szerző:
MTI

Visszautasítja az oktatási miniszter vele kapcsolatban megfogalmazott "rágalmait" a Fejér megyei Tordas és Gyúró társult intézményeként működő tordasi iskola igazgatójává választott Kosaras Péter Ákos hadtörténész és középiskolai tanár, aki tavaly Waffen-SS egyenruhában pózolt egy fotón, ami később az internetre is felkerült.

Kosaras Péter Ákos - aki a tordasi iskola pedagógusnapi ünnepségét követően, még csütörtökön este válaszolt a távirati iroda kérdésére - úgy fogalmazott, hogy az őt ért "rágalmakat" visszautasítja, s ha azok folytatódnak, "megteszi a megfelelő jogi lépéseket". "A tavalyi rágalomhadjárat során (...) a rendőrség és az ügyészség által kimondatott, hogy semmiféle bűncselekmény nem történt. Szeretném, ha a rágalmazók ezt tudomásul vennék" - fogalmazott az újonnan megválasztott iskolaigazgató az őt náci egyenruhában megörökítő fotó utóéletére utalva.

Kosaras azzal érvel, hogy az internetre felkerült felvétel egy rendőrségnek is bejelentett teljesítménytúrán készült, amelyen katonai hagyományőrzők is részt vettek, "mintegy interaktív módon mutatva be a II. világháború négy hadviselő felének az egyenruháit". Az egyenruha viselésének tehát "sem politikai töltete, sem más mondanivalója nem volt" - jelentette ki Kosaras Péter Ákos.

Hiller István, az oktatási tárca vezetője csütörtökön úgy fogalmazott, hogy aki SS-egyenruhát visel, az szimbolikus cselekedet hajt végre, mert "a Waffen-SS egyenruhája a világon mindenütt a fasizmus, a náci hadsereg szimbóluma". Az ilyen egyenruhában tetszelgő, zavaros gondolatokat leíró ember nem alkalmas egy iskolai közösség vezetésére - szögezte le a miniszter. Hiller nemcsak Kosaras Péter Ákosról, hanem Tordas és Gyúró önkormányzatának döntéséről is kifejtette véleményét: Tordas és Gyúró önkormányzata a magyar önkormányzati közösség két megbecsült tagja, két olyan közösség, amely a hétköznapokban biztosította az ott élők zavartalan életét. Kosaras Péter Ákos iskolaigazgatóvá választása azonban olyan döntés, ami a két település önkormányzatát "ebből a közösségből kiemelte.

Hiller István kritikájára reagálva Teszár Tamás, Tordas alpolgármestere az MTI-nek kijelentette, nem ők vonták ki magukat a magyar önkormányzati közösségből, hanem ezzel az megnyilvánulásával a miniszter vonta ki magát a demokratikus közösségből. "Kosaras Péter Ákost megválasztotta a két falu képviselő-testülete. Megkapja a kinevezését, s augusztus elsejétől ő irányítja az iskolát. A nyugdíjazások miatt azonban már korábban bekapcsolódik a munkába, s így augusztus elsejéig társadalmi munkában dolgozik" - mondta el az MTI kérdésére a tordasi alpolgármester. Teszár Tamás az oktatási jogok biztosának hivatalból megindított vizsgálatáról szólva közölte, hogy megvárják a vizsgálat eredményét, s majd annak ismeretében meglátják, miként fognak dönteni.

Kosaras Péter Ákost a két község képviselő-testülete mindkét testületben minősített többséggel választotta meg a Sajnovics János Általános Iskola és alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény igazgatójává. A kinevezés megosztotta a falu közvéleményét. Az MTI-nek két, névtelenséget kérő szülő is azt mondta, "erősen gondolkodnak" azon, hogy az új tanévre a közeli Martonvásár iskolájába íratják át a gyermekeiket. Egy férfi viszont úgy vélte, hogy mielőtt iskolaváltáson gondolkodna, meggyőződik arról, hogy az újonnan megválasztott igazgató milyen pedagógus, hogy dolgozik, s attól függően dönt majd.

Kosaras Péter Ákos korábban a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozott. Tavaly júniusban került fel az internetre az a kép, amelyen Waffen-SS egyenruhában volt látható. Akkor azt mondta, hogy az egyenruhát egy történelmi játék kedvéért, egy hagyományőrző táborban öltötte fel. Az ügy kirobbanását követően az egyházi iskolában felmentették a beosztásából, majd a munkaviszonya is megszűnt.

A Történelemtanárok Egyesülete hétvégi állásfoglalásában elfogadhatatlannak nevezte azt, ha egy tanár kirekesztő módon, kirekesztő szellemben tanít, s különösen aggályosnak tartotta ezt egy történelemtanár esetében. Ha valaki náci eszméket hirdet, burkoltan vagy nem burkoltan kirekesztő megjegyzéseket tesz, például "zsidózik", felmerül a szakmai alkalmatlanság kérdése - tette hozzá Miklósi László, a szervezet elnöke. Kosaras Péter Ákos a Történelemtanárok Egyesületének nyilatkozatával kapcsolatban csütörtökön azt mondta, hogy az egyesület honlapjára felkerült szöveget anélkül állították össze, hogy vele beszéltek volna, s ez - mint hangoztatta - "nem méltó ahhoz, amit tesznek".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Felmentették az SS-egyenruhában pózoló igazgató-helyettest

Felmentette igazgató-helyettesi beosztásából az intézmény igazgatója csütörtökön a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyettesét, aki az interneten SS-egyenruhában volt látható. A tanár a felmentést tudomásul vette.

MTI Itthon

Vizsgálat a náci egyenruhás iskolaigazgató ügyében

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok miniszteri biztosa a tordasi iskola igazgatóválasztása ügyében. Erről Aáry-Tamás Lajos szerdán tájékoztatta az MTI-t, miután találkozott a Történelemtanárok Egyletének elnökével, aki sürgős választ kért tőle az ügyben. A történelemtanárok szervezete mellett a biztost megkeresték helyiek, tordasiak, szülők is.

MTI Itthon

Nem lett iskolaigazgató az SS-ruhában pózoló tanár

Eredménytelenül végződött csütörtökön késő este a Fejér megyei Tordason az iskolaigazgató megválasztása: a három pályázó - köztük Kosaras Péter Ákos, aki tavaly az interneten SS-egyenruhában volt látható - egyike sem kapta meg a szükséges többségi szavazatot.

Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse

Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse

Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést

Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést

Videó: Felvette az utas, ahogy cikáztak a villámok a repülőgép körül

Videó: Felvette az utas, ahogy cikáztak a villámok a repülőgép körül

Kétoldalú megbeszélésekkel folytatódott a maratoni uniós költségvetési vita

Kétoldalú megbeszélésekkel folytatódott a maratoni uniós költségvetési vita

Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint

Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint

Visszavásárolta a házát a Nemzeti Eszközkezelőtől, de papíron nem lett tulajdonos

Visszavásárolta a házát a Nemzeti Eszközkezelőtől, de papíron nem lett tulajdonos