szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vette Hunvald Györgyöt, a VII. kerület szocialista polgármesterét a Központi Nyomozó Főügyészség; a polgármestert gyanúsítottként hallgatják ki az erzsébetvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatban.

Hunvald György
© Dudás Szabolcs

A főügyészség szerint Hunvald megpanaszolta az eljárást. 

A főügyészség hétfőn már kereste Hunvald Györgyöt, hogy gyanúsítottként hallgassák ki, de nem találták. Miután a polgármester értesült arról, hogy keresik, jelentkezett a hatóságnál. 


A VII. kerületi ingatlanbotrány - olvassa el a hvg.hu cikkeit!
Az erzsébetvárosi panama szálai

Panama a zsidónegyedben - interjú a feljelentővel

Kínos Demszky-magyarázat az ingatlanspekulációkról

Jó biznisz a házrombolás III.

Jó biznisz a házrombolás II.

Jó biznisz a házrombolás I.

Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: a többi néma csend?

Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei

A Hunvald Györggyel szembeni gyanú kapcsolódik ahhoz, amit Gál Györggyel, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnökével szemben fogalmaztak meg. Hunvald Györgyöt hétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalással és kétrendbeli, különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérletével gyanúsítják.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán dönt arról, hogy indítványozza-e az erzsébetvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatban kedden őrizetbe vett polgármester előzetes letartóztatását - közölte Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. A törvény szerint az őrizetbe vétel 72 óráig tarthat. Az előzetes letartóztatás elrendeléséről a bíróság dönt.
   
Az előzetes letartóztatást akkor rendelik el, ha - a többi között - fennáll a szökés, az elrejtőzés veszélye, a tanúk befolyásolásának lehetősége, valamint ha a terhelt tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével veszélyeztetné a bizonyítást.
    
A főügyész egyebek mellett azért is döntött Hunvald György őrizetbe vételéről, mert "konkrét adatok merültek fel arra nézve, hogy a polgármester a folyamatban lévő nyomozást, illetve a nyomozó hatóságot és a képviselő-testületet befolyásolni törekszik".

Hunvald György panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen.

Gállal kezdődött (Oldaltörés)


A főügyészség 2008. október 28-a óta összesen kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hat - a gyanú szerint strómanként közreműködő személyek, valamint az ügyben érintett vállalkozó - szabadlábon védekezik. Az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, Gál György, valamint az ügyben szereplő értékbecslő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Nagy György vállalkozó, a VII. kerületi lakásépítő kft. kisebbségi tulajdonosa egy ideig előzetes letartóztatásban volt, de ezt a főügyészség december elején megszüntette.

A főügyészség korábbi összefoglalója szerint kilenc önkormányzati épület értékesítése történhetett szabálytalanul a VII. kerületben. A nyomozás adatai alapján a gyanúsítottak összesen mintegy 800 millió forint kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak, valamint további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

Az MSZP Hunvaldhoz

Az MSZP fővárosi elnöksége azt kéri Hunvald Györgytől, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési tagságáról, és amíg tisztázódik ügye, függessze fel párttagságát - közölte az elnökség nevében Burány Sándor kedden az MTI-vel. Az MSZP budapesti elnöksége megdöbbenéssel értesült a polgármester őrizetbe vételéről, és bízik abban, hogy a kerületvezető az eljárás során tisztázza magát a gyanú alól - közölte az MSZP fővárosi vezetője.

Gergely József helyettesítheti a polgármestert

Gergely József (MSZP), a VII. kerület gazdasági ügyekkel megbízott alpolgármestere helyettesítheti Hunvald Györgyöt (MSZP), Erzsébetváros kedden őrizetbe vett polgármesterét. Legközelebb szerdán lesz rendkívüli testületi ülés a VII. kerületben.

A VII. kerületi képviselő-testületet az ingatlanbotrány óta csak rendkívüli ülésre hívják össze, amelyen nem lehet interpellálni vagy kérdéseket feltenni. Morális kötelessége a VII. kerületi képviselő-testületnek, hogy feloszlassa önmagát az állampolgári bizalom visszaszerzése érdekében - mondta Simon Péter, a helyi MDF-frakció elnöke.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Hová vezetnek az erzsébetvárosi panama szálai?

Amilyen lassan indult, most annyira felgyorsult a nyomozás az erzsébetvárosi ingatlanbotrány ügyében. Két év után az utolsó pár hétben már a kilencedik személyt, – köztük a második politikust – gyanúsítják meg azzal, hogy közreműködött önkormányzati ingatlanok áron aluli eladásában. Lista a gyanú szerint az ingatlanügyekbe belekeveredett magyar és offshore cégekről, valamint tulajdonos-ügyvezetőkről.

Washington Post: Az Orbán-kormánynak is dolgozott a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatója

Washington Post: Az Orbán-kormánynak is dolgozott a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatója

Felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

Felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

Visszaszóltak a taxisok Niedermüller Péternek, aki kiszorítaná őket a kerületéből

Visszaszóltak a taxisok Niedermüller Péternek, aki kiszorítaná őket a kerületéből