szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Központi Nyomozó Főügyészség tegnap hivatalos átiratban kérte be a Heti Választól a tegnap indult cikksorozat alapjául szolgáló – ausztriai és magyar forrásokból származó – Strabag-dossziét. Ezt maga a hetilap közölte. Az ügyészség nem kommentálta a hírt. Nem világos így, hogy a hatóság kérte, vagy pedig a lap ajánlotta fel a dokumentumokat.

A Heti Válasz csütörtöki számában azt írta: az utóbbi négy évben 13,5 milliárd forint folyt át azon az Euro:contact nevű cégen, amely az osztrák sajtó szerint Strabag-pénzeket juttatott a magyar politika feketekasszáiba. A „kis” tanácsadó kft. vezetője ráadásul bejáratos volt a gazdasági minisztériumba – még az SZDSZ-es időkben –, és közös vállalkozást is alapított egy Kóka Jánoshoz köthető érdekcsoporttal.

A hetilap szerkesztősége úgy döntött: átadja a birtokukban lévő Strabag–Euro:contact-iratcsomót a Központi Nyomozó Főügyészségnek, hiszen a rendszerváltozás óta először kínálkozik esély arra, hogy lelepleződjön a tiltott pártfinanszírozás módszertana. A tegnapi hatósági átirat egyben azt is megerősítette, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés bűntettének gyanúja miatt már eljárást folytat a Strabagot érintő egyes ügyekben.

Utóbbi információt Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője is megerősítette a hvg.hu-nak. "2008. április elseje óta folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen vesztegetés gyanúja miatt" – nyilatkozta lapunknak Fazekas. Állítja: nem az osztrák sajtóhír, hanem egy feljelentés miatt kezdett el vizsgálódni hivataluk. Azt a hírt, hogy a Heti Választól a Központi Nyomozó Főügyészség bekért bizonyos dokumentumokat, a szóvivő nem kívánta kommentálni, ahogy arról sem akart nyilatkozni, hogy az ügyet először kirobbantó osztrák Profil című lapot keresték-e már meg hasonló kéréssel a magyar hatóságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Publicus: Sok bizonytalan szavazna az ellenzékre, ha Karácsony kerülne szembe Orbánnal

Publicus: Sok bizonytalan szavazna az ellenzékre, ha Karácsony kerülne szembe Orbánnal

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk