A Kossuth tér az Országgyűlés épületének használatba vétele, azaz a huszadik század eleje óta egyfajta „szakrális térnek” számít, ahová a politizáló közvélemény figyelme összpontosul, amely kedvelt színhelye tüntetéseknek és reprezentatív ünnepségeknek.

Az 1912. május 23-i tüntetés résztvevői az általános és titkos választójog bevezetését követelték, közel a Parlamenthez. A mai Alkotmány utcában nekik rontottak a lovasrendőrök, több halott és sebesült maradt a kövezeten, Amikor a Parlament lépcsőjén Károlyi Mihály kikiáltotta a köztársaságot, 1918. november 6-án, első ízben „vitte ki” a politikát a Kossuth térre. 1919 őszétől ezután a környező terek, a Batthyányi örökmécsesnél, és a mai Szabadság téren tömérdek megemlékezés és hazafias megmozdulás zajlott. Az utóbbi tér a mai szovjet emlékmű helyén álló „Ereklyés országzászló”, illetve az elszakított területeket jelképező Észak, Nyugat, Kelet és Dél allegórikus alakjait ábrázoló szobrok felállítása után egyfajta szabadtéri irredenta templommá vált.

Még 1945 és 1948 között is számos tüntetés zajlott a téren, elsősorban a rendőrséget kézben tartó Magyar Kommunista Párt szervezésében. Rákosi Mátyás azonban, szovjet példát követve, új szakrális teret jelölt ki a tömegmegmozdulások számára, a Dózsa György utat és a Sztálin szobrot övező Sztálin teret. (Ma: Felvonulási tér). Az 56-os forradalom eltakarította véres diktátor szobrát, de az igazán katartikus események színhelye változatlanul a Kossuth tér maradt. A 23.-i tüntetésen itt követelték Nagy Imre reaktíválását, a Parlament tetejét díszítő vörös csillag fényének kioltását, és itt érte a tüntetőket két nappal később a véres sortűz is.

A nyolcvanas évektől kezdve jónéhány, a hazai és a nemzetközi média által megörökített ellenzéki tüntetés zajlott ezen a területen, ami magába foglalta a Szabadság-teret és a Batthyányi örökmécsest is A harmadik köztársaságot 1989. október 23-án ugyancsak a Kossuth-téren kiáltották ki. A hagyomány folytatódott az elmúlt tizenhat évben is. A mindenkori tiltakozó tüntetők előszeretettel rendezkedtek be akár hosszabb időre is a Kossuth téren.

2002-től az MSZP-SZDSZ koalíciós kormányzat a Kossuth tér kommercializálása és popularizálása mellett döntött, korábban elképzelhetetlen funkciókat telepített a Parlament elé. Tavaly és az idén – a Fővárosi Közterület Hasznosítási Társaságtól beszerzett adatok szerint - a következő tevékenységet engedélyezték a Kossuth téren: budapesti búcsú, húsvét és hanuka ünnepségek, szilveszteri buli, jégkorcsolyázás, gyermeknapi ünnepségek, Európa Fesztivál. Az idén nyáron másfél hónapon keresztül tartott a Tér-, Film- és Zene fesztivál, amely békésen megfért a Baumag károsultjainak demonstrációjával. Itt volt több marathoni verseny célegyenese is.

Sok minden változhat a magyar politikai életben, de a Kossuth térre mindig számíthatunk: zarándokhely szerepét biztosan nem veszélyezteti semmi.

Pelle János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

"Ostromra" buzdít a Kossuth tériek egyik vezetője

Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője szerdán a Kossuth téren - a Btk. 177. paragrafusára hivatkozva - felszólította a magyar állampolgárokat: minél nagyobb számban tegyenek feljelentést Gyurcsány Ferenc ellen, hogy ezzel "megostromolják az igazságszolgáltatást".

MTI Választás 2006

Nem kértek engedélyt a hét végi Kossuth téri rendezvényre

Várhatóan a fővárosi önkormányzat engedélye nélkül zajlik majd a választási kampánycsend idején az a hét végi rendezvény a Kossuth téren, amelynek előzményeként napok óta hol többen, hol kevesebben tüntetnek a kormány ellen -mondta az önkormányzat városképvédelmi bizottságának elnöke.

hvg.hu Itthon

Kik játszanak forradalmat a Kossuth téren?

Hétfői petícióversenyük után igyekeznek az egység látszatát kelteni a Kossuth téri tüntetőket képviselő spontán alakuló politikai szerveződések, noha törésvonalak nemcsak a különféle csoportok között, de azokon belül is észlelhetők. Az országosan körözött Budaházy György például a tüntetés egyik vezéralakját, Takács Andrást bírálja. Ha már Ön sem tudja követni, hogy ki kivel van, és melyik csoport mit akar, olvassa el összeállításunkat!

MTI Itthon

Mégsem kívánnak összekülönbözni a Kossuth tériek

A Kossuth téri demonstráció szervezői egységesek, sem szervezői, sem politikai ellentét nincs közöttük - hangsúlyozza hétfő esti közleményében a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Forradalmi Nemzeti Bizottmány (FNB) nevében Takács András és Halász József.

MTI Itthon

Hálózsákos bátor embereket várnak a Kossuth térre

Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője arra hívott fel szerdán a budapesti Kossuth téren, hogy "akinek van bátorsága", hozzon hálózsákot a térre az önkormányzati választások előtti kampánycsend idejére, amikor a szervezők terve értelmében "kulturális rendezvénnyé" alakul át a kilenc napja folyó demonstráció.

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Mfor: A hulladéklerakókat is államosítani akarják

Mfor: A hulladéklerakókat is államosítani akarják

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július