúló adócsalások feltárására - mondta Szikora János, az APEH elnöke.

Az egységnek várhatóan 250-300 jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező, idegen nyelveket beszélő munkatársa lesz - nyilatkozta az APEH-elnök. Szikora szerint az egység létrehozására a július közepén kihirdetett adótörvények egyik paragrafusa hatalmazza fel az adóhatóságot. Az elit csapat az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságához tartozik majd, és közvetlenül az APEH elnökének utasítása alapján végzi a munkáját.

Szikora János kiemelte, hogy az új revizori csoport nyomozati tevékenységet nem végez, így nem veszi át részben sem a Vám- és Pénzügyőrség szeptember közepétől érvényes kizárólagos jogkörét. A vámosok az adócsalások, csődbűntettek, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése kapcsán kapnak kizárólagos nyomozati jogkört.

Az APEH elit alakulatának a VPOP-val, a rendőrséggel, és az EU tagállamainak hasonló szerveivel történő szoros, napi kapcsolattartás is feladata lesz, ami hatékonyabbá teheti az adócsalások elleni küzdelmet - emelte ki az adóhatóság első embere. Utalt arra, hogy ma már nagyon fontos a gyors reagálás, az információk társhatóságok közötti azonnali megosztása.

Szikora János azt is elmondta, hogy 2007 januárjától megszűnnek az APEH megyei igazgatóságai, s az intézményt regionális alapon szervezik át. Hozzátette: szeptember elsején adta át az új működési szabályzat tervét a pénzügyminiszternek, akinek október elsejéig kell kihirdetnie a régiók végleges változatát. Ezen belül annak is el kell dőlnie, hogy a Kiemelt Adózók Igazgatóságának megmarad-e az önállósága, vagy beolvad a közép-magyarországi régióba. Ez esetben ide tartozna az összes adóbevétel 63 százaléka.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Vállalkozás

Megszállta a Balatont az APEH

Számos szabálytalanságot állapítottak meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adóellenőrei a hétvégén a Balatonnál tartott, "Vakáció 2006" elnevezésű országos akciójuk során. A vizsgálatok nyomán a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt várhatóan 7 üzletet 12 napra bezárnak, s szabálytalan foglalkoztatás miatt további 11 üzlet lezárása, illetve egy adózó tevékenységének a felfüggesztése várható - közölte az adóhatóság.

MTI Gazdaság

APEH: kétszázmilliárd forintos adókülönbözetet tártak fel

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az első nyolc hónapban 178248 ellenőrzést végzett el, aminek eredményeként 203 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg - mondta Szikora János az APEH elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A feltárt adóhiány 46 százalékkal több a tavalyi első nyolc havinál.

MTI Vállalkozás

Beérik az APEH munkájának gyümölcse

„Kezd beérni a gyümölcse az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) folyamatos és szigorú ellenőrzéseinek: a Balaton idegenforgalmilag frekventált területein a nyár elejéhez képest 13 százalékkal csökkent az adózók által elkövetett mulasztások száma” - tette közé az adóhatóság internetes honlapján csütörtökön.

MTI Vállalkozás

APEH: szigorított ellenőrzések az adóminimalizálókkal szemben

Az APEH felfüggesztheti a cégek adószámát, később pedig nyomon követheti azokat a vállalkozásokat, amelyek felfüggesztett adószámmal vagy nem megfelelő sorszámú számlával dolgoznak. Szigorítják az ellenőrzéseket, főként az adóminimalizálókkal szemben. Az erre vonatkozó jogszabályok július 17-től olvashatóak a Magyar Közlönyben.

MTI Gazdaság

Miért mentették fel az APEH két elnökhelyettesét?

Veres János pénzügyminiszter szerdán, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vezetőinek értekezletén bejelentette: július 15-i hatállyal felmenti az APEH két elnökhelyettesét, Vámosi-Nagy Szabolcsot és Futó Ivánt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

MTI Gazdaság

A tavalyinál keményebben szankcionál az APEH

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az első fél évben a működő gazdasági társaságoknál és a magánszemélyeknél 339,2 milliárd forint összegű hátralékot állapított meg, 2,1 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben. Ebből 231,4 milliárd forint tőkehátralék, 74,2 milliárd forint pótlék, 33,7 milliárd forint bírság volt.

Duma Aktuál: Amikor a kínai orvoslás és Vajna Tímea fánkja találkozik

Duma Aktuál: Amikor a kínai orvoslás és Vajna Tímea fánkja találkozik

A HVG munkatársa kapta a Tarnói Gizella-díjat

A HVG munkatársa kapta a Tarnói Gizella-díjat

 Elmondta a KSH, mitől nőtt leginkább a GDP

Elmondta a KSH, mitől nőtt leginkább a GDP