szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztus 28-ra napolták el az elsőfokú ítélet kihirdetését a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Bíróságon. Továbbra is lehet tehát találgatni, hogy a K&H Equities egykori (ál)brókere komoly büntetést – letöltendő szabadságvesztést – kap-e, vagy megússza szárazon. A brókerbotrányként ismert ügy már öt éves, itt az ideje, hogy felelevenítsük a több milliárdos sikkasztás történetét.

Öt évvel ezelőtt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot folytatott a Pannonplast Rt.-nél és megállapította, hogy a Britton Kft. és a Pevdi Kft. szabálytalan tranzakciók révén vette át az ellenőrzést a vállalat felett. Emiatt 2003. június 16-án a felügyelet a rendőrségen bejelentést tett. A PSZÁF akkori elnöke, Szász Károly ennek a bejelentésnek tulajdonította, hogy uszodába menet megverték.

A jogsértő ügylet finanszírozásában – melynek a központi szereplője volt Kulcsár Attila – részt vett az Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Rt. is, amelynek befektetéseit a K&H Equities Rt. kezelte. A brókercég az ÁAK pénzéből különböző összegeket utalt át olyan magánszemélyeknek és cégeknek, amelyek közreműködtek a Pannonplast-részvények szabálytalan felvásárlásában. A nyomozást 2003. július 7-én rendelték el a K&H Equities brókercégnél elkövetett több mint húszmilliárdos sikkasztás és más bűncselekmények – hűtlen kezelés, orgazdaság és közokirat-hamisítás – gyanúja miatt.

Kulcsár Attila – a nyomozás adatai szerint – 1998. január 1. és 2003. július 1. között a sajátjaként rendelkezett azokkal az értékpapírokkal, amelyek a K&H Equities (és jogelődje) ügyfeleinek tulajdonát képezték. Az ügyfelek számláiról különféle összegeket utalt át külföldi társaságok számláira, erről azonban klienseinek csak egy része tudott. Igaz, közöttük olyanok is akadtak, akik együtt is működtek ebben Kulcsárral. A bróker a műveletek végrehajtásához hamis adásvételi és megbízási szerződéseket, átvezetési kérelmeket és banki transzferbizonylatokat használt. Az ügyfelek között voltak olyan cégek – mint például a Kőbányai Önkormányzathoz tartozó Köbeta Rt. –, amelyeknek vezetői a vádirat szerint sikerdíjat kaptak Kulcsártól azért, amiért hatáskörükben engedélyezték, hogy az álbróker és csapata használja azt a pénzt, ami fölött rendelkeznek.

Az elsikkasztott összegek jelentős része a Montrade Ltd., Britton Ltd. és a Balmoral Group Ltd. számláira került, amelyeket a K&H Bankban vezettek. Az elsikkasztott pénz ezután két szír üzletember, El Abed Hasan és Abdo Mahmoud az Inter-Európa Bank Rt.-nél és az OTP Bank Rt.-nél lévő számláin landolt, ahonnan ők le is emelték. Kulcsár gyakori módszere volt, hogy az egyik ügyfelétől elsikkasztott pénzből fizette ki azokat az ügyfeleit, akiknek váratlanul szüksége volt a nála elhelyezett befektetésükre, amelyek a bróker tranzakciói miatt nem álltak rendelkezésre. Sokan készpénzben kapták meg járandóságukat, amit bizonyos „taxis Gyuszi” vitt el nekik.

A nyomozás végeztével az eljárás első rendű vádlottja Kulcsár lett, aki úgy volt a K&H önkormányzati üzletágának vezetője, hogy nem rendelkezett szakirányú végzettséggel. Csak egy brókervizsgáról tudott papírt mutatni, ám ez is hamisnak bizonyult. Kulcsár Attila mellett ott ül a vádlottak padján többek közt Rejtő E. Tibor, a K&H volt vezérigazgatója, Kerék Csaba, a Britton Kft. ügyvezetője, Mészáros János, a Britton igazgatója, Schönthal Henrik vállalkozó, Dunai György, a Betonút Rt. volt vezérigazgatója és helyettese is, Garamszegi Gábor. A 22 vádlott között van még Bitvai Miklós, az ÁAK volt vezetője, Szekér Gyula, Kulcsár taxisa, El Abed Hasan, Abdo Mahmoud, Forró Tamás riporter, Csuka László, a K&H Equities vezetője és több ügyfél is, akik tevőlegesen segítették a brókert a sikkasztásban.

