szerző:
MTI

Összesen 371 ezren látogattak ki a kedden véget ért, jubileumi, 15. Szigetre. Az idei fesztivál ugyan nem volt nyereséges, de a szervezők sikeresnek értékelik az egyhetes rendezvényt.

< /><><>
A Szigeten már pakolnak, bontják a színpadokat, a sátrakat, a sátrazó szigetlakók pedig folyamatosan hagyják el az Óbudai-szigetet. A bontás és takarítás körülbelül két hétig tart, utána indulnak meg a helyreállítási munkálatok. 

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője szerdán elmondta: az idén 14 ezerrel kevesebben látogattak ki a Szigetre, mint tavaly. A hétvégi esős napok a vártnál kevesebb látogatót hoztak, így nem érték el azt a látogatószámot, amely után nyereséges lehetne a rendezvény.

A fesztivál 385 ezer látogatónál lett volna nyereséges, Gerendai Károly becslése szerint így nagyjából 80 millió forint mínuszban lesznek. Az egyik főszponzor korábbi visszalépésével, az ÁFA-emeléssel, az inflációval, és azzal, hogy nem kértek idén állami támogatást, több száz milliós mínusszal indultak, aminek nagy részét végül is sikerült letornászni. Mint mondta, az elmaradt Chris Cornell-koncert fellépti díját megspórolták ugyan, de nem várt kiadásokkal is számolniuk kellett, például az esőzés miatti takarítás, a szivattyúzás és a saras területek homokkal való feltöltése is sokba került. Összességében cégük várhatóan nyereséges lesz, hiszen a nulladik napi LGT koncert, a soproni VOLT és a marosvásárhelyi Félsziget fesztivál nyereségesek voltak. Hátra van még a Parádé Bónusz elnevezésű rendezvényük is, amely általában szintén nyereséges szokott lenni - mutatott rá Gerendai Károly.

A Sziget Szervezőiroda vezetője összességében sikeresnek ítélte a fesztivált, kiemelve a változatos zenei programokat, valamint azt, hogy idén több mint 40 ezer látogató külföldről érkezett Budapestre. Úgy vélte: minden adott ahhoz, hogy jövőre még sikeresebb legyen a rendezvényük, ugyanakkor a befogadóképességet nem fogják növelni, naponta maximálisan 65 ezren bulizhatnak jövőre is a fesztiválon.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint naponta 5-10 panasz érkezett a Sziget zöld számára. A lakossági panaszok körülbelül fele a hangos zenei programok miatt érkezett, de volt aki a furcsa külsejű fiatalokra, illetve a parkolási nehézségekre panaszkodott. Gerendai Károly közölte, ha sikerül találni megfelelő területet, jövőre külön parkolókból buszok szállíthatják majd a látogatókat a fesztiválra. Erről már idén is tárgyaltak a kerület polgármesterével, azonban idén nem találtak erre megfelelő helyszínt.

A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint az Óbudai-szigeten a takarítást, a helyreállítást a Fővárosi Közterület-fenntartó Kft. végzi. A zöldterületet fenntartó Főkert Zrt. az előzetes állapotfelmérés után most kárfelmérést végez majd. A helyreállítás a pázsit mellett cserje és talajtakaró növényekben keletkezett hiányok pótlására is kiterjed. A nagy járművek évről évre kárt tesznek a park fáiban is, így azokat is végig kell szemlézni, s a balesetveszélyessé vált, megrepedt ágakat el kell távolítani.

A Sziget szervezőinek közleménye arról számol be, hogy egyre környezettudatosabbak a szigetlakók. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által támogatott ZöldÖvezet program eredményeként az idén már a Szigeten keletkező hulladék 30 százalékát sikerül újrahasznosítani. Az előzetes becslések szerint az idén több mint 500 köbméter szemetet gyűjtöttek szelektíven a szigetlakók, ami egy 100 ezer fős város napi hulladéktermelésének felel meg. 

A Szigeten működő talált tárgyak osztályán idén is főleg telefonokat, fényképezőket, kamerákat és hátizsákokat adtak le a becsületes megtalálók. Két fiatalember egy mélyen alvó harmadikat hozott be, akit a sátrukban találtak, és a talált tárgyak osztályán kötött ki egy francia kutya is, akit a nyakörvében lévő oltási szám alapján a nemzetközi adatbázis segítségével tudtak azonosítani. A háziállat gyorsan gazdára talált. A házasságkötő sátorban naponta átlagosan 200 frigy született az idén. A külföldi látogatók egy része tanúkat és násznépet is hozott, csokorral készültek, sőt egyes esküvőkön rizsszórás is volt. Kedd este egy ifjú az egész Szigetet vette el.

Még a fesztivál "utolsó utáni" napjára is jutott különlegesség: szerdán reggel 9-kor érték el a világ leghosszabb koncertjének résztvevői  a rekordnak számító 11580 percet. A múlt hét kedden kezdődött koncerten 5 perces szünetekkel léptek színpadra a vállalkozó kedvű zenészek.

Kókai Nagy Viktor, a Sziget fesztivál biztonsági vezetője, akinek tájékoztatása szerint összesen mintegy ezer biztonsági őr dolgozott a fesztiválon, elmondta: a legkirívóbb eset a Szigeten talált második világháborús akna volt. Ezen kívül nem voltak nagy problémák, mindössze néhány esetben kellett intézkedniük a biztonsági őröknek - mutatott rá Kókai Nagy Viktor, hozzátéve, hogy drogterjesztőkre is lecsaptak, három-négy nagyobb fogás volt az idei Szigeten. Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese közölte: a Szigettel kapcsolatos bűnügyi adatokat még összesítik, így csak később tudnak azokról tájékoztatást adni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Gyilkosokkal és halálmetállal búcsúzott a Sziget – beszámoló videóval

Az utolsó napra többé-kevésbé felszáradt a hatalmas esőzések nyomán keletkező sártenger, illetve a tócsák nagy részét homokkal szórták fel, így a Nagyszínpad előtt ismét fullasztó porral lehetett találkozni. Az fesztivál vége már érezhető volt a levegőben, sok hátizsákossal lehetett találkozni, akik mind kifelé haladtak. Ennek ellenére még egyszer utoljára bulizhatott egy nagyot a közönség a 15. Sziget zárónapja. Volt szerencsénk találkozni Juliette Lewis-szal is, akinek megismerhettük szelídebb és vadabb arcát egyaránt.

hvg.hu Kult

Pop-house mise és Isten könnyei – hétvége a Szigeten

A szombati és vasárnapi napokon két, vagy három olyan fellépő is tiszteletét tette a fesztiválon, akiket több generáció is nagy izgalommal várt. Megkíséreltünk interjút készíteni a Faithless-szel, amelynek jó hangulatát még a szervezők majdnem totális inkompetenciája sem tudta elrontani. Végezetül pedig több olyan koncerthez is szerencsénk volt, amelyek spirituális élményt nyújtottak a közönségnek.

hvg.hu Kult

Született gyilkosnő a Sziget zárónapján - ajánló videókkal

A Soundgarden énekesének szólókoncertje sajnálatos módon elmarad, de hiányáért remélhetőleg kárpótolnak az olyan nevek, mint a Juliette & The Licks, napjaink egyik legnépszerűbb bandája, a The Killers vagy a szókimondó Leningrad. Sziget-ajánló idén utoljára.

Shake

Képek a Sziget 5. napjáról

Még mindig tart a Sziget, ezúttal a vasárnapi események néhány pillanatát örökítette meg a hvg.hu fotósa.

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Détári Lajost ittas vezetésen érték

A játékautók más szintje ez a pedálos Tatra, ami pedálos Skodákat szállít

A játékautók más szintje ez a pedálos Tatra, ami pedálos Skodákat szállít

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánymédia egyik lapja

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánymédia egyik lapja

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Tarlós a választási vereségről: A Jóisten szeret engem

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé