szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság javasolja Magyar Bálintot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Irányító Testületébe, nem pedig valamely kormányzati szerv - tudatta a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Az SZDSZ közleménye szerint büszke arra, hogy olyan oktatási minisztert adott Magyarországnak 6 évre, akinek szervező munkáját Európában nagyra értékelik. Az uniós jelölő bizottság magyar tagja szerint nem nyilvános adat, hogy mely szervezet jelölte Magyar Bálintot.

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter közleménye tartalmazza: "...az Európai Bizottság magyar jelöltet is javasol az intézet 18 tagból álló Irányító Testületébe.(...) Magyar Bálintot is javasolja az a négytagú független jelölőbizottság a testületbe, amelynek tagjait Jose Manuel Barosso, az Európai Bizottság elnöke és Ján Figel oktatási biztos közösen kérte fel (...)".

A felsőoktatás, a kutatás, illetve az üzleti élet területéről jövő legalkalmasabb jelöltek kiválasztása érdekében az Európai Bizottság a szigorú szakmai kritériumok meghatározása mellett a lehető legnagyobb átláthatóságot biztosította a jelöltállítás folyamatának és a 18 javasolt személy kiválasztásának - közölte a miniszter. A 18 tagú irányító testületbe bármelyik uniós tagállamban működő szervezet jelölhetett személyeket. A független jelölőbizottság csaknem 200 jelöltből tett javaslatot a 18 személyre - áll Molnár Károly közleményében.

"Magyarország sikere, hogy Magyar Bálint - akit nem a magyar kormányzat jelölt - bekerült a 18 javasolt személy közé" - tartalmazza a közlemény, amely szerint a volt oktatási miniszter rátermettségét egyértelműen igazolja az egységes európai felsőoktatási rendszerbe való bekapcsolódás érdekében végzett munkája, az innovációs törvény megalkotása, az Innovációs Alap és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal létrehozása, valamint az Európai Unióban szerzett szakmai elismerés is.

A 18 tagú testület tagjait az Európai Bizottság nevezi ki az Európai Parlament és az Európai Tanács tájékoztatása után.

Boda Miklós, a javaslattevő négyfős uniós testület magyar tagja elmondta: a szabályok szerint nem nyilvános adat, hogy mely szervezet jelölte Magyar Bálintot, illetve hogy kik voltak még jelöltek rajta kívül. A magyar kormányzati szervek közül egyedül a gazdasági minisztérium jelölt az intéző testületbe egyetlen személyt, de az nem Magyar Bálint volt. Magyarországról több más szervezet is jelölt, az Akadémia például három személyt is. Boda Miklós korábban a Magyar Bálint által alapított Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke volt.

A Szabad Demokraták Szövetsége szombaton közleményben azt írja, "Magyar Bálint 6 éves miniszteri tevékenységével a nemzetközi oktatáspolitika elismert szereplőjévé vált, és nem csak a magyar felsőoktatás európai felzárkózásáért tett intézkedéseivel".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Budapesten lesz az Európai Unió kutatóközpontja

Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek - erről egyhangúlag döntöttek szerdán Brüsszelben az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei.

Több tízezren búcsúztak Kobe Bryanttől

Több tízezren búcsúztak Kobe Bryanttől

Ezer embert helyeztek karanténba Tenerifén egy koronavírusos turista miatt

Ezer embert helyeztek karanténba Tenerifén egy koronavírusos turista miatt

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat