szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt tett feljelentést Torgyán József ismeretlen tettesek ellen a Fővárosi Főügyészségen. A feljelentésben Kóka János, Veres János, Hiller István és Gyurcsány Ferenc neve is szerepel.

Torgyán József, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a feljelentésben hivatkozik a csalás törvényi feltételeire. Mint írja, a választási kampányban tett ígéretek a választópolgárok tudatos megtévesztésének minősülnek, márpedig "más tévedésbe ejtése a hatályos büntetőjog csalási tényállásának egyik eleme".

A csalás másik tényállási elemével, a jogtalan haszonszerzéssel kapcsolatban azt írta: az mindenképp megállapítható, mert "a kormányzati pozícióba kerülés számos olyan előnyt biztosít, amelyek messze meghaladják azt a mércét, amely e célzat megállapíthatóságához szükséges".

Torgyán József szerint sértetti oldalon bekövetkezett kárnál vizsgálandó, hogy a hatalomra kerülők az ígért jóléti intézkedések helyett róttak-e olyan terheket a lakosságra, amelyek a nép vonatkozásában kárként, a csalók tekintetében pedig haszonként jelentkeznek, vagy terveznek-e ilyet tenni.

Az általa ismeretlennek nevezett elkövetők a kormány soraiban keresendők és a feljelentésében is szerepelnek nevek. A feljelentésben Kóka János, Veres János, Hiller István és Gyurcsány Ferenc neve is szerepel. Kitért arra is, hogy ez a bűncselekmény 5-től 10 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Torgyán József beszélt arról is, hogy szívesen venné, ha mások is csatlakoznának a feljelentéséhez.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Internet

Online aukción Orbán, Torgyán és Lagzi Lajcsi

Internetes aukció indul Róth István "Millenniumi magyar kormány a Korona évében" című olajfestményére, amelyet 25 millió forint kikiáltási áron kínálnak. A 2,60 x 5 méteres vászon középén egymás mellett mosolyog Torgyán József és Orbán Viktor, mögöttük félkaréjban állnak a kormány tagjai.