Az Avas a béke szigete - állítják a helyi biztonsági szervek képviselői. De akkor mi az, ami miatt "a kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az együttélés"? A HVG újságírója cikke készítésekor egy videokamerát is magával vitt.

Miskolc Avas
© Wikipedia
„Mi is a gond az Avason?” – tette fel a kérdést a nagy visszhangot kiváltott, január 30-ai sajtótájékoztatón Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, miután statisztikákkal igazolta, hogy a miskolci lakótelep közrendészeti szempontból maga a "béke szigete". Az erőszakos utcai rablássorozat – amelynek kapcsán a kapitány sokak megrökönyödésére a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: minden esetben cigányok az elkövetők – a város más pontján történt, ahol valóban veszélyes lehet sötétedés után magányosan sétálni az utcán.

A városvezetés mégis a 39 ezer lakosú Avas lakótelepre költöztette november 24-én a budapesti Safety Sector Kft. biztonsági cég által működtetett városőrséget, amelyre a január végéig érvényes szerződés szerint az önkormányzat 20 millió forintot különített el. A városőrség számára két járőrautót és egy diszpécserközpontot biztosított az önkormányzat. A Safety Sector 33 alkalmazottat foglalkoztat városőrként, mindannyian miskolciak, a többségük az Avason lakik, amint azt a hvg.hu-nak Szabó József, a cég vezetője elmondta. Az erőszakos bűncselekményekkel fertőzött miskolci negyedekben nem működik ilyen civil biztonsági szolgálat. Ennek az lehet az oka, hogy az Avason a szocialista városvezetés számára fontos szavazóbázis lakik, Kistokaj, Mályi és Nyékládháza mellett az Avas (azaz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3. számú választókörzet) lakói küldték a parlamentbe a város polgármesterét, Káli Sándort.

A lakótelepre az utóbbi másfél-két évben beköltöző családok nagy része – a hvg.hu helyi információi szerint – nem túl messziről érkezett, hiszen a miskolci Szondi telep egy részének felszámolása után szerzett panellakást. Az ügyészség harminc olyan családot talált az Avason, akik a Fészekrakó programot csalással vették igénybe – hamis munkahely- és APEH-igazolás segítségével. A nyomozó hatóság által teljes körűen még nem feltárt csalássorozatban közreműködött ügyvéd, ingatlanközvetítő, banki ügyintéző és hamis munkáltatói igazolást kiállító vállalkozó is. Annyit már lehet tudni, hogy a munkanélküli nincsteleneknek ingyen lakást ígértek, akik a vásárláshoz banki hitelt vettek fel és a Fészekrakó program keretében a gyermekek után járó támogatást használták fel az új otthon megvásárlásához. Nem csoda, hogy az ilyen családok, ahol senki nem dolgozik, többnyire nem fizetik a rezsit, a közös költséget.

A csalássorozat felgöngyölítésével, a fehérgalléros bűnözők megnevezésével a rendőrség egyelőre adós. Az Avason viszont egyre nagyobb a feszültség, mert a lakások elértéktelenedtek. A miskolci egyetem közelsége miatt eddig sokan a lakásuk bérbeadásából szereztek bevételt, de egyre több a kiadhatatlan ingatlan. A város vezetése és a rendőrkapitány pedig a cigányság elleni hangulatkeltéssel próbál előremenekülni. Borbély Menyhért, a városőrség helyi vezetője arról beszél, mi is zavarja a helyieket.

Maga Pásztor Albert rendőrkapitány az említett sajtótájékoztatón – a boon.hu felvétele szerint – hasonlóképpen beszélt az Avasról: szerinte az embereket a beköltözőkben "a puszta látványélmény" zavarja, és a régi lakók nem érzik magukat fenyegetve, mert az újak "különösképpen nem csinálnak semmit azon kívül, hogy élik a maguk életét, ami élből nem tetszik a többségi társadalomnak." Azt is kijelentette: "az nem jellemző, hogy az odatelepültek bármilyenfajta bűncselekményeket követnének el a helyiek sérelmére", de Pásztor Albert szerint a lakótelep többségi lakossága körében kialakult egy határozott álláspont, amit sajátos módon éppen a rendőrkapitány artikulált: "a kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az együttélés, de emögött ennyi van, és nem több, és nem más."

Sághy Erna

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Zéró tolerancia: Miskolcon bekeményítenek

A nap folyamán találkozott Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Juhász Gábor rendészeti államtitkár, Káli Sándor, Miskolc város polgármestere és Simon Gábor, Miskolc II. számú választókerület országgyűlési képviselője. "A hétköznapok biztonságának javításáról szóló megbeszélésen" számos intézkedésben megállapodtak.

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Még nagyobbat nyert a PiS, mint várni lehetett

Még nagyobbat nyert a PiS, mint várni lehetett

Tiszaeszláron megbukott a MIÉP

Tiszaeszláron megbukott a MIÉP