szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP azt kéri a nemzetbiztonsági szolgálatoktól, tegyenek jogi lépéseket azért, mert bebizonyosodott, hogy a Fidesz hamisan vádolta őket azzal, hogy országgyűlési képviselőket hallgattak le - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője.

A szocialista politikus emlmondta, hogy három napot adtak a Fidesznek arra, hogy tegyen feljelentést képviselői lehallgatása miatt, de az ellenzéki párt csupán CD-hallgatás miatt tett feljelentést az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban, valamint azért, mert hivatalos személy megsértette politikusaik jó hírnevét.

Török Zsolt szerint "Orbán Viktor és a Fidesz hazudik", ugyanis a szakszolgálatok nem hallgattak le országgyűlési képviselőket, megfigyeltek azonban egy bűncselekménnyel alaposan gyanúsítható céget, amellyel hosszú ideig, rendszeresen kapcsolatot tartott két volt fideszes titokminiszter is. A szocialista politikus "ügyes hárításnak" nevezte Répássy Róbertnek, a Fidesz jogi kabinetvezetőjének csütörtöki levelét, amelyben az ellenzéki politikus közölte, a törvénytelen lehallgatások miatt hétfőn feljelentést tettek.

A fideszes politikus hivatali visszaélés és "hivatalos személy által, közmegbízatás felhasználásával elkövetett személyes adattal visszaélés" miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter ellen az adatgyűjtési ügyben. Az ellenzéki párt szerint Szilvásy György törvényes felhatalmazás, illetve az érintett személyek, Kövér László és Demeter Ervin hozzájárulása nélkül kezelte a Nemzetbiztonsági Hivataltól származó titkos információgyűjtéssel beszerzett, lehallgatott telefonbeszélgetéseket.

Kérdésre válaszolva Török Zsolt azt mondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal a jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve bírói felhatalmazást kért arra, hogy egy "a bűncselekménnyel alaposan gyanúsítható árnyék-titkosszolgálati céget" megfigyeljen, azaz nem a volt titokminisztereket hallgatta le. Ilyen esetben az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát kell tájékoztatni, ennek a testületnek tagja mindkét érintett fideszes képviselő – tette hozzá.

Össze kell hívni a bizottságot, el kell menni az ülésére, és ott kérdéseket lehet feltenni a szakszolgálatok vezetőinek - mondta Török Zsolt utalva arra, hogy bizottság ellenzéki elnöke nem hívta össze a testületet. Az MSZP-s képviselő elmondása szerint továbbra is választ várnak a Fidesznek korábban feltett kérdéseikre, így egyebek között arra, hogy Demeter Ervin és Kövér László, a Fidesz két volt titkosszolgálati minisztere milyen kapcsolatban állt az UD Zrt-vel. Továbbá arra, hogy miket jelentett az üggyel kapcsolatban Demeter Ervin Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, vagy hogy honnan tudott Demeter Ervin az UD Zrt.-nél történt házkutatásról, mielőtt az nyilvánosságra került volna.

A Fidesz közleménye szerint bebizonyosodott, hogy a kormány politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat, és minden törvényes indok nélkül hallgattak le ellenzéki országgyűlési képviselőket. Szilvásy Györgynek ezért le kell mondania, és távoznia kell a közéletből. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a történtekért Gyurcsány Ferencet terheli a felelősség.

A közlemény továbbá emlékeztet arra, hogy Répássy Róbert hétfőn büntetőfeljelentést tett Szilvásy György ellen, hivatalos személy által, közmegbízatás felhasználásával elkövetett személyes adattal visszaélés bűntettének, valamint hivatali visszaélés bűntettének gyanúja, azaz a lehallgatások miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Fidesz: a felvételek nem Szilvásyt igazolják

A Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján lejátszották azt a hét lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyet Szilvásy György bocsátott a nemzetbiztonsági bizottság rendelkezésére, és amelyen Demeter Ervin és Kövér László beszél Horváth Józseffel, az U.D. Zrt. vezetőjével.

Vélemény

Mózer András: Gyurcsány beint a befolyásos nagyvállalkozóknak?

Felbomlóban van Gyurcsány és a legbefolyásosabb vállalkozók konkordátuma? Lehet, hogy a Csányinak küldött figyelmeztetés az egész garnitúrának szól: ne is álmodjatok a lecserélésemről? Lehet, hogy Szilvásy mutatványa után a 100 leggazdagabb már nem tudja olyan magabiztosan kontrollálni a politikai folyamatokat? Mindenestre Pandora szelencéje kinyílt, a forgatókönyvek íródnak.

HavariaPress Itthon

UD-ügy: elutasította a panaszokat az ügyészség

Elutasította a Fővárosi Főügyészség az UD Zrt. nevével fémjelzett lehallgatási botrány ügyében, a házkutatásokkal és a lefoglalásokkal kapcsolatban hozzá érkezett panaszokat, de a lefoglalt számítógépeket a rendőrségnek vissza kell adnia tulajdonosaiknak - értesült a HavariaPress.

MTI Itthon

Az UD áll elébe a parlamenti vizsgálatnak

Az adatgyűjtési ügyben szereplő UD Zrt. kész részletes tájékoztatást adni a cég munkájáról egy független parlamenti vizsgálóbizottságnak – a cég erről ügyvédje útján közleményben tájékoztatott.

MTI Itthon

Szilvásy jeleket lát a Fidesz érintettségére

Vannak bizonyítékok arra, hogy a Fidesz az adatgyűjtési ügybe belekeveredett cég ügyfele volt – erősítette meg a magyar polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Der Standard osztrák lapban.

Fókuszban

Lehallgatóink kérték

Vitát kezdeményezek arról, hogy a mindannyiunk által elkerülhetetlennek tartott szervezeti és politikai megújulásnak...

MTI Itthon

Feljelenti Szilvásyt a Fidesz

Feljelenti a Fidesz Szilvásy Györgyöt, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztert - közölte Répássy Róbert, a párt frakcióigazgatója, jogi kabinetjének vezetője az MTV A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

MTI Itthon

Fidesz: csak a lejátszott hét felvételen beszél fideszes

A Fidesz szerint csak az általuk lejátszott hét lehallgatott felvételen beszél fideszes politikus, a többin az UD Vagyonvédelmi Zrt. munkatársai, vezetői szerepelnek, politikusok egyáltalán nem - mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján.

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene