Közép-európai szövetség létrehozását, regionális bank felállítását sürgette Bécsben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki szerdán díszszónoka volt az idei bécsi nemzetközi pénzügyi rendezvénynek, az Euromoney konferenciának. Magyarországnak adócsökkentést javasolt, s az euró mielőbbi bevezetését.

„Az amerikai pénzügyi válságból kibontakozott nemzetközi krízis mögött megváltozik a világ hatalmi szerkezete” – konstatálta a bécsi Hilton-szállóban bankárokból, pénzügyi elemzőkből álló nagyszámú hallgatóság előtt Orbán Viktor. Szerinte irányt vált a globalizáció, nyertesei immár nem a nyugati, hanem a keleti országok, mindenekelőtt Kína, amelyek a megszerzett pénzügyi hasznot előbb-utóbb katonai erővé konvertálják. Végbe megy egy ellentétes folyamat is, nevezetesen a transzatlanti szövetség ereje csökken. Orbán, aki németországi tárgyalásairól érkezett Bécsbe, úgy látja, hogy főleg német, de más európai értelmiségi körökben is felmerült a gondolat, hogy Amerikával szemben inkább Oroszországgal kössön az Európai Unió stratégiai szövetséget.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Richard Ensor, a Euromoney vezérigazgatója
© MTI


A volt miniszterelnök szerint Moszkvának két téren is elfogadhatatlan elképzelései vannak, egyrészt az a meggyőződése, hogy stratégiai megfontolásból joga van határain kívül is katonai cselekedeteket végrehajtani, másrészt monopolpozíció kialakítására törekszik az energiaellátásban. Az elsőre példaként Orbán a Grúzia elleni tavaly nyári háborút emlegette, megállapítva, hogy az oroszok elérték, amit akartak. Az energiamonopólium megszerzésével összefüggésben pedig hangoztatta, hogy Moszkva nem csupán az energiaárak emelésén fáradozik, de a környezetében lévő energiagazdag országok készleteit is igyekszik felvásárolni. Brüsszelnek a Washingtonnal való stratégiai kapcsolatok megerősítését tanácsolja a politikus, Moszkvával szemben viszont egy olyan szofisztikált politika követését, amely gondosan mérlegeli, melyek a közös, s melyek az ellentétes érdekek.

Az unió külpolitikája gyenge, az európaiak energiafüggése 20 év óta mit sem csökkent. Így Orbán, aki szerint a szervezet központi teendői közé kell emelni a Nabucco gázvezeték megépítését. Az exkormányfő Közép-Európa növekvő jelentőségéről is beszélt, belehelyezve ezt az unió és Moszkva konfliktusába. Szerinte a térség eddig is fontos növekedési forrása volt az EU-nak, a mai helyzetben pedig üzleti fontossága mellett biztonsági partneri jelentősége is növekszik. Orbán Lengyelországtól Horvátországig terjedő közös közép-európai stratégiai szövetséget sürgetett, méghozzá nem egyszerűen politikai nyilatkozattal, hanem  energiabiztonsági alap létesítésével, Északot Déllel összekötő közlekedési hálózat kiépítésével, s a közös fejlesztési politikát finanszírozó Közép-Európai Bank felállításával. Hogy ezek a beruházások miből jönnek létre, arról Orbán nem szólt.

© MTI


A Fidesz elnöke a magyar gazdasági helyzetet roppant kritikusnak tartja, a helyzet javításának egyetlen eszközét az adócsökkentésben látja, méghozzá főleg a bérjellegű terhek mérséklésében, a költségvetési hiány miatt ugyanis gazdaságélénkítő állami kiadásokra nem lehet számítani. Említette a sikeres szlovák és román adómérsékléseket, bár elismerte, hogy azokra gazdasági élénkülés idején került sor. „Hogy fordított helyzetben hat-e az adócsökkentés, azt senki sem tudja előre megmondani.” Orbán ellene van a másik válsághárító módszernek, annak, hogy az államok pénzt pumpálnak a gazdaságba. Szerinte ez növeli a költségvetés hiányát, s elnyújthatja a válságot. A HVG kérdésére, hogy átvehetőnek tartja-e Szlovákiától az euró bevezetését is, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy „az eurózónába lépéssel Magyarország a biztonságot választaná a gyors fejlődéssel szemben, de ez az út a magyar valuta sebezhetősége miatt mégis kikerülhetetlennek tűnik”.

A konferencia brit moderátora megkérdezte Orbán Viktort, túl forró-e a magyar miniszterelnöki bársonyszék, hogy nem áll szándékában beleülni? A Fidesz-vezér magát erre késznek mondta, megjegyezve, hogy a jelenlegi politikai helyzetben képtelenség kimozdítani pozíciójából a kormányt, ehhez a Fidesz parlamenti ereje kevés, s a kormánypárt mellett a két kisebb parlamenti párt sem támogatja az előrehozott változásokat.

Földvári Zsuzsa/ Bécs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Orbán: 2009 sikere attól függ, lesz-e politikai változás

Az előttünk álló esztendő sikere azon múlik, hogy lesz-e változás – jelentette ki Orbán Viktor az MTI-nek adott interjújában, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy a Fidesz – szövetségben a KDNP-vel – készen áll arra, hogy a sikeres európai módszerek alkalmazásával kivezesse Magyarországot a válságból.

Itthon

Orbán: a válságot erkölcsi hiányosságok okozták

A technikai magyarázatok elterelik a figyelmet az emberi dimenziókról, holott a válság emberi hiányosságokra, kétes döntésekre és jellemhibákra vezethető vissza - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Esztergomban.

MTI Itthon

Orbán: Schmitt Pál az EP-lista élén

Schmitt Pál - aki jelenleg is EP-képviselő - vezeti a Fidesz jelöltlistáját a júniusi európai parlamenti választáson - jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt követően, hogy a párt országos választmánya meghozta döntését.

MTI Itthon

EP-választás: Orbán elindította a vitasorozatot

Csak jobboldali, majd pedig nemzeti egység létrehozásával érhető el a teljes változás, így aki nem a jobboldali egységre szavaz, az a változás lehetőségét kockáztatja - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken, a párt Magyarország többre képes címmel megrendezett programalkotó vitasorozatának első rendezvényén.

MTI Itthon

Orbán valódi együttműködésről beszél, s körútra indul

Hamarosan teljesen új irányítási rendszerben működik majd a Fidesz - mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjúban. A Fidesz elnöke valódi közép-európai együttműködésről beszél, s körútra indul.

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

 A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

A Fidesz szegedi jelöltje a hvg.hu-nak: szoros verseny lesz

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Így fest a levegőből a Borkai-birtok – videó

Így fest a levegőből a Borkai-birtok – videó

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

Két nappal a választások előtt átadtak egy csúszdaparkot, a szülők szerint balesetveszélyes

Két nappal a választások előtt átadtak egy csúszdaparkot, a szülők szerint balesetveszélyes