szerző:
MTI

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon szerdán megkezdődött a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper; a vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Tudjon meg mindent a Zuschlag-ügyről!
Hoppá: Zuschlagot nagy értékű csalással gyanúsítják (2007. június 25.)

Zuschlag-fejlemények (2007. szeptember 26.)

Titkár őrizetben, bt. eltűnőben (2007. szeptember 26.)

Szervezetbűnözés (2007. október 10.)

Honnan tudott Zuschlag 50 milliót visszafizetni? (2008. június 2.)

Mit termeltek Zuschlag & Tsai számlagyárában? (2008. szeptember 29.)
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyolc vádlott ellen bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot, a további nyolc vádlott csalásért, bűnpártolásért és okirat-hamisításért áll a bíróság előtt.

Németh Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezető-helyettese olvasta fel a több mint százoldalas vádiratot. Az I. rendű vádlott Zuschlag János 1995-től vett részt az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM) szervezet munkájában, melynek 1996-tól alelnöke volt. 2002-ben az ISZM egyesült a Fiatal baloldal nevű ifjúsági szervezettel és létrejött a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Mozgalma (FIBISZ), melynek elnökhelyettese volt 2004
decemberéig.

Az 1995-2001 közötti időszakban Zuschlag János egy civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, melyek élére általában az ISZM-ben is ténykedő személyeket állított, akik tisztában voltak azzal, hogy feladatuk a pályázatokon keresztül történő pénzszerzés volt különböző állami forrásokból. A Zuschlag Jánoshoz kötődő civil szervezetek 2000. január 1. és 2006. december 31. közötti időszakban, működő szervezetként feltüntetve magukat, támogatási kérelmeket nyújtottak be az Ifjúsági- és Sportminisztériumhoz, majd ennek jogutódjaihoz, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramhoz és Budapest Önkormányzatához.

A pályázatok megírásában és az egyéb pályázatokkal kapcsolatos ügyekben Zuschlag János mellett részt vett a II. rendű vádlott Lados István, a III. rendű vádlott Katus Ferenc, a IV. rendű vádlott Őri András, az V. rendű vádlott Krausz Csaba, a VI. rendű vádlott Marsovszky Balázs, a VII. rendű vádlott Kullai Tamás és a VIII. rendű vádlott Vámosi Zsolt.

A felolvasott vádirat szerint valamennyien tisztában voltak azzal, hogy a civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeznek, kizárólag állami pénzeszközök megszerzése a céljuk. Az elnyert pénzt nem arra használták fel, amire kapták, az elszámolási kötelezettségüknek hamis beszámolókkal és hamisított számlákkal tettek eleget. A vádlottak Zuschlag Jánostól kapták a feladatokat a pénzszerző tevékenység során. Zuschlag János koordinálta a tevékenységet, s kapcsolatai révén közbenjárt a pályázatok eredményes elbírálása érdekében is. A vádlottak az elnyert támogatásokat felvették, és a pénzt Zuschlag Jánosnak átadták. Zuschlag János a pénzből ifjúsági rendezvényeket is finanszírozott, de jutott belőle országgyűlési választási kampány támogatására, valamint arra is, hogy az I. rendű vádlott társait rendszeres juttatásban részesítse. A vádhatóság szerint az I. rendű vádlott a büntetőeljárás megindulását követően is irányította a szervezetet.

A több mint tíz civil szervezet nevében benyújtott 72 pályázat révén 75 millió forinthoz jutottak Zuschlagék. A szövevényes rendszerben működtetett hálózat 2003-ban még az Európai Unió által biztosított pénzből kiírt pályázaton is nyert egymillió forintot. A vádirat szerint a pályázati pénzekhez történő hozzájutás miatt nem csak bíróságon bejegyzett, hanem kitalált egyesületek nevében is adtak be pályázatokat. Több esetben is előfordult, hogy egy pályázati kiíráson két pályázatuk is szerepelt más és más név alatt. A pályázatokon elnyert pénzek elszámolására hamis számlákat használtak. Az is előfordult, hogy a pályázaton elnyert pénz első részletét még megkapta az adott egyesület, de mivel nem számolt el, a második részletet már nem kapták meg.

Tucatnál több kitalált egyesület nyert pályázati pénzt - állapítja meg a vádirat. Derültséget váltott ki a tárgyalóteremben lévő újságírókból, amikor az ügyész a kitalált Patak Egyesület "Madárgyűrűző tábor" megvalósítására kapott pályázati támogatásáról szóló részt olvasta fel a vádiratból. Sem a tábor, sem a madárgyűrűzés nem valósult meg - derült ki az anyagból.

Zuschlagék többek között 2002-ben a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztériumtól is nyertek kétmillió forintot "Hátrányos helyzetű roma gyerekek részére megrendezendő középiskolai tábor" címen, de ez sem valósult meg. Pályázatot nyújtottak be konferenciák megszervezésére, tanulmányok készítésére, amelyek nem valósultak meg, sőt az ügyészség szerint a pályázat benyújtásakor is tudták, hogy az elnyert pénzt nem a pályázatban megjelölt célra fogják fordítani.

Az ügyészség adatai szerint, Zuschlag János I. rendű vádlott a büntetőeljárás megindulása után is megpróbálta befolyásolni társait, s eltüntetni a bizonyítékokat. Zuschlag János abban is segédkezett, hogy II. rendű vádlott Lados István Romániában bujkáljon a hatóságok elől. Lados végül hazajött Magyarországra. Zuschlag János az eljárás során az okozott kárból 49 millió 700 ezer forintot megtérített.

A bűnügy tárgyalása október 14-én folytatódik a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A december 11-ig kitűzött 20 tárgyalási napon a vádlottak kihallgatása történik. A vádhatóság közel kétszáz tanút is felsorolt a vádiratban. A tanácsvezető bíró dönt majd arról is, hogy a nyomozati szakaszban tanúként kihallgatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a bíróság előtt is meghallgatja-e.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Zuschlag-ügy: a pályázatok elbírálásáról vallott Szilvásy

A pályázati rendszer működését, a pályázatok elbírálásának rendjét ismertette az ügyészekkel a Zuschlag-ügyben tett tavaly szeptemberi tanúvallomásában Szilvásy György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2002-2003 közötti közigazgatási államtitkára. A jelenlegi titokminiszter vallomását magától az érintettől kapta meg az MTI.

Vélemény

Honnan tudott Zuschlag 50 milliót visszafizetni?

A Zuschlag János és társai ellen folyó eljárás egyik legérdekesebb kérdése, hogy honnan volt – lehetett – a szocialista politikusnak ötvenmillió forintja, amelyet a kár enyhítéseként beadott az ügyészségre, hiszen Zuschlag vagyonát az adóhivatal zár alá helyezte.

Itthon

Mit termeltek Zuschlag & Tsai számlagyárában?

Hamarosan, október 8-án, megkezdődik a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőeljárás tárgyalása. A politikust és társait különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalással és más bűncselekményekkel – többek közt okirat-hamisítással – vádolják. Az ügyészség szerint az elnyert pályázati pénzeket saját céljaikra használták fel, a feladatok teljesítését pedig sokszor valótlan számlákkal igazolták.

HVG Hetilap

Vádirat a Zuschlag-ügyben

Cikkükben név szerint megemlítenek, mint "az ügy érdemi szereplőjét", és a vádiratban nem szereplő állításokkal hozzák összefüggésbe személyemet (HVG, 2008. május 24.). A lapban írottak azonban nem felelnek meg a vádiratban foglaltaknak, és azt a hamis látszatot keltik, hogy központi szerepet játszottam a feltételezett bűncselekmények elkövetésében. Az elmúlt években pályázati ügyekben jártas személyként pártállásuktól függetlenül számtalan személynek és szervezetnek nyújtottam pályázati tanácsadást. Engem mint az ügy IX. rendű vádlottját mindössze négy vádponttal hoz kapcsolatba a vádirat, és négy pályázatban való puszta közreműködést ró a terhemre. Bűncselekmények elkövetését mindvégig tagadtam, jelenleg sem ismerem el büntetőjogi felelősségemet, és bízom abban, hogy a bírósági eljárás tisztázni fog a vád alól.

HavariaPress Itthon

Zuschlag bent, Kulcsár kint

Az előzetestől a lakhelyelhagyási tilalomig - Nem a kár összege számít - írja a Népszabadság.

MTI Itthon

Zuschlag-ügy: Gyurcsány tanúvallomása

Gyurcsány Ferenc mindössze egyszer beszélt Zuschlag Jánossal a szocialista politikus büntetőügyéről, amikor azt tanácsolta neki, hogy ne fusson fűhöz-fához, mert azzal teszi a legrosszabbat. Ez derül ki a kormányfő Zuschlag-ügyben tett tanúvallomásából.

Kövér legyőzte Orbánt és Trumpot

Kövér legyőzte Orbánt és Trumpot

A KDNP is beindult a kampány végére

A KDNP is beindult a kampány végére

A takarítók szerint óránként 2500 forintot kellene keresniük

A takarítók szerint óránként 2500 forintot kellene keresniük

Huawei-bojkott: rejtélyes bejegyzést tett közzé Trump még márciusban

Huawei-bojkott: rejtélyes bejegyzést tett közzé Trump még márciusban

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

Új videó jött: ilyen lesz a Motorola összehajtható telefonja? Nem lenne rossz

Új videó jött: ilyen lesz a Motorola összehajtható telefonja? Nem lenne rossz