szerző:
MTI

Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben – közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A Fidesz ezt politikai ügynek tekinti, az MSZP és az APEH cáfol. Utasíthatja-e bármilyen állami szerv az adóhivatalt vagyonosodási vizsgálat lefolytatására? Vámosi-Nagy Szabolcsot, az Ernst&Young adószakértőjét, az adóhivatal volt elnökhelyettesét kérdeztük.

Az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága öt évre visszamenőleg rendelt el vagyongyarapodási vizsgálatot a Fidesz elnökével és pártigazgatójával szemben, ami mögött  a párt egyértelmű politikai szándékot sejt. A Fidesz szóvivője úgy vélte, a korrupciós és közpénzekkel kapcsolatos botrányok közepette végzetesen meggyengült miniszterelnök kizárólag arra összpontosít, hogy hatalmát megtarthassa, és "ennek érdekében módszeresen visszaél hatalmával, állami hatóságokon keresztül megfélemlíti azokat, akik nem értenek vele egyet". A párt felhívta a figyelmet arra is, hogy a regisztrációs adójukat visszaigénylőkkel szemben a szokásosnál gyakrabban volt APEH-vizsgálat, illetve "azon orvosok, akik felemelték szavukat az egészségügyi reform ellen, egészségügyi felügyeleti eljárást kaptak a nyakukba". 

Az MSZP szerint ez egy újabb hazug és rosszindulatú támadás. A Fidesz azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy a politikusok különleges emberek, akiket nem ellenőrizhet az adóhatóság, mert ha megteszi, az rögtön politikai támadás. A miniszterelnök is átesett ilyen vizsgálaton, és mindent rendben találtak nála - emlékeztetett Daróczi Dávid kormányszóvivő, s hozzátette azt is, hogy másfél éve a kormány minden tagjánál, szocialista és szabad demokrata politikusoknál is lefolytattak egy vagyongyarapodási vizsgálatot, amit ők kértek saját maguk ellen. Közéjük tartozik Pál Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, aki elmondta: kaptam értesítést, és állok az adóvizsgálat elébe.
 
A kormányszóvivő a fentiek tükrében tagadta azt is, hogy a miniszterelnök politikai célokra használna fel állami hatóságokat a vele nem rokonszervező emberek és politikai vetélytársai elcsendesítése vagy megfenyegetése érdekében. A Fidesz szerint azonban az élet erre rácáfolt, amit egyértelműen bizonyítanak  azok az adóhivataltól érkezett októberi keltezésű megbízó levelek (ebben értesítik az adózót a vagyonosodási vizsgálatról), melyek sorszámai egymás után következnek. Ezt a hírt az APEH sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, mivel köztudottan adótitoknak számít, hogy ki ellen folyik vizsgálat, erről legfeljebb maga az adózó tájékoztathatja a nyilvánosságot.
 
A sorszámozás önmagában kevés bizonyíték a Fidesz feltételezésének igazolására. A Fidesz idáig azonban nem rukkolt elő más bizonyítékkal, ami igazolná, hogy valóban a miniszterelnök keze lenne az Orbán Viktor ellen indított APEH-vizsgálatban. Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH volt elnökhelyettese szerint ez ugyanúgy lehet a véletlen műve, mint ahogyan utalhat politikai szándékra is. Annyi bizonyos, hogy az Adózás rendjéről szóló törvény (Art) értelmében a pénzügyminiszter utasíthatja, illetve az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felkérheti az adóhivatalt vagyonosodási vizsgálat lefolytatására - hívja fel a figyelmet Vámosi. E paragrafus érdekessége, hogy míg az ÁSZ-elnök hatáskörét csak meghatározott esetekre terjeszti ki, addig a pénzügyminiszterét (a törvényben adópolitikáért felős miniszter) nem korlátozza. Sőt azt is megengedi, hogy egy ismételt felülvizsgálati kérelemnél törölje vagy módosítsa a vagyonosodási vizsgálat során született APEH-határozatot, jogszabálysértés esetén.

Az adóhivatal visszautasítja a burkolt vádat, hogy politikai megrendelésre dolgozna. Bakonyi Ágnes sajtófőnök  elismerte: előfordulhat, hogy két fideszes megbízólevelének sorszáma egymás után következik, de az sem kizárt, hogy előttük egy MDF-es, utánuk pedig egy MSZP-s politikus következik. A magyarázat pedig az lehet, hogy az adóhivatal rendszere jelzi, ki az adózó munkáltatója, abból a célból, hogy ügyük olyan három-négy főből álló revizori csoporthoz kerüljön, amely nem részesíti külünleges bánásmódban az adózót, legyen politikus, színész, vagy bármilyen ismert ember.

Bakonyi szerint az egyébként, hogy valaki értesítést kap személyi jövedelemadó (szja) vizsgálatról, önmagában még nem jelenti azt, hogy vele szemben vagyonosodási vizsgálatot indítanának, ami egy speciális formája az szja-ellenőrzésnek. Szerinte Orbán Viktornak, illetve Kubatov Gábornak - a "titokgazdáknak" - be kéne menniük az adóhivatalba és tisztázniuk a vizsgálat okát. Ez az egy módja van annak, hogy kiderüljön, valóban vagyonosodási vizsgálatról van-e szó.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

APEH: nem Gyurcsány kérte a vagyonosodási vizsgálatokat

Az APEH nem dolgozik politikai megrendelésekre - tájékoztatott az APEH sajtófőnöke. Bakonyi Ágnes ezt annak kapcsán hangsúlyozta, hogy a Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter bejelentette: az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot rendelt el Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával szemben.

Vállalkozás

Vagyonosodási vizsgálat: 30 millió az ágyneműtartóban

A vagyonosodási vizsgálatok száma nő, már 12 ezer felett van a folyamatban lévő ügyek száma, sok vállalkozóból lett foglalkoztatott, nőtt az szja-ból és a társasági adóból befolyó összeg is, ahogy a tb járulékból is többet fizettek be 2007 első félévében, mint tavaly. A gázártámogatást igénylők között találtak magas jövedelműeket is. Az APEH első félévét értékelték.

Vállalkozás

Vagyonosodási vizsgálat közben kérhet-e jogorvoslatot?

Sérthet-e bankitkot az APEH, uniós polgár miként vállalkozhat Magyarországon, miként végezhet hazánkban tevékenységet egy off-shore cég, az adóhatóság lefoglalhat-e lízingelt autót, vagyonosodási vizsgálat közben miként kérhet az adózó jogorvoslatot?

hvg.hu Itthon

Árgus szemekkel figyelnék a köztisztviselők vagyonosodását

Átírná a köztisztviselőkre és más, jelentősebb állami források felett rendelkező alkalmazottakra vonatkozó vagyonbevallási szabályokat a kormány. A tervek szerint a vagyonosodási vizsgálatoknál ugyan az az eljárás vonatkozna a köztisztviselőkre is, mint amit az APEH másokra is alkalmaz – mondta el a hvg.hu-nak Draskovics Tibor miniszter. A tervezet októberben kerülne a parlament elé.

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót