szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

A miniszterelnök a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta: a szélsőjobboldal több áttéten keresztül ott van a demokratikus jobboldal szélén. Utalt arra, hogy a láncolat az utcai tüntetőktől a Magyar Gárdán és a Jobbikon keresztül a Fideszig ér.

Videóriportunk az eseményről
Kameránkkal drámai jeleneteket örökítettünk meg a Méltóság Napján rendezett melegfelvonulásról. "Mocskos buzik" skandálták a védőrácson kívül rekedt ellentüntetők, egy gyermekét a vállán hordozó "apuka", benyúlva, meg is pofozta az egyik óvatlanul közel jutott tüntetőt. Genetikailag hibásak, megrontják a gyanútlan gyerekeket - ismételgették a homofóbok. Tekintse meg videóriportunkat!
A jobboldal radikalizálódásának vannak rendkívül káros mellékhatásai, amelyek azt eredményezik, hogy "eltűnnek a demokratikus normák, neki lehet menni bármi áron, és aztán egy idő után természetesen, itt mindenki bűnbak lesz. Először csak a kormány vagy még korábban a baloldal (...) aztán a zsidók, aztán a cigányok, aztán a szegények, aztán a melegek, aztán - a végén - mindenki, aki nem úgy gondolkodik, ahogy a jobboldal egy része" -fogalmazott a miniszterelnök. Rámutatott: eddig még nem volt a szombaton történtekre vonatkozó szolidáris nyilatkozat a jobboldal részéről.

A Meleg Méltóság Menete szombaton az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Tekintse meg képgalériánkat!
© Pál Anna Viktória
A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

A rendőrök 57 embert állítottak elő, az összecsapásokban 12 rendőr megsérült. Gyurcsány Ferenc jelentést kért a legfőbb ügyésztől és az igazságügyi tárca vezetőjétől arról, hogy az állami intézmények miként végezték a munkájukat.

A kormányfő kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, mit lehetne tenni pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben. A miniszterelnök a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni nemzeti önvédelmet kezdeményezett egy charta formájában, és szeptember elejére gyűlést hirdetett.

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány vasárnap.

Tekintse meg képgalériánkat!
© Pál Anna Viktória
Példás szolidaritásáról adtak tanúbizonyságot a demokráciaszerető heteroszexuális állampolgárok, amikor a résztvevőket túlszárnyaló számban jelentek meg az idei méltóságnapi felvonuláson. A résztvevők megmutatták, hogy a méltóságmenet túlmutat a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek jogain, és valójában arról szól, milyen országban akarunk élni - írták közleményben.
 
A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, és az éjszaka folyamán is gyorsan reagálva megvédett egy meleg szórakozóhelyet az újabb atrocitástól. A rendőrök jelesre vizsgáztak az LMBT emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölték.

A rendőrség tettekben is megmutatta, hogy Magyarországon tényleg prioritást élvez a gyülekezési szabadság védelme - írta a Szivárvány Misszió Alapítvány, egyúttal megköszönte a rendőrségnek a magas színvonalú védelmet, és mielőbbi gyógyulást kívánt a felvonulók védése közben megsérülteknek.

Szakértők hétfőn kezdik el vizsgálni azokat a vegyi anyagokat, amelyeket a rendőrség a budapesti melegfelvonulás előtt talált egy Andrássy úti lakásban - közölte Tafferner Éva, a BRFK szóvivője vasárnap.

A rendőrök szombaton a szomszédok hívására jelentek meg a helyszínen, majd hat férfit állítottak elő. A lakatlan otthonban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, valamint ismeretlen anyagot tartalmazó üvegeket, palackokat, fecskendőket, állati ürüléket és 182 folyadékkal töltött tojást találtak.

Az előállítottak kihallgatásuk során úgy nyilatkoztak, hogy a tojásokkal a melegfelvonulás részvevőit akarták megdobálni az Andrássy úti épület tetejéről. A hat férfivel szemben egyelőre magánlaksértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a BRFK, a lakástulajdonos indítványára.

Arról, hogy az előállítottakkal szemben indítanak-e más eljárást is, az igazságügyi vegyészszakértői vélemény ismeretében születik majd döntés. A BRFK közölte azt is: a helyszíni szemle idején a helyszínelést végző bűnügyi technikusok autójának szélvédőjét ismeretlenek egy kordontalppal betörték.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szombati rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

MTI Itthon

Verók Terézvárosért aggódik a melegfelvonulás miatt

A terézvárosi polgárok nyugalmáért és a világörökségnek nyilvánított Andrássy út értékei miatt aggódik a VI. kerület polgármestere; Verók István arra számít, hogy a szombati melegfelvonulás utáni rendezvény nem lesz atrocitásmentes.

MTI/hvg.hu Itthon

Megtámadták a felvonuló melegeket – összefoglaló

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél voltak. Este negyed hétkor még tartottak a rendőrök és az ellentüntetők összecsapásai.

hvg.hu Itthon

Drámai felvételek a tegnapi melegfelvonulásról

Kameránkkal drámai jeleneteket örökítettünk meg a Méltóság Napján rendezett melegfelvonulásról. "Mocskos buzik" skandálták a védőrácson kívül rekedt ellentüntetők, egy gyermekét a vállán hordozó "apuka", benyúlva, meg is pofozta az egyik óvatlanul közel jutott tüntetőt. Genetikailag hibásak, megrontják a gyanútlan gyerekeket - ismételgették a homofóbok.

MTI Itthon

A rendőrség felkészült a melegfelvonulásra

A rendőrség a szokásoknak megfelelően nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora erővel készül a szombati budapesti demonstrációkra, mindazonáltal pénteken tudatta, hogy felkészült az események biztosítására.

MTI Itthon

Ötvenhét embert vittek be a rendőrök a melegtüntetésről

Vasárnap hajnali adatok szerint ötvenhét embert vettek őrizetbe az előző napi melegfelvonulás során történt összecsapásokban, illetve azt követően - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK honlapján olvasható tájékoztató szerint tizenkét rendőr sérült meg. Azt egyelőre nem tudni, hány emberrel szemben indítanak eljárást.

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről