szerző:
MTI

Az MDF nem készít törvényjavaslatot a válságkezelő programjából, az MSZP eddigi javaslatairól tárgyalna, a Fidesz szerint nem az ő "térfelükön pattog a labda". Egyelőre nincs parlamenti folytatásuk a szombati nemzeti csúcson elhangzott javaslatoknak.

Az MSZP többször elmondta már, hogy mindenkivel, aki arra hajlandó, egyeztet, de aki eleve elzárkózik az egyeztetéstől, csak a saját javaslatait ismételgeti, azzal nincs miről tárgyalni - közölte Kovács Tibor, az MSZP-frakció vezetője. Hozzátette: a szocialisták nem kezdeményeznek ötpárti megbeszéléseket, de az egyes javaslatokról - költségvetés, plafontörvény, egyszerűsítést szolgáló adócsomag -, akivel lehet, megpróbálnak egyeztetni.
   
Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök arra fog törekedni a következő hetekben és hónapokban, hogy a lehető legszélesebb társadalmi és politikai szövetséget hozzák létre annak érdekében, hogy megalkossák a stabilizációról és a növekedésről az új középtávú gazdasági és társadalompolitikai programot. Ennek részleteiről azonban senki nem akart nyilatkozni.
   
Gyurcsány Ferenc hétfőn egy napirend előtti felszólalásra válaszolva a nemzeti csúcsról szólva azt mondta, lehetségesnek látja az együttműködést a hosszú távú költségvetési biztonságot szolgáló közpénzügyi vagy plafontörvényben, illetve az adóegyszerűsítésben, valamint üdvözölné, ha meg tudnának állapodni a pártfinanszírozás átalakításában.
   
Erről Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: meglátják, hogy milyenek a javaslatok. Utalt arra, hogy a plafontörvény esetében egyelőre folynak a tárgyalások.
   
Navracsics Tibor hétfői sajtótájékoztatóján az MTI azon kérdésére, hogy lesz-e a parlamenti javaslat Orbán Viktor szombaton megfogalmazott indítványaiból, azt mondta: úgy gondolják, hogy mindenekelőtt hiteles politikusokra, hiteles kormányzati politikára van szükség Magyarországon. "A labda nem a mi térfelünkön pattog" - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a legsúlyosabb probléma ma a magyar kormányzat hitelvesztése.
   
Orbán Viktor szombaton a kormány megszorító csomagja elleni összefogást és nemzeti növekedési programot javasolt, amelynek középpontjában az adócsökkentés áll. A Fidesz elnöke arról beszélt, hogy a politikai változásra van szükség, mert a szocialisták "hazudozással" eljátszották az ország hitelét, ami miatt Magyarország magasabb kamat mellett kap kölcsönöket az ország finanszírozására, és ez évente 400 milliárd forintba kerül.
   
A pártelnök emellett a korrupció visszaszorítását sürgette, ami szerinte évente 200 milliárd forint közpénz elfecsérlését jelenti, valamint javasolta az adminisztratív terhek és a bürokrácia csökkentését, amivel nemzetközi elemzők szerint három év alatt 7 százalékos növekedés érhető el - ez 200 milliárd forintot jelent. Orbán Viktor kezdeményezte az uniós források átcsoportosítását is, hogy a jelenlegi 3,5 százalék helyett a források 30 százaléka jusson a kis- és közepes vállalkozásoknak.
   
Az MDF nem készít saját törvényjavaslatot a Dávid Ibolya által szombaton, a nemzeti csúcson ismertetett válságkezelő programról - monda Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese hétfőn az MTI-nek. Kiemelte: várják a kormány javaslatait, azt, hogy visszaköszönnek-e belőlük a fórum elképzelései.
   
Hock Zoltán elmondta: az MDF konkrét javaslatot készített a válság kezelésére, de ezt vitaalapnak szánták, így el lehet térni tőle. Az MDF politikusa szerint csomagjukat csak akkor lehetne megvalósítani, ha kivitelezésében a pártok között teljes konszenzus jönne létre, ám, mint mondta, a csomag sokakat sokkolt.
   
Dávid Ibolya egyéves válságkezelési programot javasolt: 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíjat, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék.
   
Az SZDSZ hárompontos javaslattal érkezett a nemzeti csúcsra, de ebből a költségvetési plafon meghatározásáról szóló indítványukat már tárgyalja a parlament.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vélemény

Osztrák lap lesújtó véleménye a nemzeti csúcsról

Magyarország nyakig benne van című cikkében a Kurrier osztrák lap vasárnapi száma megállapítja: a pénzügyi válság elkerülésére összehívott nemzeti csúcs Magyarországon veszekedéssel ért véget. A forint erős nyomás alá került.

Vélemény

Mózer András: a Nagy Nemzeti Totyorgás

A nemzeti csúcs egyetlen, de nagyon egyértelmű üzenetet közvetített: ez a társaság most a legjobb célpont a spekulációra, ezek aztán képtelenek bárminek az eldöntésére. Tessék bennünket megtámadni! Szomorú, hogy a rendszerváltás idején összerántott garnitúra erre volt képes: a Valutalaptól a Valutaalapig vezetni az országot.

Vélemény

Nemzeti csúcs: leültek és elbeszéltek egymás mellett

Megérte a pénzt, időt, az előkészítésébe fektetett energiát az akadémián szombaton tartott egész napos rendezvény? Hozott valami extrát? A hvg.hu kiküldött újságírója erről kérdezte a tanácskozás néhány résztvevőjét. Mint várható volt, a vélemények megoszlottak.

hvg.hu Itthon

Nemzeti csúcs percről percre

Ma rendezik a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcsot. A tanácskozáson felszólal Gyurcsány Ferenc kormányfő, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök is. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

MTI/hvg.hu Itthon

Mi történt a nemzeti csúcson? - fotók

Bölcs volt a kormányoldal, hogy javasolta a nemzeti csúcsot, és bölcs volt az ellenzék, hogy elfogadta a meghívást; a párbeszédre való készség "magatartáskultúra-váltást" kíván, és ez megtörtént - így értékelte a házigazda, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Glatz Ferenc a szombati nemzeti csúcsértekezletet.

hvg.hu Itthon

Videók a nemzeti csúcsról

Rövid mozgóképes zanza a szombati Nemzeti Csúcsról azoknak, akik elmulasztották megnézni azt a televízióban.

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Kihúzták a hatos lottó számait

Kihúzták a hatos lottó számait

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen Bayonne-ban

Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen Bayonne-ban

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába