szerző:
MTI

Fodor Gábort választották a Szabad Demokraták Szövetsége elnökévé szombaton Budaörsön a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén.

Fodor Gábort választották a Szabad Demokraták Szövetsége elnökévé a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén. Összesen 693 küldött szavazott, Fodor Gábor 346, Kóka János 344 voksot kapott, 3 szavaz érvénytelen volt.

Fodor Gábor, az új elnök. Két szavazattal kapott többet
© Stiller Ákos
Az SZDSZ új elnöke azt mondta, a feladat, amit kapott rendkívül felemelő és egyben rendkívül nehéz. Kijelentette: kemény munkával sikereket fognak elérni. Fodor Gábor köszönetet mondott azoknak, akik rá szavaztak, és  azoknak is, akik nem. Azok, akik Kóka János táborához tartoztak, mindig emlékeztettek arra, hogy egyikünk sem tökéletes - közölte.
   
"Mindig oda kell figyelnünk a másik véleményére. Soha nem lehet kizárólagos vélemény egy pártban, hanem mindig demokratikus vitát kell folytatni" - mondta. Hozzátette: olyan szereppel tüntették ki most a küldöttek, amelyet előtte Kis János, Tölgyessy Péter, Pető Iván, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Demszky Gábor és Kóka János töltött be.
   
Az új elnök felhívta a színpadra Kóka János leköszönő pártelnököt és megköszönte neki az elmúlt egy évet, hogy töretlen hittel, lendülettel képviselte a szabad demokrata értékeket.
   
Fodor Gábor azt javasolta a küldötteknek, hogy Demszky Gábor főpolgármestert válasszák meg a párt ügyvivőjének. "Én Demszky Gábor nélkül nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy sikeres lesz az ügyvivői testület" - fogalmazott.
   
Kóka János az eredményhirdetés után azt hangsúlyozta, hogy a verseny lezárult és eljött az együttműködés ideje. Azt javasolta utódjának, hogy holnaptól fogjanak össze, egyesítsék erőiket és ezáltal "vigyük be a liberális pártot az európai és a magyar parlamentbe".

Kóka: az eredmény jogszerű és tiszta

A verseny lezárult, az eredmény teljesen jogszerű és tiszta, az SZDSZ elnöke Fodor Gábor. Szeretném, ha mindenki ehhez alkalmazkodna a jövőben, én is ezt fogom tenni és együtt fogunk dolgozni a párt érdekében - mondta az SZDSZ elnökválasztási eredményének kihirdetése után  újságíróknak Kóka János volt elnök.

Hozzátette: hétfőn leülnek Fodor Gáborral és arról beszélnek: miként tudják egyesíteni erőiket ahhoz, hogy az SZDSZ biztosan bekerüljön az európai és a magyar parlamentbe. "Mindenről meg fogunk állapodni és együtt fogunk működni, én ezt fogom ajánlani az elnöknek" - mondta Kóka János.
   
A szabad demokraták volt elnöke szerint a következő napok arról fognak szólni, hogy megállapodnak a politika tartalmáról és együtt vágnak neki az európai parlamenti és az országgyűlési választásoknak. Arra a kérdésre, hogy milyen poszton szeretne dolgozni a párton belül, azt mondta, hogy hétfőtől arról fognak beszélni Fodor Gáborral, hogy miként tudják közösen megerősíteni az SZDSZ-t és akkor majd eldől, hogy miként képviselik azt a politikát, ami a legsikeresebb lehet a liberális párt számára.
   
Arra a felvetésre, hogy ha az ő támogatói kerülnek többségbe az ügyvivői testületen belül, az miként módosítja elképzeléseit, azt mondta, hogy ezentúl nem aszerint képviselik az SZDSZ politikáját, hogy ki ki mellett foglalt állást, hanem az alapján, hogy mi a legjobb a szabad demokratáknak.

Fodor tárgyalást kezdeményez a pártvezetőkkel

Fodor Gábor, az SZDSZ új elnöke tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel Magyarország jövőjéről. A politikus erről a megválasztását követően tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, az MSZP-vel szeretné áttekinteni, hogy a kisebbségi kormány milyen javaslatok mentén akarja vezetni az országot.
   
Fodor Gábor hangsúlyozta: szeretné, ha egyetlen SZDSZ-es sem érezné magát vesztesnek a választás után. Úgy fogalmazott, az lenne a jó, ha a különböző táborok képviselői egységesen SZDSZ-esként mennének haza. Hozzátette, szeretne együtt dolgozni Kóka Jánossal is.
   
A szoros eredmény - a két szavazatnyi különbség - szerinte azt jelenti, hogy valódi választás történt, igazi programok versengtek egymással. Fodor Gábor beszélt arról is, hogy első munkanapján hozzálát a párbeszéd és a nyitás programjának megvalósításához.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Teljes tisztújítás az SZDSZ-nél

A párt elnökét, az ügyvivői testület 12 és az országos tanács 20 tagját is megválasztja az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése szombaton Budaörsön.

MTI Itthon

Megkezdődött az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése

Megkezdődött az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése szombaton Budaörsön, ahol megválasztják a pártelnököt, az ügyvivő testület tizenkettő, és az országos tanács húsz tagját; 10 óráig 547 küldöttet regisztráltak a lehetséges 748-ból.

Hiába ígérték, nem kapjuk meg júliustól öt másodpercen belül a banki utalást?

Hiába ígérték, nem kapjuk meg júliustól öt másodpercen belül a banki utalást?

Egyre több magyar adósítja el magát hosszú távra

Egyre több magyar adósítja el magát hosszú távra

Végrehajtót küld a Jobbik a TV2-re

Végrehajtót küld a Jobbik a TV2-re

Versenyruhájában temetik el Niki Laudát

Versenyruhájában temetik el Niki Laudát

A NASA kiszúrt valami furcsa változást a Jupiter mágneses mezejében

A NASA kiszúrt valami furcsa változást a Jupiter mágneses mezejében

A Rolls-Royce-stílusú öngyilkos ajtókkal álmodták meg az Audi Q8-ast

A Rolls-Royce-stílusú öngyilkos ajtókkal álmodták meg az Audi Q8-ast