szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesten keringő híreket az Élet és Irodalomnak, illetve a Hírszerzőnek is megerősítette az egyik főszereplő, Bozóki András ex-kultuszminiszter. Eszerint Gyurcsány Ferenc utasította az akkor még hivatalban lévő Bozókit, ne írjanak ki pályázatot a Nemzeti Filmarchívum vezetői posztjára, hanem maradjon ott Szabó István felesége, Gyürey Vera, akinek megbizatása egyébként lejárt volna. Szabó maga kérte Gyurcsányt, intézze el ezt a kis apróságot. Elintézte.

Bozóki András
© Végel Dániel
"Viszolygás fog el, ha a februári filmszemle nyitónapjára gondolok, ahol még kulturális miniszterként vettem részt. Ekkor már tudtam, hogy a Kongresszusi Központban a Rokonok díszbemutatóján egykori politikustársaim által lelkesen ünnepelt Szabó, saját felesége, Gyürey Vera esetében éppúgy járt el, mint filmbéli hősei: kibulizta, hogy az asszony még egy időre ott maradhasson a Filmarchívum élén. Hogy ne kelljen pályáznia. Mi több: hogy ne legyen pályázat. Aki azt is elérte, hogy a már kiírt pályázatot a miniszterelnök visszavonassa a kedvéért."

Mindezt Bozóki András blogjának október 25-i bejegyzése tartalmazza. S még azt is hozzáteszi: ez nem nyugati demokrácia. A formális demokrácia intézményes rendje nálunk informális kapcsolati hálók sűrűjében vergődik.

Az egykori kulturális miniszter által megszellőztetett ügy 2005 őszén kezdődött. A Nemzeti Filmarchívum igazgatójának, Gyürey Verának lejárt a vezetői megbízatása, ezért kezdeményezték az új igazgatói pályázat kiírását. Bozóki András a Hírszerzőnek megerősítette: ekkortájt Szabó István több vezető MSZP-s politikust (a Hírszerző értesülései szerint Lendvai Ildikót, Kiss Pétert és magát a miniszterelnököt) is végiglátogatott, hogy kijárja a pályázat elhalasztását.

A miniszter így egy olyan előterjesztést kapott, mely  Gyürey mandátumának az új pályázat kiírásáig történő meghosszabbítását tartalmazta. Bozóki ezt elmondása szerint aláírta "az intézmény zavartalan működése" érdekében, majd maga kezdeményezte új pályázat kiírását. Ezt viszont a MeH kérésére el kellett halasztania a filmtörvény folyamatban lévő módosítására, és a közelgő választások miatti felfokozott helyzetre való hivatkozással.

A pályázatot a parlamenti választás másnapján, 2006. április 24-én kiírta a kultuszminiszter, hivatalosan pedig a Kulturális Közlöny május 11-i számában jelent meg. Ekkor azonban a Miniszterelnöki Hivatalból a pályázat visszavonására szólították fel Bozókit. Ő ezt nem tette meg, és személyes találkozót kért a miniszterelnöktől. Maga Gyurcsány Ferenc utasította őt szóban, indoklás nélkül a pályázat visszavonására még  a május 23-i kormányülés előtt. A Kulturális Közlöny következő számában - az emlékezetes őszödi beszéd napján -, május 26-án jelent meg a pályázat visszavonását elrendelő miniszteri határozat. 

Szabó István filmrendező "szemenszedett hazugságnak" nevezte az exminiszter állításait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Bozóki: a stratégiát folytatni kell, mindegy, ki a miniszter

Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója fegyelmi eljárást kezdeményezett Keveházi Gábor ellen, a főnökét lemondásra felszólító balettigazgató szerdán kapta meg az erről szóló értesítést. Közben Bozóki András miniszter úgy nyilatkozott, a "perpatvar" eltereli a figyelmet a lényegről, a modernizáció szükségességéről.

MTI Itthon

Bozóki a modernizáció pártján van

Az operaház ügyében nem a sokak által támadott főigazgató, hanem a modernizáció pártján áll - jelentette ki a kulturális miniszter pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában; Bozóki András véleménye szerint ugyanakkor nem az a cél, hogy évente újabb és újabb igazgatók bukjanak bele a dalszínház vezetésébe.

Tóth Zsuzsa Kult

Mire megoldás a Filmarchívum új raktára?

Néhány hete adták át a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNF) új, korszerű raktárát, amely a filmtárolás problémáit hivatott megoldani. Az alkalmassággal és megoldottsággal kapcsolatos vélemények azonban eltérőek, ahogy az egy bő másfél évvel ezelőtt kezdődött, s most bírósági ítéletig jutott vitából is kitűnik.