szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 319 jogsértést derített fel és több mint 13 millió forint bírságot szabott ki a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a két hete indított Kánikula-akcióban; a legtöbb esetben a jövedéki törvény vagy szerzői jogok megsértése miatt indult eljárás - közölte a VPOP.

Az akcióban részt vevő csaknem 1400 pénzügyőr az esetek többségében, 194 alkalommal a jövedéki törvény megsértését derítette fel a szervezet közleménye szerint. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta: a legjellemzőbb a dohányáruval és alkoholos italokkal kapcsolatos jövedéki jogsértés volt. Az esetek többségében a termék származását nem tudták igazolni vagy zárjegyhiányos volt az áru, de előfordult az is, hogy nem volt nyilvántartás a beszerzésről, értékesítésről - fejtette ki.

A másik jellemző törvénysértés a szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése volt; a közlemény szerint hamisított CD-ket, DVD-ket foglaltak le az elmúlt két hétben. Lefoglaltak továbbá hamisított mosóport, parfümöt, ruhaneműt és csempészett árucikkeket. Alkalmi munkavállalók szabálytalan foglalkoztatását is felderítették az akcióban részt vevők.

A legtöbb esetben előre tervezett volt az ellenőrzés, de volt, amikor bejelentés alapján derítettek fel szabálysértést. Sipos Jenő azt mondta: a közeljövőben elsősorban a turizmushoz kapcsolódó helyeket, vendéglőket ellenőriznek, ahol nagyobb mennyiségben fordulhat elő jövedéki adóköteles áru.

A Kánikula-akció június 30-án indult nyolc hatóság részvételével. Elsősorban a fürdőket, a strandokat, a vendéglátó-ipari egységeket, valamint a taxikat ellenőrzik. Az ellenőrzéssorozat augusztus 25-én ér véget. A közlemény szerint a tavasszal lefolytatott "Kikelet" akcióban mintegy 1600 pénzügyőr vett részt, az akció időtartama alatt összesen 630 jogsértő cselekményt derített fel vámszervezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik