szerző:
MTI

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

A miniszterelnök a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta: a szélsőjobboldal több áttéten keresztül ott van a demokratikus jobboldal szélén. Utalt arra, hogy a láncolat az utcai tüntetőktől a Magyar Gárdán és a Jobbikon keresztül a Fideszig ér.

Videóriportunk az eseményről
Kameránkkal drámai jeleneteket örökítettünk meg a Méltóság Napján rendezett melegfelvonulásról. "Mocskos buzik" skandálták a védőrácson kívül rekedt ellentüntetők, egy gyermekét a vállán hordozó "apuka", benyúlva, meg is pofozta az egyik óvatlanul közel jutott tüntetőt. Genetikailag hibásak, megrontják a gyanútlan gyerekeket - ismételgették a homofóbok. Tekintse meg videóriportunkat!
A jobboldal radikalizálódásának vannak rendkívül káros mellékhatásai, amelyek azt eredményezik, hogy "eltűnnek a demokratikus normák, neki lehet menni bármi áron, és aztán egy idő után természetesen, itt mindenki bűnbak lesz. Először csak a kormány vagy még korábban a baloldal (...) aztán a zsidók, aztán a cigányok, aztán a szegények, aztán a melegek, aztán - a végén - mindenki, aki nem úgy gondolkodik, ahogy a jobboldal egy része" -fogalmazott a miniszterelnök. Rámutatott: eddig még nem volt a szombaton történtekre vonatkozó szolidáris nyilatkozat a jobboldal részéről.

A Meleg Méltóság Menete szombaton az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Tekintse meg képgalériánkat!
© Pál Anna Viktória
A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

A rendőrök 57 embert állítottak elő, az összecsapásokban 12 rendőr megsérült. Gyurcsány Ferenc jelentést kért a legfőbb ügyésztől és az igazságügyi tárca vezetőjétől arról, hogy az állami intézmények miként végezték a munkájukat.

A kormányfő kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, mit lehetne tenni pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben. A miniszterelnök a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni nemzeti önvédelmet kezdeményezett egy charta formájában, és szeptember elejére gyűlést hirdetett.

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány vasárnap.

Tekintse meg képgalériánkat!
© Pál Anna Viktória
Példás szolidaritásáról adtak tanúbizonyságot a demokráciaszerető heteroszexuális állampolgárok, amikor a résztvevőket túlszárnyaló számban jelentek meg az idei méltóságnapi felvonuláson. A résztvevők megmutatták, hogy a méltóságmenet túlmutat a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek jogain, és valójában arról szól, milyen országban akarunk élni - írták közleményben.
 
A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, és az éjszaka folyamán is gyorsan reagálva megvédett egy meleg szórakozóhelyet az újabb atrocitástól. A rendőrök jelesre vizsgáztak az LMBT emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölték.

A rendőrség tettekben is megmutatta, hogy Magyarországon tényleg prioritást élvez a gyülekezési szabadság védelme - írta a Szivárvány Misszió Alapítvány, egyúttal megköszönte a rendőrségnek a magas színvonalú védelmet, és mielőbbi gyógyulást kívánt a felvonulók védése közben megsérülteknek.

Szakértők hétfőn kezdik el vizsgálni azokat a vegyi anyagokat, amelyeket a rendőrség a budapesti melegfelvonulás előtt talált egy Andrássy úti lakásban - közölte Tafferner Éva, a BRFK szóvivője vasárnap.

A rendőrök szombaton a szomszédok hívására jelentek meg a helyszínen, majd hat férfit állítottak elő. A lakatlan otthonban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, valamint ismeretlen anyagot tartalmazó üvegeket, palackokat, fecskendőket, állati ürüléket és 182 folyadékkal töltött tojást találtak.

Az előállítottak kihallgatásuk során úgy nyilatkoztak, hogy a tojásokkal a melegfelvonulás részvevőit akarták megdobálni az Andrássy úti épület tetejéről. A hat férfivel szemben egyelőre magánlaksértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a BRFK, a lakástulajdonos indítványára.

Arról, hogy az előállítottakkal szemben indítanak-e más eljárást is, az igazságügyi vegyészszakértői vélemény ismeretében születik majd döntés. A BRFK közölte azt is: a helyszíni szemle idején a helyszínelést végző bűnügyi technikusok autójának szélvédőjét ismeretlenek egy kordontalppal betörték.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szombati rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

MTI Itthon

Verók Terézvárosért aggódik a melegfelvonulás miatt

A terézvárosi polgárok nyugalmáért és a világörökségnek nyilvánított Andrássy út értékei miatt aggódik a VI. kerület polgármestere; Verók István arra számít, hogy a szombati melegfelvonulás utáni rendezvény nem lesz atrocitásmentes.

MTI/hvg.hu Itthon

Megtámadták a felvonuló melegeket – összefoglaló

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél voltak. Este negyed hétkor még tartottak a rendőrök és az ellentüntetők összecsapásai.

hvg.hu Itthon

Drámai felvételek a tegnapi melegfelvonulásról

Kameránkkal drámai jeleneteket örökítettünk meg a Méltóság Napján rendezett melegfelvonulásról. "Mocskos buzik" skandálták a védőrácson kívül rekedt ellentüntetők, egy gyermekét a vállán hordozó "apuka", benyúlva, meg is pofozta az egyik óvatlanul közel jutott tüntetőt. Genetikailag hibásak, megrontják a gyanútlan gyerekeket - ismételgették a homofóbok.

MTI Itthon

A rendőrség felkészült a melegfelvonulásra

A rendőrség a szokásoknak megfelelően nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora erővel készül a szombati budapesti demonstrációkra, mindazonáltal pénteken tudatta, hogy felkészült az események biztosítására.

MTI Itthon

Ötvenhét embert vittek be a rendőrök a melegtüntetésről

Vasárnap hajnali adatok szerint ötvenhét embert vettek őrizetbe az előző napi melegfelvonulás során történt összecsapásokban, illetve azt követően - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK honlapján olvasható tájékoztató szerint tizenkét rendőr sérült meg. Azt egyelőre nem tudni, hány emberrel szemben indítanak eljárást.

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

Márki-Zay Péter az önkormányzat alakuló ülésén: „Fel akarjuk építeni Hódmezővásárhelyen a szabad sajtót”

Márki-Zay Péter az önkormányzat alakuló ülésén: „Fel akarjuk építeni Hódmezővásárhelyen a szabad sajtót”

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Premier előtt látni a Mazda első elektromos autóját?

Premier előtt látni a Mazda első elektromos autóját?

Így emlékezett Elvis Presley 1956 hőseire

Így emlékezett Elvis Presley 1956 hőseire