szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ szerint kívánatos, hogy a politikai pártok egyeztessenek a hosszabb távú, gazdaságpolitikai elképzelésekről, de a hároméves költségvetés ötletét a liberálisok nem tudnák támogatni - mondta Gulyás József, a liberális párt ügyvivője hétfőn az MTI-nek.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ már az Orbán-kormány idején - amikor a Fidesz-MDF-FKGP koalíció előállt a kétéves költségvetés ötletével - sem támogatta a parlament jogalkotói, döntéshozói, és ellenőrzési szerepét korlátozó javaslatot. Megjegyezte, hogy a javaslat motivációja nem értelmezhető, hiszen nehezen hihető, hogy a Fidesz arra készül, hogy hároméves költségvetést szavazzon meg a szocialistákkal.

Gulyás József hozzátette: a költségvetés megalkotásánál elemi elvárás, hogy hosszabb távra tervezzenek, amikor azonban a magyar gazdaság rendkívül érzékenyen reagál a folyamatosan bekövetkező világgazdasági változásokra, kifejezetten rossz ötlet, hogy a parlament három évre mondjon le a költségvetés alkotásának, meghatározásának a felelősségéről a kormány javára.

A politikai pártok közötti esetleges egyeztetésről beszélve a képviselő kiemelte: az adótörvényeket a magyar gazdaság versenyképességének erősítésének szem előtt tartásával úgy kellene szabályozni, hogy azok a lehető legkiszámíthatóbb szabályozási környezetet teremtsék meg a gazdasági élet szereplői számára.

Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz alelnöke, a párt országgyűlési képviselőjével, Nógrádi Zoltánnal közösen tartott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a 2011-es magyar EU-elnökség előtt a Fidesz javasolja: az Országgyűlés hároméves költségvetést fogadjon el, amely rögzíti a felhasználható európai uniós forrásokat és a hazai forrásokat, valamint biztosítja az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban