Tetszett a cikk?

A világsajtóban egyre több értesülés mutat abba az irányba, hogy Magyarország hamarosan készenléti hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is , miután az MNB már megállapodott az Európai Központi Bankkal: 5 milliárd euróig hitelt vehet fel.

Kiszáradtak a külföldi bankok hitelforrásai, a magyar államkötvényeket pedig még kétjegyű kamatért sem vásárolják – maradt az Europai Központi Bank és a  Nemzetközi Valutaalap. Király Júlia, az MNB alelnöke olyan átfogó válságkezelő csomagot emlegetett szerda este, amelyben az MNB mellett "az IMF és a Pénzügyminisztérium is szerepet kap".

Az IMF amikor egy tagországa bajba jut, kész elővigyázatossági készenléti hitel megállapodást kötni (Precautionary Stand-By). Nem állapítanak meg konkrét összeget, az adott ország igényei szerint nyújtják a kölcsönt, ám beleszólást kérnek az ország gazdaságpolitikájának irányításába.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF feje  néhány napja nyilatkozatban erősítette meg: a szervezet „szoros kapcsolatban áll” a magyar kormánnyal, megvitatják az IMF segítségének különböző lehetőségeit, pénzügyi és tanácsadói támogatás egyaránt szóba került. A magyar kormány korábban közölte: csak mint utolsó lehetőséget fogja igénybe venni a valutaalap segítségét.

hvg.hu/Globe and Mail/Wall Street Journal

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háromezer önkéntesnek adnak be egy új orosz vakcinát, 16 napra elzárják őket

Háromezer önkéntesnek adnak be egy új orosz vakcinát, 16 napra elzárják őket

200 ezer eurós támogatást ajánlott a Telexnek egy cseh médiacsoport

200 ezer eurós támogatást ajánlott a Telexnek egy cseh médiacsoport

Így forgatja fel Budapest közlekedését az Európai Szuperkupa

Így forgatja fel Budapest közlekedését az Európai Szuperkupa