szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökén keresztül azt kérte Orbán Viktortól, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az európai konzervatív pártok is támogassák a Magyarország által javasolt négy pontot. A Fidesz szóvivője közölte, Orbán Viktor közbenjár a magyar javaslat elfogadása érdekében.

Gyurcsány Ferenc kedden jelentette be, hogy a magyar kormány négypontos javaslatot terjeszt az állam- és kormányfők elé a pénzügyi válság leküzdése érdekében. A magyar javaslat egyrészt megváltoztatná a kohéziós politikai szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára, így az egyes  programokon belül kisebb lenne a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke. A második javaslat egy maastrichti kritériumot érint. Eszerint recessziós időben fel kellene függeszteni a GDP arányosan háromszázalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget.

Az Európai Központi Bank, függetlenül attól, hogy egy ország tagja-e az euróövezetnek, ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa az Európai Unió tagjainak esetében - ez a harmadik javaslat. A negyedik javaslat szerint a pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes EU szabályozásra van szükség - jelentette be kedden Gyurcsány Ferenc. Daróczi Dávid beszélt arról is: a miniszterelnök Brüsszelből is folyamatosan figyelemmel kíséri magyarországi gazdasági folyamatokat, a forint árfolyamának alakulását illetve a tőzsdei híreket. Folyamatosan kapcsolatban van a munkatársaival és az érintett pénzügyi szervezetek vezetőivel - közölte. Az MTI kérdésére jelezte, a kormányfő Simor Andrással, a jegybank elnökével is beszélt már a nap folyamán.

A Fidesz szóvivője közleményben reagált az MTI-nek. Szijjártó Péter azt írta, Orbán Viktor kabinetfőnökén, Deutsch Tamáson keresztül arról tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy természetesen közbenjár az Európai Néppárthoz tartozó pártvezetőknél az Európai Tanács elé terjesztett négypontos magyar javaslat elfogadása érdekében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: „csapkodnak a villámok”

Gyurcsány Ferenc szerint most egyik párt sem akar előre hozott választásokat. A miniszterelnök erről a RTL Klub reggeli híradójának adott interjúban beszélt szerdán.

hvg.hu Itthon

Orbán hitele romlott, de továbbra is hitelesebb, mint Gyurcsány

A Századvég és a Forsense 2008. szeptember 15-23. között végzett országos közvélemény-kutatásában egyes tipikus politikusi tulajdonságokra vonatkozó kérdések segítségével vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. 2008 szeptemberében a hitelesség, az emberek problémáira való odafigyelés és az érthetőség dimenziójában látható a legszámottevőbb különbség Orbán Viktor javára.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: négypontos magyar javaslat az EU-csúcsra

Négypontos javaslatot terjeszt a magyar kormány az Európai Unió állam- és kormányfői elé Brüsszelben, ahol szerdán tárgyalnak a nemzetközi pénzügyi válság okozta teendőkről - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció után.

MTI Itthon

Orbán is ott lesz a Nemzeti csúcson

Orbán Viktor ott lesz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére összehívott Nemzeti csúcson. Ezt maga a Fidesz elnöke jelentette be a Hír Tv hétfő esti műsorában, ahol arról is beszélt, hogy a kormány válságkezelő 12 pontja valójában egy "gigantikus megszorító csomag", és szerinte ez ellen kellene összefogni.

Itthon

Orbán: a baloldal kiégett, a jobboldal cselekedni akar

Orbán Viktor szerint a baloldali konglomerátum "szellemileg és politikailag kiégett", a jobboldal viszont tettre kész, cselekedni akar és vannak tervei, ambíciói az ország bajainak orvosolására. A Fidesz elnöke a XIV. Polgári Gondola rendezvényén beszélt erről Budapesten szombaton.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: Magyarország megszervezte az IMF-támogatást

Magyarország elsőként szervezte meg a régióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatását azért, hogy "ne kelljen soha igénybe venni" – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A tárgyalásokat Magyarország kezdeményezte, ez azonban nem azt jelenti, hogy hitelt vennénk fel az IMF-től - tette hozzá Veres János pénzügyminiszter.

MTI Itthon

Gyurcsány: Orbán Viktor ismét veszteni fog

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor - hasonlóan a 2006-os országgyűlési választáshoz - ismét veszíteni fog, mert akkor is tévedett, és most is a "régi lemezt nyomja".

MTI Itthon

Gyurcsány: most lehetne megállapodni hosszabb távú ügyekről

Gyurcsány Ferenc válaszában intézkedéseik mércéjeként említette, hogy nem alakultak ki sorok a bankok előtt, mert sikerült megőrizni a magyar pénzintézetekbe vetett bizalmat. Egyúttal kiemelte: sikerült visszaverni a forint és az OTP elleni támadást, ami azt mutatja, hogy a lépések elégségesek voltak. Napirend előtt: reakciók és viszonválasz.

MTI Itthon

Gyurcsány: az MSZP-SZDSZ együttműködés nemzeti érdek

A nemzeti csúcs összehívásának és a 12 pontos cselekvési tervnek a támogatását kérte a kongresszustól Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök zárszavában. Az átdolgozott kongresszusi határozatot egyhangú szavazással, kézfeltartással fogadták el.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: nem vagyunk könnyű préda

Erősítsük meg Magyarországot, hogy azt lássa a világ: nem hagyjuk magunkat, ilyen helyzetben összefogunk, nem vagyunk könnyű préda - írjai mai blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Schobert Norbert: Nem kizárt, hogy én lennék az országos rendőrfőkapitány

Schobert Norbert: Nem kizárt, hogy én lennék az országos rendőrfőkapitány

Elkapták a férfit, aki megharapott egy MSZP-s aktivistát

Elkapták a férfit, aki megharapott egy MSZP-s aktivistát

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Farkas Flórián: A migránsok magukkal hozzák a rasszizmust

Farkas Flórián: A migránsok magukkal hozzák a rasszizmust

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet