szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés protokollszakértője mellett dolgozott, így parlamenti belépője volt és vezető politikusokkal állt kapcsolatban Perza Renato, akit információink szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azzal gyanúsít, hogy négy társával együtt idén áprilisban felgyújtotta az esztergomi polgármester autóját és házát. Az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője nem kívánta kommentálni a hvg.hu értesülését.

Csütörtökön jelentette be az NNI igazgatója, Petőfi Attila ezredes, hogy öt embert gyanúsítanak az esztergomi polgármester, Meggyes Tamás kárára elkövetett gyújtogatással, négy tettes előzetes letartóztatásáról most fog dönteni a bíróság, ötödik társuk pedig börtöben van egy más ügy kapcsán.

Mint arról a hvg.hu két hónappal ezelőtt, április 8-án beszámolt, a fideszes politikus szolgálati autóját és épülőfélben lévő házát felgyújtották. Bucsek Gábor, az NNI főosztályvezetője ma elmondta: a helyszíni szemle után a nyomozó iroda is bekapcsolódott a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozásába. A hatóságot a tettesek nyomára az vezette, hogy a helyszínen hagyott benzines kannát csak egy töltőállomáson forgalmazták. A benzinkút biztonsági kamerája által készített felvételeket végignézve végül megtalálták azt a fiatalembert, aki a kannát a benzinnel együtt megvette.

Rajta keresztül jutottak el a többiekhez: a felbujtóhoz, a szervezőhöz és az elkövetőkhöz, és június 10-én négy gyanúsítottat el is fogtak, és őrizetbe vettek. A felbujtó egy esztergomi építési vállalkozó, aki a feltételezések szerint az önkormányzat egyik rendelete miatt elszenvedett érdeksérelmét kívánta a támadással megtorolni. A nyomozás érdekeire hivatkozva azt nem árulták el a rendőrök, hogy a gyanúsítottak tettek-e vallomást, de úgy tudjuk, részben beismerték a gyújtogatás elkövetését.

Perza (középen) Veress Jánossal
A hvg.hu értesülése szerint az egyik gyanúsított, a 32 éves Perza Renátó otthonosan mozog a Parlamentben. Egy népszerű internetes társasági oldalon a következőképpen mutatkozik be: „2001 óta az országgyűlés tagja. Szakterületeim: Delegáció fogadás, iszlám országok, biztonságtechnika. 2002 óta a MN V. kerületi parancsnoka vagyok alezredesi rendfokozattal (belbiztonsági tag)… 2004-ben a Rendészeti Szervek Kiképző Központján oktattam. Tanulmányaimat 2001-ben ideiglenesen abbahagytam, de régóta célom, hogy egy számomra roppant érdekes és hasznos tudományt sajátítsak el, ezért jelenleg első éves hallgató vagyok pszichológia szakon.”

Úgy tudjuk, a férfi tagja volt a Magyar Iszlám Közösségnek. Ezt a közösség elnöke, Bolek Zoltán is megerősítette, hozzátéve, hogy 2002-ben megváltak Perza Renatótól, miután elvitte egy fénymásolójukat javításra, amelyet aztán rejtélyes körülmények között elloptak tőle.

A szabadidejében vadászattal foglalkozó, zongorázással kikapcsolódó, valamint testét aikidóval erősítő Perza csatlakozott az idén alakult Új Demokratikus Koalíció (UDK) nevű párt tagjaihoz, és tagja lett a vezetőségnek. Az Új Demokratikus Koalíció célja a vesztesek felkarolása, a szakpolitizáló értelmiség, valamint a nemzeti tőke megszólítása.

Esztergom polgármestere Medgyes Tamás a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy Perzát nem ismeri, s csak a tegnapi rendőri kihallgatás után vált számára világossá, hogy mi áll a történtek hátterében. "Egy helyi vállalkozó sérelmezte a cégére kiszabott több milliós építési bírságot. A házam és az autóm felgyújtása azonban csak az utolsó csepp a pohárban, és tovább kellene a rendőrségnek vizsgálódnia." A polgármester mindezt arra alapozta, hogy egy összehangolt hadjárat folyik ellene, amelynek politikai vonatkozása is van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton - videó

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton - videó