szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz az Országgyűlés előzetes felhatalmazásához kötné a Nemzetközi Valutalap (IMF), az Európai Közösség és a Világbank által Magyarországnak nyújtott hitel felhasználását - erről Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke adott be kapcsolódó módosító indítványt a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez.

A módosító indítvány szerint "az Európai Közösség által nyújtott hitel, valamint az IMF általános eszközeinek felhasználására vonatkozó készenléti vagy hasonló megállapodásból és a Világbankkal kötendő kölcsönegyezményből származó források felhasználásához a kormánynak az Országgyűlés előzetes felhatalmazását kell kérnie". A költségvetést megalapozó törvényekhez benyújtott módosító indítványokról jövő héten szavaz az Országgyűlés.

Varga Mihály indoklásában azt írta, hogy Magyarország aggasztó gazdasági helyzete miatt rászorul a nemzetközi intézmények hiteleire, ugyanakkor közös érdek, hogy ez a hitelfelvétel átláthatóan, mindenki számára követhető módon menjen végbe. A javaslat szerinte garanciát ad arra, hogy az Európai Közösség, a Nemzetközi Valutalap és a Világbank által Magyarország számára nyújtott hitelek felhasználása átlátható legyen.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője október végén beszélt arról, hogy parlamenti ellenőrzést tart szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországnak biztosított hitelkerete felett; a politikus szerint valamilyen intézményes megoldást kell találni, hogy nyomon kövessék a pénzek lehívását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

IMF: a megállapodás maga a szándéknyilatkozat

A Nemzetközi Valutalap (IMF) gyakorlatában nincs külön hitelszerződés, a hitelnyújtásról szóló megállapodás lényegében a kormánynak az IMF által jóváhagyott szándéknyilatkozata - közölte a pénzintézet szerdán.

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Megkérdezte, miért tartóztatják le a tüntetőt, az orosz rendőr hasbarúgással válaszolt

Megkérdezte, miért tartóztatják le a tüntetőt, az orosz rendőr hasbarúgással válaszolt

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére