szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet elvállata Orbán Viktor jogi képviseletét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) elleni jogi perben, amelyet holnap tárgyal másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla.

Orbán Viktor
Ismert, az akkor még Petrétei József vezette rendészeti minisztérium azért indított személyiségi jogi pert Orbán Viktor ellen, mert a Fidesz elnöke politikai nyomást és utasítást vélt felfedezni a rendőrség október 23-i brutális fellépése mögött. Petréteiék a jogsértés megállapításán túl 3,6 millió forintos nem vagyoni kártérítés kiszabását is kérték, amelyet "megsérült rendőrök javára" fordítottak volna.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság viszont július elején megállapította: a politikus csak véleményét mondta el, méghozzá a jogszabályi kereteken belül, és az nem volt indokolatlanul bántó, sértő és burkoltan nem fejezett ki tényállítást.

A bíróság rámutatott: az Alkotmánybíróság több határozatban szögezte le, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára való tekintet nélkül védi, és egy közhatalmat gyakorló szervnek jobban kell tűrnie az őt érő kritikákat. A minisztérium fellebbezett az ítélet ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Petrétei perli Orbánt, a TASZ szerint nem kellene

Személyiségi jogi pert indít az igazságügyi és rendészeti miniszter Orbán Viktor ellen, amiért a jogállamiság alapvető értékeinek semmibevételét rója fel a kormányzatnak. Orbán fenntartja véleményét, a TASZ pedig tiltakozik az ellen, hogy Petrétei József perli a Fidesz elnökét, mert a közintézmények jó hírneve értelmezhetetlen kategória.

Itthon

Kőszeg: Petrétei nem ura a rendőrségnek

Az őszi zavargásokról szóló Gönczöl-jelentés megáll a rendőri felelősségnél, a kormány szerepét érdemben nem vizsgálja; a Morvai-féle pedig csak a rendőri brutalitással foglalkozik – véli Kőszeg Ferenc. A Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke szerint különösön veszélyes, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok irányítása gyakorlatilag egy kézben, Szilvásy György miniszter kezében van. A Fidesz és Orbán minden áron kormányt akar buktatni. Rossz előjelek a hosszú ünnep előtt.

MTI Itthon

Orbán nem kér bocsánatot Petréteitől

Orbán Viktor nem kér bocsánatot Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztertől, amiért azzal vádolta meg a rendőrséget, hogy politikai utasításra cselekedett - hangzott el a tv2 Tények című műsorában.

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan