szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hvg.hu birtokába került az a hangfelvétel, amelynek leiratát Dávid Ibolya MDF-elnök tette közzé pénteken, ám az ott elhangzott neveket a leiratban iniciáléra változtatták. Megkerestük a megnevezett személyeket, akik tagadták, hogy bármilyen közük lenne az ügyhöz.

„Kerestelek, a Józsi találkozott a Tombor Andrással, és kaptam tőle egy munkát, ami elég érdekes, igazából megosztanám veled. A Tombor azt szeretné, ha dolgoznánk az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnénk rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve, és a Tombor azt mondja, hogy Stumpfék állnak mögötte, ők pénzelik a váltást. Meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet” – hangzik el a hvg.hu birtokába került hangfelvételen, amelyen egy Tóth János nevű férfi hív egy általa „Elnök úrnak” szólított férfit. Utóbbi ismeri Tóthot, legalábbis erre utal, hogy Jánoskámnak szólítja.

Hallgassa meg!
Ide kattintva mp3 formátumban letöltheti a hangfelvételt.
A felvétel ugyanakkor akár provokációs szándékkal is készülhetett, legalábbis vannak erre utaló jelek. Jól hallható, amint a hívott fél telefonja kicsöng, ami egy általunk megkérdezett szakértő szerint jelentheti azt is, hogy a hívó fél, azaz Tóth János rögzítette a beszélgetést valamilyen célból, vagy eleve megrendezett volt. Az is figyelemreméltó, hogy Tóth – ahogy az a leiratból is kiderül - viszonylag sok információt árul el az állítólagos megbízásról, s még az állítólagos megbízókat is néven nevezi, ugyanakkor nem tudja, vagy nem akarja kimondani Almássy Kornél nevét. Az MDF elnökjelöltjének nevét végül az „Elnök úrnak” szólított férfi mondja ki. A felvételből egyébként nem derül ki, hogy kicsoda a következetesen "Elnök úrnak" nevezett személy, illetve kicsoda "Józsi", aki Tóth állítása szerint Tombor Andrással találkozott.  

A hvg.hu megkereste Tombor Andrást, aki elmondta: soha nem adott ilyen jellegű munkára megbízást, nem ismeri ezt az ügyet. Stumpf István ugyancsak tagadta a hvg.hu-nak, hogy bármilyen köze lenne az ügyhöz.

Az ügy előzménye, hogy Dávid Ibolya a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától soron kívüli vizsgálatot kért, mert egy, a birtokába került hanganyag szerint Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje érintett lehet egy, a Dávid Ibolya személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Dávid Ibolya a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne"; Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón azt mondta, utóbbi Almássy Kornél - s valóban, a felvételen tényleg az elnökjelölt neve hangzik el.

Az MDF elnöke azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy a sajtóban napvilágot látott: egy egykori titkosszolgálati vezető, Horváth János lakásán, valamint annak cégénél, az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél szerdán házkutatást tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai és adathordozókat foglaltak le. A Horváth által politikai indíttatásúnak, Demeter Ervin fideszes képviselő szerint pedig "koncepciós eljárásnak" nevezett ügy miatt a Nemzetbiztonsági Kabinet is összeült pénteken, majd egy közleményben tudatta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látókörébe került egy biztonsági vállalkozás, amely „internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre”. „Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére - használták fel.

A titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését” – áll a közleményben. Az NBK egyben kezdeményezte „a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó