szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elkészült a februárban leállított kormányzati negyed beruházás tételes elszámolása. A jelentés szerint néhány tétel vitatható - írta a szombati Népszabadság.

A kormány februárban állította le a projektet a túlságosan drága infrastrukturális beruházásokra, illetve a pénzügyi biztosítékok hiányára hivatkozva. E döntéssel egyidejűleg a kormány ígéretet tett, hogy tételesen elszámol a projekt előkészítésére költött pénzzel.

A kormány tavaly januári, a kormányzati negyed építésére vonatkozó határozata óta az állam összesen 9,152 milliárd forintot költött a projektre. A legnagyobb tétel a Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-terület megvásárlása. A telek 8,52 milliárd forintba került. Ebből 5,28 milliárd forintot készpénzben, 2,205 milliárdot adósság-jóváírás formájában állt az állam. A fennmaradó 1,035 milliárdot az idei költségvetésből a projekt előkészítésére elkülönített 8,2 milliárdból fizeti ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

További 533 millió forintot pályázatok lebonyolítására, a szakértői és ügyvédi díjakra, valamint a dologi kiadásokra költöttek, míg személyi költségekre, munkabérre százmillió forintot fizettek ki.

Az MNV Zrt. több szerződés összegét, illetve a teljesítés mértékét is vitathatónak találta. Vélhetőleg ezek közé tartozik a Janesch Péter vezette építészcsoport megbízása is. Ők a pályázati győzelemért járó 20 millió forinton kívül egyetlen fillért sem kaptak. A szerződésben rögzített 2,4 milliárd forint első részlete a vázlattervek elfogadása után vált volna esedékessé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kormányzati negyed: így reagáltak a pártok

Az SZDSZ üdvözli a kormánykabinetnek azt a döntését, amellyel megállítja a kormányzati negyed beruházását. A Fidesz azt követeli, hogy nevezzék meg a felelősöket, míg az MDF szerint egészet ígértek, azonban negyed sem lett belőle.

MTI Itthon

Kormányzati negyed: június végéig tételes elszámolás

A pénzügyminiszternek június 30-ig tételesen el kell számolnia a Kormányzati Negyed projekt előkészítésére fordított pénzzel, év végéig pedig javaslatot kell tennie a terület hasznosítására - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

MTI Itthon

Kormányzati negyed nélkül is rehabilitálják a Nyugati környékét

A kormányzati negyed építésének felfüggesztése ellenére megmaradt a tágabb cél: a főváros Nyugati pályaudvar környéki rozsdaövezetének rehabilitálása, amelynek előkészítésére ez év végéig kapott megbízást miniszterelnöki megbízottként Görözdi György.

MTI Világ

Kormányzati negyed, avagy hogy csinálják a csehek?

A Mirek Topolánek vezette cseh kabinet kormányzati negyed létrehozását tervezi Prága egyik külvárosában. A belvárosi épületek eladásából többet remélnek, mint az új negyed bekerülési költsége. Számolgattak, belevágnak?

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről