szerző:
MTI

A kora reggeli járatok elindultak a Ferihegyi repülőtérről a munkabeszüntetés második napján, de a szakszervezetek kitartanak, nem függesztik fel a sztrájkot, így nap közben járattörlésekre, késésekre kell számítani.

Reggel azonban még viszonylagos nyugalom volt még a reptéren. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy a 2B terminálon reggel több utasbiztonsági ellenőrző pont is működött, így a járatok rendben elindulhattak. A reggel 7 órai műszakváltást követően nem növekedtek a várakozók sorai.

Kovács Zoltán, a ferihegyi munkabeszüntetést hirdető egyik szakszervezet, az RDSZSZ sztrájkbizottságának elnöke elmondta: kitartanak, és elutasítják a munkaadó arra vonatkozó ultimátumát, amellyel a sztrájk felfüggesztéséhez kötötte az egyeztetések folytatását.

Sikeresnek ítélte a sztrájk első napját, amely, mint mondta, a dolgozók jelentős támogatottságát élvezte, és hasonló helyzetre számít csütörtökön is. Kudarcot csak az jelentett, hogy a menedzsment nem volt hajlandó egyeztetni a sztrájk alatt, ehelyett "Európában szokatlan módon sértegette a munkavállalókat és ultimátumot adott".

Az MTI helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy nincs káosz Ferihegyen, az utasok nyugodtan várják a járatok indítását, a jegyellenőrzés halad, a biztonsági ellenőrzési pontoknál azonban hosszú sorok alakultak ki. Vannak utasok, akik a reptéren aludtak.

A Malév kivételével reggel 7 óráig egyetlen társaság sem törölte járatát, a Ferihegyen legnagyobb forgalmú magyar nemzeti légitársaság még szerdán döntött arról, hogy mely járatait indítja. Az utasok a 2B terminálról indulnak, egyedül itt működik az utasbiztonsági ellenőrzés. Szerdán 50 járatot töröltek a mintegy 250 menetrend szerinti közül. Csütörtökön 139 érkező és 125 induló járat közlekedett volna a reptérről, ezek közül 17 érkezőt és 13 indulót töröltek, többsége Malév járat.

A Malév összesen 29 járat indulására számít késő délutánig, tizenhármat viszont törölt. Németh Krisztina, a Malév szóvivője szerdán este az MTI-nek elmondta: elemezték a helyzetet, felmérték a munkabeszüntetés következményeit, és a csütörtökre vonatkozó előrejelzésüket abból kiindulva állították össze, hogy a sztrájk a második napon is az elsőhöz hasonló mértékű lesz.

A határozatlan idejű munkabeszüntetést szerda reggel 6 órától hirdette meg a BA két szakszervezete, a Légiforgalmi Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ, miután eredménytelenül zárultak a munkáltatóval, egyebek mellett a BA átalakításának leállítása és a létszám megtartása érdekében kezdeményezett egyeztetések.

A szakszervezetek elutasították a BA stratégiáját, és úgy vélik, hogy a munkaadó a repülés biztonságát veszélyezteti, a BA azonban irreálisnak és arcpirítónak nevezte a szakszervezet követeléseit, hangsúlyozva, hogy a vállalat átalakításával, modernizálásával éppen a munkahelyek megőrzése érdekében nem mond le a cég, a szakszervezeti követelés ellenére sem.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ferihegyi sztrájk: elindul néhány járat délután

Ferihegyi sztrájk - Délután 3 és 4 óra között elindul néhány járat Ferihegyről, az utasok a 2A terminálon csekkolnak be, de a 2B terminálról indul a repülőgépük - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője. Hozzátette: az Orangeways busztársaság kedvezményes tarifával szállítja az utasokat a szomszédos országok reptereire.

MTI Karrier

Határozatlan idejű sztrájk holnaptól Ferihegyen

Általános és határozatlan idejű sztrájkot hirdet két szakszervezet is Ferihegyen szerdán reggel 6 órától, a munkabeszüntetés alatt járatok késésére, törlésére lehet számítani - közölte a Budapest Airport.

MTI Itthon

Ferihegy: nem szállnak fel a gépek

Várhatón nem változik a helyzet délelőtt a Ferihegyi Repülőtéren, az utasbiztonsági ellenőrzés hiányában az utasok nem juthatnak el a gépekhez, így a járatok vagy jelentős késéssel indulnak, vagy törlik őket. Eddig egy Varsóba induló járatot töröltek.

MTI Itthon

Már több ferihegyi járatot töröltek, délutánig béna a reptér

A Malév délután egy óráig minden járatát törölte a sztrájk miatt, nem közlekedik az Air France párizsi és a British Airways londoni járata, a Lufthansa utasait busszal szállítja Bécsbe, a New York-i járat ugyanakkor közlekedik - mondtaSzollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője.

MTI Itthon

Ferihegyi sztrájk: a Malévnál is minden bizonytalan

A Malév mindent megtesz, hogy járatait a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nél kialakult helyzet ellenére üzemeltetni tudja, a légitársaság vezetés a szerdán a műszakváltásokat követően értékelni a kialakult helyzetet - közölte a Malév kedd este, a BA két szakszervezete által szerdára meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban.

MTI Itthon

Ferihegy: leállt az utasbiztonsági ellenőrzés

Leállt a közlekedés a Ferihegyi repülőtéren szerdán reggel két szakszervezet tagjainak sztrájkja miatt. Az utasbiztonsági ellenőrzés teljesen szünetel, a 2A terminál indulási csarnoka megtelt a várakozó utasokkal.

A rendőrség szeretné a frászt hozni a szelfizőkre

A rendőrség szeretné a frászt hozni a szelfizőkre

Moszkvának el kell engednie az elfogott ukrán tengerészeket

Moszkvának el kell engednie az elfogott ukrán tengerészeket

Megy vagy marad Handó Tünde? És jó lesz-e ez nekünk?

Megy vagy marad Handó Tünde? És jó lesz-e ez nekünk?

A lengyel kormánypárt kész tárgyalni Salviniékkal

A lengyel kormánypárt kész tárgyalni Salviniékkal

Demcsák Zsuzsa titokban férjhez ment

Demcsák Zsuzsa titokban férjhez ment

A NASA kiszúrt valami furcsa változást a Jupiter mágneses mezejében

A NASA kiszúrt valami furcsa változást a Jupiter mágneses mezejében