szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagjai veszélyben érzik műhelyük jövőjét, mert attól tartanak, hogy az igazgatói pályázat elbírálásánál "kevésbé szakmai, sokkal inkább politikai szempontok az iránymutatóak" – olvasható nyilatkozatukban.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A nyilatkozat 65 aláírója méltatlannak tartja ezt a helyzetet, mert munkájukat "mindig is a művészi szabadság, a magyar és az európai színházkultúra mellett való elkötelezettség jellemezte és jellemzi ma is, politikai pártoktól és rendszerektől függetlenül". Emlékeztetnek arra: csaknem 30 év után a színház eddigi vezetője, Babarczy László leköszön. A megüresedő igazgatói posztra a kaposvári önkormányzat pályázatot írt ki, amelyre a társulat bizalmát élvező Znamenák István, a színház vezető rendezője és színésze mellett Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója jelentkezett.

Az első forduló eredménytelenül zárult, mert egyik jelentkező sem kapta meg a kinevezéshez szükséges minősített többséget a képviselő-testülettől. Így újabb pályázatot hirdettek, a megbízatás időtartama a korábbi kiírásban szereplő 3 évről 1 évre csökkent. Az újabb fordulóra is Znamenák István és Korognai Károly jelentkezett.

Jövő kedden tartják a két pályázó bizottsági meghallgatását, és nincs kizárva, hogy szerdán rendkívüli ülésen döntenek a kaposvári képviselők az új igazgató személyéről. Az aláírók az 1 évre szóló kinevezést szakmailag nehezen értelmezhetőnek tartják, "mivel nyilvánvaló, hogy művészi program ilyen rövid idő alatt nem valósítható meg". A társulat ennek ellenére kérte fel Znamenák Istvánt, hogy másodszor is pályázzon.

Az aláírók azt kérik a döntéshozóktól: "továbbra is támogassák a Csiky Gergely Színház jelenlegi társulatát, hogy a jövőben is rangjához méltóan működhessék".

"Most, amikor elmúlt korok világára emlékeztető támadások érnek bennünket, aggódunk a kaposvári Csiky Gergely Színház jövőjéért" – olvasható a nyilatkozatban annak kapcsán, hogy a második pályázati forduló előtt támadások érték a Mohácsi János által rendezett, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából bemutatott 56 06 /őrült lélek vert hadak című előadást s annak nyomán a színházat.

Az előadás kapcsán egy szélsőséges internetes portál február 20-án nevekkel és elérhetőségekkel közzétett felhívására gyalázkodó, sértő, fenyegető hangú leveleket, telefonokat kapott több szereplő, a rendező és a színház titkársága.

Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem polgári jogi tanszékének vezetője pedig – aki az előadást nem látta –a Somogy megyei főügyésznél személyiségi jogi per indítványozását kérte az író, az igazgató és a rendező ellen. Beadványában emellett az előadás felfüggesztését kérte a per jogerős befejezéséig arra való hivatkozással, hogy a darab sérti az 1957-ben halálra ítélt, ám később a bíróság által mentesített fiatal medika, Tóth Ilona emlékét. Az MTI információi szerint a Somogy Megyei Főügyészség március 26-ig dönt a beadványról.

A Mohácsi testvérek - Mohácsi István író és Mohácsi János rendező - darabjában a fiatal Sáry Flóra nevű orvosnőt kivégzik, mert részese volt az ÁVH-gyanús Kollár István meggyilkolásának. A darabban bemutatott történet alapja Tóth Ilona sorsa. "Alakjában az a fiatal nő érdekelt minket, aki összeroppanva túlvállalt munkáitól, a röplapok gyártásától, a kórházi osztály vezetésétől, az ellenállók bújtatásától és az iszonyú fáradtságtól, katasztrofális döntést hoz. Az út érdekelt minket, merthogy Tóth Ilona döntése tragikus volt, azt vitatni nem lehet, de furcsa módon jelen esetben a színpadi és magántragikum úgyszólván ugyanaz" – nyilatkozta korábban a Somogyi Hírlapnak Mohácsi János.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Kult

Sorsdöntő társulati ülés lehet ma Győrben

Társulati ülést tart ma délután a Győri Nemzeti Színház. Ezen a városi önkormányzat vezetői is részt vesznek, akik zárt ülést szeretnének. A színháziak azonban a média jelenlétében akarják megtudni, mi rejlik igazgatójuk felfüggesztése mögött.

hvg.hu Kult

Színházművészek ellen hangol egy szélsőséges webportál

Egy szélsőséges hangú webportál írása nyomán gyalázkodó leveleket és telefonokat kapott a kaposvári Csiky Gergely Színház és több művésze, az "56 06 / őrült lélek vert hadak" című előadás miatt. A darabban megidéznek egy ellentmondásos történetet 1956-57-ből.

hvg.hu Kult

Színházi struktúraváltás: vitairat

Felvonásvég. Talán ezzel, a színházi zsargonból vett szóval jellemezhető a színházfinanszírozási rendszer jelenlegi helyzete. Budapesten kiderült: fenntarthatatlan a támogatási struktúra, és recseg-ropog alatta az intézményi szerkezet is. Egy hosszú felvonásnak - úgy látszik - vége. Még nem tudni azonban, mit hoz az új. A darab ugyanis most íródik.

Kult

Egész pályás letámadás a vidéki színházaknál

Egy kaposvári '56-os színdarab betiltási kísérlete a legdurvább, de nem az egyetlen támadás, amit a jobboldal indított a vidéki színházak ellen. Az egymás után megüresedő direktori székeket Orbán Viktor hívei kerülgetik.

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant