szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) központosított elit ellenőrzési szervezeti egységet hoz létre a közeljövőben a kifejezetten nagy, országos kiterjedésű vagy akár országhatáron átnyúló adócsalások feltárására - mondta Szikora János, az APEH elnöke.

Az egységnek várhatóan 250-300 jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező, idegen nyelveket beszélő munkatársa lesz - nyilatkozta az APEH-elnök. Szikora szerint az egység létrehozására a július közepén kihirdetett adótörvények egyik paragrafusa hatalmazza fel az adóhatóságot. Az elit csapat az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságához tartozik majd, és közvetlenül az APEH elnökének utasítása alapján végzi a munkáját.

Szikora János kiemelte, hogy az új revizori csoport nyomozati tevékenységet nem végez, így nem veszi át részben sem a Vám- és Pénzügyőrség szeptember közepétől érvényes kizárólagos jogkörét. A vámosok az adócsalások, csődbűntettek, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése kapcsán kapnak kizárólagos nyomozati jogkört.

Az APEH elit alakulatának a VPOP-val, a rendőrséggel, és az EU tagállamainak hasonló szerveivel történő szoros, napi kapcsolattartás is feladata lesz, ami hatékonyabbá teheti az adócsalások elleni küzdelmet - emelte ki az adóhatóság első embere. Utalt arra, hogy ma már nagyon fontos a gyors reagálás, az információk társhatóságok közötti azonnali megosztása.

Szikora János azt is elmondta, hogy 2007 januárjától megszűnnek az APEH megyei igazgatóságai, s az intézményt regionális alapon szervezik át. Hozzátette: szeptember elsején adta át az új működési szabályzat tervét a pénzügyminiszternek, akinek október elsejéig kell kihirdetnie a régiók végleges változatát. Ezen belül annak is el kell dőlnie, hogy a Kiemelt Adózók Igazgatóságának megmarad-e az önállósága, vagy beolvad a közép-magyarországi régióba. Ez esetben ide tartozna az összes adóbevétel 63 százaléka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Megszállta a Balatont az APEH

Számos szabálytalanságot állapítottak meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adóellenőrei a hétvégén a Balatonnál tartott, "Vakáció 2006" elnevezésű országos akciójuk során. A vizsgálatok nyomán a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt várhatóan 7 üzletet 12 napra bezárnak, s szabálytalan foglalkoztatás miatt további 11 üzlet lezárása, illetve egy adózó tevékenységének a felfüggesztése várható - közölte az adóhatóság.

MTI Gazdaság

APEH: kétszázmilliárd forintos adókülönbözetet tártak fel

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az első nyolc hónapban 178248 ellenőrzést végzett el, aminek eredményeként 203 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg - mondta Szikora János az APEH elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A feltárt adóhiány 46 százalékkal több a tavalyi első nyolc havinál.

MTI Vállalkozás

Beérik az APEH munkájának gyümölcse

„Kezd beérni a gyümölcse az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) folyamatos és szigorú ellenőrzéseinek: a Balaton idegenforgalmilag frekventált területein a nyár elejéhez képest 13 százalékkal csökkent az adózók által elkövetett mulasztások száma” - tette közé az adóhatóság internetes honlapján csütörtökön.

MTI Vállalkozás

APEH: szigorított ellenőrzések az adóminimalizálókkal szemben

Az APEH felfüggesztheti a cégek adószámát, később pedig nyomon követheti azokat a vállalkozásokat, amelyek felfüggesztett adószámmal vagy nem megfelelő sorszámú számlával dolgoznak. Szigorítják az ellenőrzéseket, főként az adóminimalizálókkal szemben. Az erre vonatkozó jogszabályok július 17-től olvashatóak a Magyar Közlönyben.

MTI Gazdaság

Miért mentették fel az APEH két elnökhelyettesét?

Veres János pénzügyminiszter szerdán, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vezetőinek értekezletén bejelentette: július 15-i hatállyal felmenti az APEH két elnökhelyettesét, Vámosi-Nagy Szabolcsot és Futó Ivánt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

MTI Gazdaság

A tavalyinál keményebben szankcionál az APEH

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az első fél évben a működő gazdasági társaságoknál és a magánszemélyeknél 339,2 milliárd forint összegű hátralékot állapított meg, 2,1 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben. Ebből 231,4 milliárd forint tőkehátralék, 74,2 milliárd forint pótlék, 33,7 milliárd forint bírság volt.

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Tim Cook: Nem lesz bolhapiac az App Store-ból

Tim Cook: Nem lesz bolhapiac az App Store-ból

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják