szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés protokollszakértője mellett dolgozott, így parlamenti belépője volt és vezető politikusokkal állt kapcsolatban Perza Renato, akit információink szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azzal gyanúsít, hogy négy társával együtt idén áprilisban felgyújtotta az esztergomi polgármester autóját és házát. Az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője nem kívánta kommentálni a hvg.hu értesülését.

Csütörtökön jelentette be az NNI igazgatója, Petőfi Attila ezredes, hogy öt embert gyanúsítanak az esztergomi polgármester, Meggyes Tamás kárára elkövetett gyújtogatással, négy tettes előzetes letartóztatásáról most fog dönteni a bíróság, ötödik társuk pedig börtöben van egy más ügy kapcsán.

Mint arról a hvg.hu két hónappal ezelőtt, április 8-án beszámolt, a fideszes politikus szolgálati autóját és épülőfélben lévő házát felgyújtották. Bucsek Gábor, az NNI főosztályvezetője ma elmondta: a helyszíni szemle után a nyomozó iroda is bekapcsolódott a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozásába. A hatóságot a tettesek nyomára az vezette, hogy a helyszínen hagyott benzines kannát csak egy töltőállomáson forgalmazták. A benzinkút biztonsági kamerája által készített felvételeket végignézve végül megtalálták azt a fiatalembert, aki a kannát a benzinnel együtt megvette.

Rajta keresztül jutottak el a többiekhez: a felbujtóhoz, a szervezőhöz és az elkövetőkhöz, és június 10-én négy gyanúsítottat el is fogtak, és őrizetbe vettek. A felbujtó egy esztergomi építési vállalkozó, aki a feltételezések szerint az önkormányzat egyik rendelete miatt elszenvedett érdeksérelmét kívánta a támadással megtorolni. A nyomozás érdekeire hivatkozva azt nem árulták el a rendőrök, hogy a gyanúsítottak tettek-e vallomást, de úgy tudjuk, részben beismerték a gyújtogatás elkövetését.

Perza (középen) Veress Jánossal
A hvg.hu értesülése szerint az egyik gyanúsított, a 32 éves Perza Renátó otthonosan mozog a Parlamentben. Egy népszerű internetes társasági oldalon a következőképpen mutatkozik be: „2001 óta az országgyűlés tagja. Szakterületeim: Delegáció fogadás, iszlám országok, biztonságtechnika. 2002 óta a MN V. kerületi parancsnoka vagyok alezredesi rendfokozattal (belbiztonsági tag)… 2004-ben a Rendészeti Szervek Kiképző Központján oktattam. Tanulmányaimat 2001-ben ideiglenesen abbahagytam, de régóta célom, hogy egy számomra roppant érdekes és hasznos tudományt sajátítsak el, ezért jelenleg első éves hallgató vagyok pszichológia szakon.”

Úgy tudjuk, a férfi tagja volt a Magyar Iszlám Közösségnek. Ezt a közösség elnöke, Bolek Zoltán is megerősítette, hozzátéve, hogy 2002-ben megváltak Perza Renatótól, miután elvitte egy fénymásolójukat javításra, amelyet aztán rejtélyes körülmények között elloptak tőle.

A szabadidejében vadászattal foglalkozó, zongorázással kikapcsolódó, valamint testét aikidóval erősítő Perza csatlakozott az idén alakult Új Demokratikus Koalíció (UDK) nevű párt tagjaihoz, és tagja lett a vezetőségnek. Az Új Demokratikus Koalíció célja a vesztesek felkarolása, a szakpolitizáló értelmiség, valamint a nemzeti tőke megszólítása.

Esztergom polgármestere Medgyes Tamás a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy Perzát nem ismeri, s csak a tegnapi rendőri kihallgatás után vált számára világossá, hogy mi áll a történtek hátterében. "Egy helyi vállalkozó sérelmezte a cégére kiszabott több milliós építési bírságot. A házam és az autóm felgyújtása azonban csak az utolsó csepp a pohárban, és tovább kellene a rendőrségnek vizsgálódnia." A polgármester mindezt arra alapozta, hogy egy összehangolt hadjárat folyik ellene, amelynek politikai vonatkozása is van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még több mint egy hétig zárva lesz az egri uszoda

Még több mint egy hétig zárva lesz az egri uszoda

Tényleg konténerből építenek börtönt

Tényleg konténerből építenek börtönt

A Facebook a koronavírusra hivatkozva nem tartja meg idei fejlesztői konferenciáját

A Facebook a koronavírusra hivatkozva nem tartja meg idei fejlesztői konferenciáját