szerző:
MTI

Módosította a BKV Zrt. ez évi üzleti tervét kedden Székely Gábor (SZDSZ) alelnök kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága.

Székely Gábor alelnök, aki a BKV felügyelőbizottságának elnöke is, a cég igazgatósága által szeptemberben ez ügyben elfogadott előterjesztéssel indokolta javaslatát. Az anyag szerint az előrejelzések, valamint a tulajdonosi, felügyelőbizottsági és menedzsmenti döntések alapján látható, hogy az üzleti terv előirányzatai számos kockázati elem miatt nem tarthatók. 
   
Bagdy Gábor (KDNP) az általa is megszavazott tervmódosítást követően elmondta: beigazolódott az, hogy a cég előző vezetése által ez évre ígért nullszaldós működés "egy nagy lufi ígéret volt csupán". Minden rosszabb ahhoz képest, mint amit ígértek. Jelzi ezt az is, hogy az idén 17 milliárd forintos veszteséggel, mintegy 74 milliárd forint hitellel és több mint 83 milliárd forintos adóssággal számol a módosított üzleti terv - jegyezte meg. Hozzátette, hogy egyebek közt azért volt szükség a módosításra, mert nem valósult meg az a plusz 500 millió forintos bevétel, amit az előző vezetés a Peron Kft.-től remélt a hirdetési díjakból. 
   
A gazdasági bizottság határozatban kérte fel a Főkert Zrt. igazgatóságát annak vizsgálatára, hogy a Főkert Parkfenntartó Kft.-ben tőkeemeléssel ismét többségi tulajdonosi pozícióba kerüljön az önkormányzat. Az ellenzék fél éve kezdeményezte már a városvezetés lépését a 16 millió forintos alaptőkeemelés ügyében - hangsúlyozta Bagdy Gábor. 
   
A bizottság elé került előterjesztés rögzíti: a Főkert Zrt. múlt évi beszámolójának, valamint a fővárosi önkormányzati érdekek érvényesülésének vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a Főkert Parkfenntartó Kft. 2007 elején 19 millió forint összegű tőkeemelést hajtott végre. Azt követően a tulajdonosok egymás között a részesedéseket értékesítették. A tőkeemelésben a Főkert Zrt. csak egymillió forinttal vállalt részt, így az addigi 57,5 százalékos többségi tulajdonosi hányada a tőkeemelés és a tulajdonosok egymás közötti értékesítése után 34,4 százalékra csökkent, a társaság elvesztette többségi tulajdonosi pozícióját. A többségi tulajdonosok között van a Főkert több dolgozója, vezetője is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Karrier

Újabb BKV-sztrájk lehet december 18-án

Újabb munkabeszüntetést tartanának a BKV szakszervezetei, elsősorban a buszágazatot képviselők december 18-án, üzemkezdettől 13 óráig, ha nem teljesülnek a cég gazdasági problémáinak rendezésére vonatkozó követeléseik december 15-ig - közölték a szakszervezetekből alakult sztrájkbizottság képviselői.

MTI Gazdaság

Újabb hitelt vesz fel a BKV?

A Népszava értesülése szerint jelentős hitelt venne fel a BKV az idén, vagy legkésőbb a jövő év első felében. A lap úgy tudja, húsz vagy negyven milliárd forintos tétel szerepel a tervek között.

MTI Itthon

Főváros nem támogatja a BKV hitelfelvételét

A főváros vezetése nem támogatja, hogy a BKV újabb, jelentős hitelfelvétellel még inkább eladósodjon, arról pedig hallani sem akar, hogy a cég helyett annak tulajdonosa, az önkormányzat vegyen a nyakába akár több tízmilliárdos adósságot – tudta meg a Népszava.

Nemzeti konzultációba bújt egy szombathelyi nyugdíjas

Nemzeti konzultációba bújt egy szombathelyi nyugdíjas

Lassan is lehet csúnyán balesetezni: komótos gőzmozdony préselt össze egy Mercedest

Lassan is lehet csúnyán balesetezni: komótos gőzmozdony préselt össze egy Mercedest

Helsinki: a menedékkérő gyerekek fele fogoly, Gruevszki pedig egyenlőbb az egyenlők között

Helsinki: a menedékkérő gyerekek fele fogoly, Gruevszki pedig egyenlőbb az egyenlők között

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Szünetelteti a tevékenységét az egyéni vállalkozó? Lakást sem adhat ki szabályosan

Szünetelteti a tevékenységét az egyéni vállalkozó? Lakást sem adhat ki szabályosan