szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától kér soron kívüli vizsgálatot Dávid Ibolya, az MDF elnöke, mert egy birtokába került hanganyag szerint Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje érintett lehet egy, a Dávid Ibolya személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnökjelöltje viszont azt állítja, hogy a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták és arra akarták rávenni, lépjen vissza pártelnökjelöltségétől.

Dávid Ibolya pénteken sajtótájékoztatón mutatott fel egy CD-t, amely tájékoztatása szerint tartalmazza a hangfelvételt. Ennek leiratát kiosztották az újságíróknak. Az MDF elnöke a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne"; Dávid Ibolya azt mondta, utóbbi Almássy Kornél.

Házkutatás a cégnél
Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és annak vezetőjénél tartott házkutatást a rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése nyomán. A cég vezetőjénél fegyvereket kerestek, de végül számítógépeket, szervereket gyűjtöttek be. A rendőrségi akció középpontjába került társaság vezetője a Fidesz-éra alatt titkosszolgálati vezető volt, egyik cégén keresztül pedig a fideszes vezetésű esztergomi önkormányzattal is üzleti kapcsolatban áll. További részletek.
Dávid Ibolya a hanganyag leiratából idézve kiemelte: T., a vállalkozó azt mondja, hogy S.-ék állnak a párton belüli váltás mögött, ők pénzelik, és a váltásban A. van benne. A pártelnök leszögezte, az S.-ként emlegetett személy egy volt kormányzati tag. A leirat szerint a beszélgetés T. J. és egy általa "elnök úrnak" nevezett személy között folyik.

A hanganyag a pártelnök szerint beszámol arról, hogy a vagyonvédelmi cég második embere találkozik Almássy Kornéllal, azért, mert ő adja meg "konkrétan az információ lényegét, hogy mit is akarnak a vagyonvédelmi cégtől". Dávid Ibolya információja szerint ez a találkozó létre is jött.

Kényelmetlen, szomorú és kiábrándító, hogy ma Magyarországon ilyen és az ezt követő néhány hanganyag megszületett - fogalmazott az MDF első embere. Dávid Ibolya bejelentette, péntek délután a legfőbb ügyészhez megy, és soron kívül kér vizsgálatot.  "Ebben az ügyben nevek és olyan személyek vannak, akik az elmúlt hetekben, hónapokban megfordultak többször az MDF különböző képviselőinél és különféle ajánlatokat tettek, hogy ha a kötőtűt a hátamba szúrják, előnyöket fognak élvezni" - fogalmazott a pártelnök.

A demokrácia megcsúfolásának tartja a pártelnök, hogy tizennyolc évvel a rendszerváltozás után ilyen megtörténhetett. Hozzátette: mindezt a közélet és a demokratikus intézményrendszer elleni támadásnak tekinti, ezért a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli eljárást kér. Dávid Ibolya szerint tisztázni kell az ügy gazdasági, politikai hátterét. A pártelnök elmondta: két napja juttatták el hozzá a hanganyagot egy feladó nélküli csomagban. "Rémülettel hallgattam végig", mi minden van benne - jelentette ki.

A hanganyagban a nevek és titulusok is szerepelnek, de személyiségi jogot nem akarnak sérteni, ezért a leiratban csak monogrammal idézik az elmondottakat - mondta a pártelnök. Almássy Kornéllal az MDF elnökségi ülésén múlt héten beszéltek, azóta személyesen nem - tette még hozzá a politikus.

Dávid Ibolya felidézte: egy ismerősén keresztül arra kérte Almássy Kornélt, hogy vonuljon ki az MDF politikájából és a közéletből, mert méltatlan ember egy demokratikus parlamentben az, aki ilyen eszközöket maga igénybe vesz vagy támogat. "Ezt valóban kértem tőle, hogy tegye meg még péntek délelőtt, de ezt nem tette meg" - fogalmazott Dávid Ibolya.
 
Arra a kérdésre, hogy az MDF kezdeményezi-e Almássy Kornél kizárást a frakcióból, Dávid Ibolya az mondta, a sajtótájékoztató után találkozik a képviselőcsoporttal, de ő személy szerint nem kezdeményezi az alelnök kizárását.

Almássy: megzsaroltak

Almássy Kornél viszont azt közölte: rá akarták venni, hogy lépjen ki az MDF-ből és mondjon le parlamenti mandátumáról. Mindezt azzal a nevetséges indokkal, hogy nyilvánosságra hoznak olyan terhelő adatokat, amelyek engem is belekevernek a most gyűrűző titkosszolgálati botrányba - jelentette ki. Almássy Kornél hangsúlyozta: a részletekről nem tud semmit, de semmi olyat nem tett, amit ne vállalhatna, ezért nem lép vissza az elnökjelöltségtől.

"Azért, hogy a kampány ne árthasson az MDF-nek, egészen péntek reggelig igyekeztem magamban tartani, hogy a fórum jelenlegi elnökéhez közelálló körök milyen eszközökkel nehezítették a kampányomat. Ma azonban valami olyan dolog történt, ami nemcsak a tisztesség, a jó ízlés, hanem minden jel szerint a törvényesség határain is túl megy" - fogalmazott.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter titkársága előzőleg az MTI-vel közölte: a Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki ülésén úgy döntött, hogy meg kell erősíteni a fontos intézmények és létesítmények informatikai biztonsági védelmét és fel kell gyorsítani az informatikai biztonságot fokozó törvényelőkészítést.

A kabinet Szilvásy György miniszter kezdeményezésére, egy folyamatban lévő büntetőügy kapcsán ült össze. Mint a közleményben olvasható: egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára

Az orvosok felkészültek, hogy beültessék az első bionikus szemet egy emberbe

Az orvosok felkészültek, hogy beültessék az első bionikus szemet egy emberbe