A brókerügyben számos cégről és főleg a kormánypártokhoz közel álló közéleti szereplőkről és vállalkozókról derítette ki a nyomozás, hogy „összefüggésbe hozhatók” Kulcsárral. Ezeknek a kapcsolódásoknak a feltárására létrejött parlamenti vizsgálóbizottság azonban dolgavégezetlenül fejezte be a működését. A Kulcsár által emlegetett politikusok között jobbára szocialistákat találunk, de egy-két fideszes név is felbukkan az ügyben, igaz, csak egy-egy találkozó erejéig. Az alapügy egyetlen megvádolt politika közeli szereplője Váradi János volt kőbányai önkormányzati képviselő, aki a kerület vagyongazdálkodásáért felelt a Köbeta Rt.-ben.

Az idén július elején megtartott vádbeszéd során az ügyész hangsúlyozta, hogy Kulcsár Attila politikai és médiakapcsolatait használta fel a K&H brókercégénél, ahol már érkezése előtt is „kaotikus” és „korrupt” viszonyok uralkodtak, így Kulcsár Attila tevékenységéhez már adott volt a módszer, csak a technikai lebonyolításhoz kellett segítség. A vádbeszéd szerint azonban nemcsak ezért egyedülálló az ügy, hanem azért is, mert Kulcsár Attila az egyik legnagyobb magyar bank, a K&H brókercégénél éveken át tudta folytatni a tevékenységét.

Az ügyész a vádbeli cselekményekkel okozott kárt 8,3 milliárd forintban állapította meg, amit az elkövetők nem közvetlenül saját céljaikra, hanem gazdasági tevékenységekre, cégek, szállodák vásárlására fordítottak. Az ügyész kiemelte, hogy Kulcsár Attila beismerő vallomása mellett szakértők és tanúk támasztják alá a vádat. A vádló szerint „tévképzet”, hogy ebben az ügyben Kulcsár Attila vezette az ügyészséget, s az is, hogy ha az álbróker szavahihetősége megkérdőjeleződik, akkor összeomlana a vád. A vádbeszéd szerint Kulcsár Attila felhasználta a megtévesztett ügyfeleket, akik olvasatlanul írták alá a megbízásokat, mert őket kizárólag csak a pénz, a Kulcsár által ígért magas hozam érdekelte. De a jogosulatlan pénzügyi manővereikhez szándékosan nyújtott neki segítséget két ügyfele, Kerék Csaba és Schönthal Henrik. Emellett Kulcsár a bűncselekményekhez felhasználta a bank úgynevezett technikai számláját is.

Kulcsár Attila pénzügyi manőverei során ördögi körbe került: hogy ügyfelei ne vegyék ki tőle pénzüket, olyankor is nagy hozamot kellett produkálnia, amikor tőzsdei recesszió volt, ehhez pedig újabb és újabb ügyfelektől további tőkét kellett bevonnia a törvénytelen ügyletekbe. A bűncselekmény-sorozathoz bankon belüli segítséget Rejtő E. Tibor biztosított neki, s a bankvezér látványos támogatásának tulajdoníthatóan Kulcsár jogsértő tevékenységét a banknál senki nem merte bírálni. A bűncselekmény-sorozat zavartalan kibontakozásának másik nélkülözhetetlen feltétele volt az ügyész szerint az, hogy Kulcsár Attila az adminisztrációját függetlenítette a brókercégtől, és elérte, hogy ügyfelei számlájáról ne készüljön kimutatás, illetve hogy azokat ne postai úton, hanem csak rajta keresztül továbbítsák.

Az ügyész ennek alapján vádolja Kulcsár Attilát sikkasztással, amelyben Rejtő E. Tibor, Kerék Csaba és Schönthal Henrik bűnsegédként vett részt. Kerék Csabát emellett különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással is vádolják, s ugyanezt a vádat hozták fel Mészáros János, a Britton igazgatósági tagjával szemben is. Az ügyben szintén vádlott Forró Tamás esetében az ügyész azt indítványozta: a bíróság mondja ki bűnösségét jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztásban. Bitvai Miklóst, az ÁAK Rt. volt vezérigazgatóját, Dunai Györgyöt, a Betonút Rt. volt vezérigazgatóját és helyettesét, Garamszegi Gábort pedig folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással vádolták meg.

A Kodela-vonal
Egy másik szálon az ügyészségi nyomozók 50 millió forintos adócsalással és befolyással való üzérkedéssel gyanúsították meg Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárát. Kulcsár Attila elmondása szerint ugyanis, amikor a K&H Equities belső ellenőrzése 2002 tavaszán jelezte az Országos Rendőr-főkapitányság – akkoriban Molnár Csaba ezredes által vezetett – pénzmosás elleni osztályának a Montrade Ltd., a Geometax Ltd. és a Betonút Rt. gyanús ügyleteit, segítséget kért Kodelától. Ő és Kelemen László ügyvéd biztosították Kulcsárt arról, hogy az ügyet eltussoltatják. Ezért a volt helyettes államtitkár ötmillió forintot kért, amit a bróker oda is adott neki. 

Kodela Lászlón kívül eljárás indult Molnár Csaba rendőr ezredes, a K&H ügy egykori főnyomozója és Bácskai János tábornokkal szemben is. Molnár Csabát a Fővárosi Ítélőtábla tavaly áprilisban jogerősen felmentette a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés vádja alól. Az ügyészség korábban azzal vádolta az egykori rendőrtisztet, hogy 2003-ban az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként pár ezer forintos ajándékokért – egy fa tolltartóért, süteményért és egy bizsuért – cserébe jogtalan előnyhöz juttatott pénzváltókat és államtitkokat, pénzmosás gyanús esetekre vonatkozó bejelentések adatait szolgáltatta ki nekik. 

Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ egykori vezetőjét a Legfelsőbb Bíróság (LB) idén májusban felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélte. Bácskai ellen a katonai ügyészség emelt vádat hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt. A bűnpártolással kapcsolatos vádpont szerint Bácskai János 2003 júniusában Kulcsár Attilának, a K&H Bank ügyvezetőjének, a K&H Equities befektetési tanácsadó üzletág vezetőjének kérésére közbenjárt azért, hogy a bróker pénzügyi visszaéléseit ne fedezzék fel a hatóságok. Bácskai János rendőri vezetőket próbált félrevezetni, pedig tudta, hogy Kulcsár Attila bűncselekményeket követett el. Bácskai az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.


 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
HavariaPress Itthon

Zuschlag bent, Kulcsár kint

Az előzetestől a lakhelyelhagyási tilalomig - Nem a kár összege számít - írja a Népszabadság.

MTI Itthon

Brókerbotrány: Kulcsárral boltolt, vádlott lett

Különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági Ügyek Osztálya D. György ellen. A vádhatóság indítványozta, hogy a bíróság az újabb vádiratot egyesítse a Fővárosi Bíróságon jelenleg is zajló Kulcsár Attila és társai ellen indult perrel.

Lénárd Rita: A hálapénz a félelem bére

Lénárd Rita: A hálapénz a félelem bére

Meghalt egy magyar nő az osztrák Medve-szurdokban

Meghalt egy magyar nő az osztrák Medve-szurdokban

Berobbant a koronavírus a környező országokban

Berobbant a koronavírus a környező országokban