szerző:
MTI/hvg.hu

Bölcs volt a kormányoldal, hogy javasolta a nemzeti csúcsot, és bölcs volt az ellenzék, hogy elfogadta a meghívást; a párbeszédre való készség "magatartáskultúra-váltást" kíván, és ez megtörtént - így értékelte a házigazda, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Glatz Ferenc a szombati nemzeti csúcsértekezletet.

A tanácskozást kezdeményező miniszterelnök összegzésében sikeresnek mondta a találkozót, és úgy vélte, a korábbinál szorosabb együttműködés kezdődhet az érintett szereplők között a stabilizáció megteremtéséért. Kijelentette: arra fog törekedni, hogy a lehető legszélesebb társadalmi és politikai szövetséget hozzák létre annak érdekében, hogy megalkossák a stabilizációról és a növekedésről az új középtávú gazdasági és társadalompolitikai programot.

Nemzeti csúcs. A galériáért kattintson.
© Stiller Ákos
A megbeszélésen a költségvetési kiadások visszafogásában nagyjából egyetértés volt a pártok között, de az adócsökkentés kérdésében nem közeledtek az álláspontok; Simor András, a jegybank elnöke csak a jóléti kiadások lefaragása után tartotta reálisnak az adócsökkentést.

Gyurcsány Ferenc azt javasolta, hogy a válság kezelése után a tanácskozáson résztvevők keressék a nemzeti megállapodás lehetőségét az euró bevezetésének menetrendjére, a nyugdíjreformra, a szociális illetve az önkormányzati rendszer megújítására. A nemzetközi pénzügyi válság magyarországi hatásainak csökkentésére az uniós források felhasználását felülvizsgálják, de remélik, hogy a már elindult beruházásokat nem kell leállítani - tette hozzá.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke úgy látta, megszorító csomag van kibontakozóban, ami az eddigi felelőtlen szocialista politika folytatása, ezért a kormánytervek elleni összefogást és nemzeti növekedési programot javasolt, amelynek középpontjában az adócsökkentés áll.

Percről percre
A nemzeti csúcsról készült részletes beszámolónkat itt elolvashatja!
Az MDF elnöke, Dávid Ibolya egyéves válságkezelési programot indítványozott. Ennek részeként 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíj kifizetését, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, a nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szerint csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, be kell vezetni a költségvetési plafont és szükség van adóreformre is. 

Felszólalók, vélemények (Oldaltörés)

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke úgy fogalmazott: fogjunk össze a magyar emberekért, fogjunk össze a sehová se vezető megszorítások, a bérbefagyasztás ellen és az adócsökkentésért. "Nem fogjuk hagyni, hogy a kormány a bérből és fizetésből élőkkel, a családokkal és az idős emberekkel fizettesse meg a saját tehetetlenségének és alkalmatlanságának az árát" - mondta. 

A volt jegybankelnökök adó- és járulékcsökkentést szorgalmaztak, míg a munkaadók vezetői szerint erről a gazdasági válságban nem lehet szó. Surányi György és Járai Zsigmond azt javasolta, hogy a költségvetési kiadások lefaragásával teremtsenek fedezetet az adó- és járulékcsökkentéshez.

Dávid Ibolya és Herényi Károly
© Stiller Ákos
Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke szerint nem halogatható az adócsökkentés, de ma nem lehet ezt meglépni, mert egyik napról a másikra él az állam annak érdekében, hogy megőrizze fizetőképességét. Az üzletember szerint egyrészt kiadáscsökkentésre van szükség, másrészt fenn kell tartani a fizetőképességet, csak ezt követően jöhet az adócsökkentés.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke elmondta, a válságkezelési időszakban nem lehet adót csökkenteni, ugyanakkor a növekedés beindításhoz az elengedhetetlenül szükséges.

Járai Zsigmond a tanácskozás szünetében újságíróknak azt mondta, látszategyeztetésnek tartja a nemzeti csúcsértekezletet, szerinte azért értelmetlen a találkozó, mert a kormány már benyújtotta a jövő évi költségvetést.  

Veres János pénzügyminiszter a hozzászólásokra reagálva azt mondta: egyetértenek azzal, hogy az adóegyszerűsítéssel, a gazdaság fehérítésével kapcsolatos javaslatok kerüljenek a Ház elé, akár képviselői indítványként, akár kormányjavaslatként. Kitért arra, hogy egyetért az adóbeszedés egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokkal.

A tanácskozáson rendhagyó módon szólította fel lemondásra a miniszterelnököt Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, aki azt mondta: "miniszterelnök úr, a csúcson kell abbahagyni".

A nemzeti csúcstalálkozó hozzászólásokkal folytatódott délután az Akadémia dísztermében, és a tervezettnél csaknem háromnegyed órával hamarabb ért véget. A nemzeti csúcsra meghívást kapott, de fenntartásai miatt nem vett részt Sólyom László hivatalban lévő köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt államfő, illetve Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. Egészségi állapota miatt nem tudott ott lenni Göncz Árpád egykori köztársasági elnök, Horn Gyula volt kormányfő és Szabad György volt házelnök.

Értékelés, tanulság (Oldaltörés)

Az MSZP kész a saját árnyékát átlépni: egy komolyabb kiadáscsökkentésre van szükség. A szocialisták mérlegelik a találkozón elhangzott javaslatokat - mondta Lendvai Ildikó a nemzeti csúcsot követően. A politikus szerint a tágabb közélet is felismerte, hogy a rendkívüli helyzetben rendkívüli eszközökre és rendkívüli önmérsékletre van szükség. A nemzeti csúcs segített abban, hogy Magyarország sikeresebben megküzdjön a pénzügyi válsággal - tette hozzá. Lendvai úgy látja, hogy nem kell rendszeresíteni a nemzeti csúcsot.

Áder János lendületben
© Stiller Ákos
Nincs szükség folytatásra, de ha a helyzet úgy kívánja, újra össze lehet hívni a nemzeti csúcsot - jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. Sok értékes és értelmes gondolat elhangzott, de azt látni kell, hogy a nemzeti csúcs egy tanácskozás, döntési kompetenciája azonban a kormánynak és a parlamentnek van - tette hozzá.


A Fidesz álláspontja szerint a szombati nemzeti csúcsértekezlet egyértelművé tette Gyurcsány Ferenc hiteltelenségét, a legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanakkor új politikára és hiteles politikusokra van szükség ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból - mondta Navracsics Tibor a rendezvény után.

A jelenlegi válsághelyzetben a Fidesz összefogást ajánl Magyarországnak az adó- és járulékreform, a kormányzati és közigazgatási reform és a munkaerőpiaci reform területén, ehhez azonban mindenekelőtt hiteles politikusokra, új politikára lenne szükség, hiszen az a feladat, hogy az összefogás révén Magyarországot kivezessék a válsághelyzetből, és megindítsák a növekedés útján - hangsúlyozta Navracsics. 

Kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetője közölte: a Fidesz álláspontja továbbra is az, hogy kivonulnak a parlamenti ülésteremből a miniszterelnök előre bejelentett felszólalásainál, egészen addig, amíg nem történik olyan jelentős esemény, ami ezt megváltoztatná. Megjegyezte: "holnap akár le is mondhat Gyurcsány Ferenc, ahogy ma kinézett, úgy el tudom képzelni".
 
A nemzeti csúcs bölcsebb volt, mint a Fidesz és az MSZP együttvéve - írta közleményében Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki a megbeszélésen egyéves válságkezelési programot javasolt. Ennek részeként 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíjat, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, a nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Nemzeti csúcs percről percre

Ma rendezik a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcsot. A tanácskozáson felszólal Gyurcsány Ferenc kormányfő, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök is. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?