szerző:
MTI

A nemzeti csúcs összehívásának és a 12 pontos cselekvési tervnek a támogatását kérte a kongresszustól Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök zárszavában. Az átdolgozott kongresszusi határozatot egyhangú szavazással, kézfeltartással fogadták el.

Gyurcsány Ferenc a kormány nevében nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezte szombaton az MSZP soron kívüli kongresszusán Budapesten. A miniszterelnök, pártelnök azt mondta: ez a társadalmi-gazdasági csúcsértekezlet segítheti a nemzeti összefogást és ebben szükség van a közjogi méltóságok - köztük a köztársasági elnök és a házelnök - a frakciók, a országgyűlési bizottsági vezetők, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek, a munkaadók képviselőinek részvételére valamint szakértők bevonására. Hozzátette: a fórumot egy-két héten belül össze kell hívni. "Az az igaz hazafi ebben a helyzetben, aki lépést tud tenni a másik álláspontja felé. Azt szeretném, ha csúcson sok ilyet látnék" - fogalmazott, hozzátéve: azt javasolja, az MSZP ilyen magatartással készüljön, még akkor is, ha lenne oka arra, hogy megbántott legyen. A kormányfő szerint a pénzügyi válságban a két legfontosabb feladat: rövid távon elhárítani a fenyegető veszélyt, majd megmutatni az utat. Ehhez azonban nemzeti összefogást kell teremteni.

A szocialisták átdolgozták az eredetileg a soron kívüli kongresszus elé terjesztett határozati javaslatot: a dokumentumból kikerült a miniszterelnök 2020-ig tartó megegyezést, politikai, társadalmi, gazdasági megállapodást javasló elképzelése, ehelyett a pénzügyi válság következtében kialakult helyzet illetve a kivédésére a miniszterelnök és a jegybankelnök által megfogalmazott 12 pontos intézkedéscsomag támogatása szerepel benne - tudta meg az MTI szocialista politikusoktól.

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos


Gyurcsány: közös cselekvés az SZDSZ-szel

Az átdolgozott határozati javaslat rögzíti, hogy Magyarország pénzügyi rendszere stabil, a globális pénzügyi vihar közvetett hatásai alól azonban nem tudja az ország kivonni magát. Annak érdekében, hogy a válság magyarországi hatásait csökkentsük, határozott és kemény fellépésre van szükség - áll a tervezetben. Az állásfoglalás hangsúlyozza: a stabilitás és a biztonság fenntartása ma a legfontosabb nemzeti érdek, ezért a kongresszus támogatja a kormány és a nemzeti bank az elmúlt napokban tett közös erőfeszítését, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök által kezdeményezett 12 pontos tervet. Az MTI információi szerint a határozati javaslat azt is rögzíti, hogy a pénzügyi válság csillapodásáig el kell halasztani az adócsökkentést. A dokumentum széleskörű nemzeti összefogás kialakítását kezdeményezi, és felhívással fordul valamennyi párthoz, hogy most csak egy dologra figyeljenek: "szolgálják a hazát, a magyar gazdaságot, a munkások, az alkalmazottak és a vállalatok érdekeit" - értesült az MTI szocialista politikusoktól.

A pártelnök zárszavában a nemzeti csúcs összehívásának és a 12 pontos cselekvési tervnek a támogatását kérte a kongresszustól, akik az átdolgozott kongresszusi határozatot egyhangú szavazással, kézfeltartással fogadták el. A kormányfő még azt kérte még a kongresszustól: fogadja el, hogy a választmány bocsássa vitára a Haza és haladás programját, illetve indítsa el a Magyarország 2020 nemzeti programvízió vitáját is.

Az MSZP és az SZDSZ közötti stratégiai együttműködés nemzeti érdek. Belátható időn belül a napi taktikai, rövid távú együttműködésnél mélyebb, közös cselekvésre van szükség a két párt között, és ezt már az MSZP többsége is belátta - mondta Gyurcsány Ferenc. A szavazás után a soron kívüli, alig több mint három át tartó kongresszus kora délután véget ért.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a kongresszust megelőző péntek este azt mondta, hogy az elnökség javaslatára várhatóan első napirendi pontként vitatják meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, pártelnök 12 pontos, a pénzügyi válság hatásainak tompítására vonatkozó javaslatcsomagját. A küldöttekhez csütörtökön elküldött határozattervezet markáns eleme egy olyan program támogatása, amely 2020-ig ajánl politikai, társadalmi, gazdasági megállapodást. Ezt a részt szombaton végül kivették az átdolgozás után elfgadott javaslatból.

A párt legfelső döntéshozó testületének ülésén mintegy 600 résztvevő van jelen. A tanácskozás helyszínét, a Kongresszusi Központot a rendőrség kordonnal vette körül. Az előre tervezett kezdéshez képest a kongresszus negyedórás csúszással indult.

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos

SZDSZ: jó, de nem elég jó

Az SZDSZ kiindulási pontnak és tárgyalási alapnak tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 12 pontos gazdasági javaslatát, de nem tekinti elegendőnek, ezeknél jóval határozottabb lépéseket vár el a kisebbségi kormánytól - mondta Fodor Gábor pártelnök a Liberális Gazdasági Kabinet szombati budapesti ülése után a Kóka János frakcióvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A liberális párt legfontosabbnak a költségvetési plafonra tett törvényjavaslatának parlamenti elfogadását tartja, szándéka szerint a törvényhozás már hétfőn megkezdi a vitát és két hét múlva határoz is róla. Kóka János a tartós gazdasági recessziót nevezte a legnagyobb veszélynek, amit Magyarországnak okozhat a világgazdasági válságfolyamat. Emellett azt, hogy nem lehet majd a jelenlegi módon értékesíteni a piacon a magyar állampapírokat, mivel a válság elsősorban a túlköltekező államokat bünteti. A szabad demokraták hajlandóak átgondolni a jövő évi 400-450 milliárd forintos adócsökkentésre tett javaslatuk tartalmát, de határozott álláspontjuk, hogy súlyos károkat okozna az országnak, ha lemondana az adóreformról - hangzott el.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Soron kívüli kongresszust tart az MSZP

Zárt munkaülésen vitatja meg az MSZP szombati, soron kívüli kongresszusa a kialakult politikai helyzetet és az erre adandó választ. A vitát délután nyilvános ülésen foglalja össze Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, majd egy szavazással döntenek a küldöttek a kongresszusi állásfoglalásról.

Amerikai finoman jelezte: Dél-Koreának sem kellene Huawei-termékeket használnia

Amerikai finoman jelezte: Dél-Koreának sem kellene Huawei-termékeket használnia

Kövér Lászlót is várják a meleg családban élő gyerekekről szóló konferenciára

Kövér Lászlót is várják a meleg családban élő gyerekekről szóló konferenciára

Lemondott Szeged alpolgármestere

Lemondott Szeged alpolgármestere

Gyereket gázoltak Budakalászon

Gyereket gázoltak Budakalászon

A Spotifyt is leváltanák: zenehallgatós appot készít az anti-Facebook fejlesztője

A Spotifyt is leváltanák: zenehallgatós appot készít az anti-Facebook fejlesztője

Kiakadt a holland hagymás, mert a magyar hatóságok megsemmisítették egy rakományát

Kiakadt a holland hagymás, mert a magyar hatóságok megsemmisítették egy rakományát