szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc - Simor András jegybankelnökkel egyeztetve - 12 pontos intézkedéscsomagot javasolt az ellenzéki pártoknak a pénzügyi válság miatt. Erről a miniszterelnök a péntek délutáni, a frakcióvezetőkkel folytatott egyeztetésen beszélt. Befagyasztaná a béreket, elhalasztaná az adócsökkentést, elfogadja a költségvetési plafont és a költségvetési tanács megalakítását.

Az idei évre tervezett költségvetési hiány a kiadások lefaragásával 3,4 százalékra mérséklődhet, jövőre pedig 2,9 százelék lenne a költségvetési deficit GDP-hez viszonyított aránya. Korrigálnák a gazdasági növekedés jövő évi mértékét, óvatosabban terveznék meg a növekedés ütemét, „amely az elemzők által ma megjósolt mértékhez igazodna”. (Az elemzők 1-1,5 százalékos növekedést tartanak reálisnak - A szerk.)

© MTI
A kormány elhalasztaná az adócsökkentési programot, felfüggeszti az Új Tulajdonosi Programot. A kormányfő azt kérte a társadalmi partnerektől, hogy függesszék fel a 2009-re vonatkozó bértárgyalásokat, és jövő júniusig tartsák szinten a bérek és a jövedelmek reálértékét, akkor tárgyalják újra a kérdést.

A kormány tovább bővíti a hazai kis- és középvállalkozások támogatására kidolgozott 800 milliárd forintos csomagot. kormány jogszabály-módosításokkal javítja majd a bankok forráshoz juttatásának feltételeit annak érdekében, hogy változatlanul hitelezhessenek a vállalkozásoknak.

Szabályokat kell változtatni annak érdekében is, hogy a befektetési alapok magyar állampapírokat vásároljanak. Javaslat készül arról, hogy erősítsék meg a nemzeti pénzügyi felügyeletet, és Brüsszelben a jövő héten a magyar kormány megismétli korábbi indítványát, egy egységes európai felügyelet létrehozásáról.

A parlamentnek soron kívűl, hétfőn kellene szavazni a kormány törvényjavaslatáról, miszerint a betétesek kapjanak korlátlan állami garanciát. Gyurcsány az ellenzéki pártoknak azt javasolta: kétharmados többséggel fogadják el a közpénzügyi csomagot, amely kiterjedne az állami alrendszerekre és az önkormányzatokra is, illetve amelybe beleépítenék az SZDSZ költségvetési plafonra, valamint a Fidesz költségvetési tanácsra vonatkozó indítványát.

„A pénzügyi válság vámszedői megjelentek a régióban , jelentős és erős támadás van a magyar pénz és tőkepiac ellen". A miniszterelnök elmondta, hogy támadás érte az egyik pénzintézetet, és csütörtökön a forintot. „Egyelőre álljuk a sarat, a hét elejétől folyamatosan a támadás erejének megfelelő, azzal elég erős ellenhatást tartani képes intézkedéseket tettünk” - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Ellenzéki reagálások (Oldaltörés)

A frakcióvezetők a miniszterelnök és Simor András jegybankelnök hozzászólását követően reagáltak a sajtó nyilvánossága előtt zajló egyeztetésen.

Navracsics Tibor a legnagyobb ellenzéki párt vezetője hozzászólását azzal kezdte, hogy a politikai erők összefogására van szükség, mert Magyarország súlyos válsághelyzetben van, ugyanakkor megjegyezte: "ne firtassuk", mi vezetett ahhoz a hitelvesztéshez, amely miatt sok gazdasági elemző szerint a vártnál is súlyosabbak a Magyarországra zúduló következmények.

A frakcióvezető arra emlékeztette a miniszterelnököt, hogy még hét elején is pánikkeltéssel vádolta a Fideszt, és feltette Gyurcsány Ferencnek a kérdést, hogy vajon valóban meg lehet-e vele állapodni. Navracsics Tibor örömét fejezte ki, hogy kezdeményezésükre nyilvános volt az egyeztetés, mert mint mondta, a miniszterelnök eddig számos írásban és szóban kötött megállapodását nem tartotta be.

Navracsics Tibor és Semjén Zsolt, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője azt mondta: a Fidesz és a KDNP továbbra is ragaszkodik a költségvetés és az adótörvények visszavonásához, és új javaslatok elkészítéséhez, mert a hitelesség, a kölcsönös bizalom és a koherencia érdekében is erre van szükség. Mint mondták, ehhez készek megadni a parlamentben a támogatást, hogy házszabálytól való eltéréssel megoldható legyen az új javaslatok tárgyalása.

Navracsics Tibor és Semjén Zsolt egyetértett azokkal a javaslatokkal, amelyet a Fidesz és a KDNP is indítványozott, így a bankbetétek korlátlan garantálásával, a kis-és középvállalkozások támogatásával, a költségvetési tanács és a kiadási plafon elfogadásával, valamint a PSZÁF szerepének erősítésével. A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor időt kért, hogy hétvégén szakértők megvizsgálják a javaslatot.

Ugyanezt kérte Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője is, aki azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy ne adják fel az adócsökkentés igényét, mert Magyarország egyik súlyos problémája a növekedés vészes lelassulása. Kóka János 300-400 milliárd forintos kiadáscsökkentést indítványozott, amelynek eredményeképpen szerinte lenne lehetőség az adócsökkentésre.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, úgy tűnik. a miniszterelnök 12 pontja adekvát válasz a helyzetre, de hiányolta az intézkedési csomag forrásoldalát. Mint mondta, két pont jelenthet megtakarítást: az adócsökkentés elhalasztása, ami a Robin Hood- adóval együtt 160 milliárd forintot, anélkül 130 milliárd forintot hozna, valamint a bérek befagyasztása. Az MDF-es politikus arra várt választ, hogy milyen egyéb forrásokat akar felszabadítani a kormány.

Az MSZP-frakció vezetője, Lendvai Ildikó azt ígérte: támogatólag fogja a frakció elé tárni a hiánycsökkentés felgyorsítását, és készek megvizsgálni és végrehajtani az ehhez szükséges kiadáscsökkentést. Hozzátette: tudomásul veszik, hogy halasztani kell az általuk elképzelt adócsökkentési terveket, és bár egy baloldali pártnak fájdalmas, de készek újratárgyalni a társadalmi partnerekkel a kialakult helyzetet a bérmegállapodások tekintetében is.

A szocialisták frakcióvezetője azt is elmondta: bár korábban nem támogatták a költségvetési tanácsra vonatkozó fideszes javaslatot, de ha ez része jogszabályi csomagnak, amellyel a közpénzügyek fegyelmezett kezelése biztosítható, akkor ebben is partnerek. A frakcióvezetőkkel történt egyeztetés előtt a miniszterelnök és a jegybankelnök külön megbeszélést tartott a kormánytagok és az MSZP vezetésének részvételével.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A miniszterelnökség szerint felháborító a Wizz Air gyakorlata

A miniszterelnökség szerint felháborító a Wizz Air gyakorlata

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Tarol a Fidesz a Facebookon

Tarol a Fidesz a Facebookon

Megvannak a lottószámok

Megvannak a lottószámok

Félelmetes, hogy mennyi káros anyagot lélegezhetünk be egy budapesti buszmegállóban

Félelmetes, hogy mennyi káros anyagot lélegezhetünk be egy budapesti buszmegállóban

Juncker Orbánról: "Ha mindenki ilyen önző lenne, szétesne az EU"

Juncker Orbánról: "Ha mindenki ilyen önző lenne, szétesne az EU"