szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szociális segély összegének csökkentése mellett a minimálbér emelése is felmerült lehetőségként annak érdekében, hogy a mainál nagyobb legyen a különbség a legkisebb bér és a segély között - értesült a Népszabadság.

A lap idézi Gyurcsány Ferenc kormányfőt, aki a napokban azt mondta: fokozatos lépésekkel "el kell távolítani" egymástól a minimálbér és a segély összegét azért, hogy ne legyen kifizetődő a munka helyett szociális támogatásra számítani. Ebből - mint a Népszabadság keddi számában írja - első megközelítésben arra lehet következtetni, hogy a segély összegét csökkentik. A lap úgy értesült, hogy az olló kétfelől nyílna, hiszen a kabinetben formálódnak olyan elképzelések, amelyek szerint az adó- és járulékcsökkentés nyomán a vállalkozók már el tudnák viselni a minimálbér emelését is. Ez azonban csak terv - szögezi le cikkében a Népszabadság, amely emlékeztet Szűcs Erika miniszter szavaira, aki szerint mindez most nem élet- és időszerű ötlet.

A szociális tárca vezetője ugyanakkor a Világgazdaságnak adott interjújában közölte: a dobogókői tanácskozáson szóba került az, hogy míg a szociális ellátások többségükben a nyugdíjminimumhoz igazodnak, addig a rendszeres szociális segély a minimálbérhez kötődik. Úgy gondolom - mondta a gazdasági lapnak Szűcs Erika -, hogy ezt a juttatást is a nyugdíjminimumhoz érdemes igazítani.

A Népszabadság megkérdezte Ferge Zsuzsát, aki a vita egyik alaptézisét is tévesnek tartja, s állítja, a segély most sem éri el a minimálbér összegét. Sőt - mondja a szociológus - az egyedülálló, gyermektelen segélyezetteknél, akik az összes érintett mintegy felét alkotják, soha nem fordult elő, hogy a segély összege magasabb lett volna a minimálbérnél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!