szerző:
hvg.hu

Tőkés László református püspök levélben kért támogatást többek között az EP-választáshoz az esztergomi önkormányzattól. A hvg.hu megkeresésére Tőkés tagadta, hogy pénzt kért volna magyarországi önkormányzatoktól. A birtokunkba jutott dokumentumokból azonban ennek ellenkezője derül ki.

© MTI

„A Királyhágó Melléki Református Egyházkerület Püspöke, Tőkés László püspök levelet juttatott el hozzám, amelyben Esztergom Város Önkormányzatának támogatását kérte az egyházkerület közgyűlése által elfogadott célok megvalósításához.” Ezzel a mondattal kezdődik Meggyes Tamás, Esztergom polgármesterének előterjesztése, amelyet még a romániai európai parlamenti választások előtt, sürgősséggel terjesztett a Pénzügyi Ellenőrzési és Tulajdonosi Bizottság elé. A bizottság elfogadta az előterjesztés határozati javaslatát, amelynek értelmében Esztergom városa 1 millió forintot - vissza nem térítendő támogatásként - utalt át Tőkés Lászlónak - írja az Egominfo.hu.

Az említett augusztus 26-iki levélben Tőkés László püspök kritizálja az anyaország kormányának ezirányú szűkös költségvetési támogatását, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) klientúraépítő költekezését, és e szavakkal kér támogatást: „talán a túlnyomórészt nemzeti politikai erők kezében lévő baráti önkormányzatok vállalhatnák át a határon túliak részbeni gondját...”

A levélben a püspök a támogatandó feladatok között kiemeli európai parlamenti választási kampányának támogatását is: "Nem utolsósorban pedig szólnom kell azokról a várható kampányrendezvényekről, amelyekre az EP-képviselői választásokra nézve kerül sor." A birtokunkba jutott, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületi Püspöki Hivatal fejlécével ellátott levelet Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként írta alá.

A szerkesztőségünk birtokába jutott támogatási szerződés két pontja ellentmond egymásnak. A szerződés második pontja ugyanis kimondja, hogy a támogatás az egyházkerület által elfogadott célokra használható fel. A célok között pedig többek között ott szerepel - az F bekezdés negyedik pontjában - Tőkés kampányának támogatása is: "Európai parlamenti választások támogatása. Erkölcsi kiállás egy hiteles erdélyi magyar képviselet biztosítása érdekében az EP-ben. Cselekvő részvétel az EP-választások megszervezésében." A szerződés harmadik pontjában pedig az áll, hogy az egymillió forint a második pontban megjelölt célokra használható fel, de Tőkés László EP-kampányához nem.

A támogatott tevékenységek között olyan feladatok is szerepelnek, aminek ellenőrzése igen nehézkes. Ilyen például az egyházkerület szolgálati rendjének és a munkafegyelemnek a megerősítése, vagy a folyamatos kapcsolattartás és együttműködés a Kárpát-medencei egyházakkal, illetve a szeretetmunkások felszentelése.

A hvg.hu megkeresésére Tőkés László butaságnak nevezte az információt, illetve tagadta, hogy levélben kért volna támogatást EP-kampányához Esztergom polgármesterétől. 

A dokumentumok - Tőkés levele és a bizottsági előterjesztés - itt.

Szerettük volna megkérdezni Meggyes Tamást, Esztergom fideszes polgármesterét és az önkormányzat sajtósát, de egyiket sem értük el. Így nem tudták megerősíteni értesülésünket, hogy a támogatásról  nem a városi közgyűlés, hanem az önkormányzat költségvetési bizottsága saját hatáskörben döntött. A nyolctagú grémiumnak mindössze egy városi ellenzéki tagja van.

Az erdélyi magyarságot jelentős mértékben megosztó EP-választáson Orbán Viktor egyértelműen Tőkés László mellett kampányolt, nem lenne meglepő tehát, hogy a fideszes önkormányzatok fogadókészek voltak Tőkés levelére. Az Egom.info információi szerint nem az esztergomi az egyetlen önkormányzat, amely a református püspöknek adakozott. 

A romániai európai parlamenti választáson függetlenként szereplő Tőkés László kampánystábja csakis törvényes keretek között gyűjtött pénzt és használta fel azt a jelölt választási kampányának finanszírozására - nyilatkozott pénteken Szilágyi Zsolt, aki a független jelölt kampányát irányította. A kampánystáb sem az esztergomi, sem más magyarországi önkormányzattól nem kért támogatást - hangsúlyozta Szilágyi, aki arra a kérdésre, hogy a református püspök sem kért-e pénzt, megismételte: a kampánystáb magyarországi önkormányzattól nem kért, nem kapott és nem használt fel pénzt a választási kampányra.

Esztergom polgármestere az MTI-nek pénteken azt mondta, a királyhágómelléki terület támogatása nem egyedülálló Esztergomban, és semmi köze a romániai EP-választásokhoz. Meggyes Tamás szerint a város küldetésének tartja a határon túli magyar oktatás támogatását, az elmúlt években hétmillió forinttal támogatták a beregszászi főiskola felújítását, kétmillióval a szabadkai főiskolát és a királyhágómelléki püspökség részére másodszor adományoznak egymillió forintot.

A november 25-ei választás eredményeként a romániai magyarságnak három európai parlamenti képviselője van: ketten az RMDSZ színeiben szereztek mandátumot - Frunda György és Sógor Csaba -, illetve Tőkés László, aki függetlenként jutott be az EP-be. Az ugyancsak magyar Csibi Magor Imre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként jutott be az EP-be, de kijelentette: nem fog erdélyi magyar kisebbségi kérdésekkel foglalkozni Brüsszelben.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Hét nap

Orbán Tőkésre tesz

Annyiszor mennek a Fidesz politikusai Erdélybe Tőkés Lászlónak kampányolni az európai parlamenti választások előtt...

MTI Világ

Románia: az exit poll szerint Tőkés és az RMDSZ is bejutott

A demokraták, a szociáldemokraták és a liberálisok vezetnek a romániai EP-választásokon az exit-poll szerint. Ugyanezen felmérések szerint az RMDSZ és Tőkés egyaránt átlépte a bejutási küszöböt. A választással egyidőben rendezett népszavazás azonban érvénytelen maradt.

Hét nap

Tőkés RMDSZ-listán?

Félünk, hogy Markó Béla csak azért szeretné nyélbe ütni ezt a találkozót, hogy javítson arculatán - mondta Szilágyi...

Vélemény

Miért kéne dühöngenünk Tőkés László sikerén?

Lehet, hogy már olyan megosztottak vagyunk, hogy egyértelmű magyar sikernek sem tudunk örülni, ha azt a másik oldal éri el? A kormányoldalon sokan kifejezetten zavarba jöttek, csalódásuknak adtak hangot, mások egyenesen ellenséges megnyilatkozásra ragadtatták magukat, amikor kiderült: az RMDSZ képviselőivel együtt Tőkés László is bejutott az Európai Parlamentbe. Mintha csak egyedül Gyurcsány őrizte volna meg józanságát: gratulált mindhárom romániai magyar mandátum-szerzőnek, Tőkés Lászlót is beleértve.

Hét nap

Markó-Tőkés találkozó

A párbeszéd folytatásában egyezett meg hétfői találkozóján Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László református püspök.

Gondban van a macedón kormány, mióta fő témájuk Budapestre szökött

Gondban van a macedón kormány, mióta fő témájuk Budapestre szökött

Hétfőn összeül a parlament; nem fogják kitalálni, mi jutott erről Kocsis Máté eszébe

Hétfőn összeül a parlament; nem fogják kitalálni, mi jutott erről Kocsis Máté eszébe

Ezt a nyarat sem ússzuk meg a 4-es 6-os felújítása nélkül

Ezt a nyarat sem ússzuk meg a 4-es 6-os felújítása nélkül

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Hol terem a nem-féknyúz? Már máshonnan tájékozódnak a magyar újságírók, mint 4 éve

Hol terem a nem-féknyúz? Már máshonnan tájékozódnak a magyar újságírók, mint 4 éve

Ma is tavaszias lesz az idő

Ma is tavaszias lesz az idő