szerző:
MTI

Másképpen kell beszélni a cigányok helyzetéről, de az őszinte és nyílt beszédnek nemcsak a romákról, hanem a többség rasszizmusáról is szólnia kellene - mondta az MTI-nek szerdán Bíró András alternatív Nobel-díjas polgárjogi aktivista, aki aggasztónak tartja, hogy a szélsőjobb szóhasználata válhat legitimmé a politikai közbeszédben a veszprémi tragédia után.

Gyurcsány-Orbán
Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfői blogbejegyzésében fogalmazott úgy, hogy a veszprémi késelés elkövetőjének "vélhető roma származása még tovább feszíti a társadalmi ítéletek és előítéletek egyre fojtogatóbb hálóját". Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy a régi módon nem lehet beszélni, mert sokan úgy érzik, "az a probléma szőnyeg alá söprése", új módon pedig még nem tudunk beszélni a kérdésről. Szerinte nem lehet nem foglalkozni azzal, hogy Magyarországon az emberek reakciója megváltozik attól, hogy romák az elkövetők, de "vékony jégen járunk, ami bármelyik pillanatban beszakadhat alattunk".

A Fidesz vezetői kétnapos veszprémi elnökségi ülésük után adtak ki közleményt kedden este, amelyben azt írták, hogy "itt az ideje az őszinte egyenes beszédnek. Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik". Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után mondta, hogy aki erről nem beszél, és nem érzi úgy, hogy eljött az egyenes beszéd ideje, az súlyosbítja a bajt. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: "Cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak".   
Az MTI arról kérdezte a szakembert, hogy a veszprémi kézilabdázók elleni halálos kimenetelű támadás kapcsán a magyar politikai élet mindkét nagy tömbjében előhozakodtak azzal az igénnyel, hogy a cigánysággal kapcsolatos bizonyos kérdéseket ki kell mondani, nem lehet szőnyeg alá söpörni.

Bíró András polgárjogi aktivista azt mondta, hogy ő is úgy gondolja, hogy másképpen kell beszélni erről a problémáról, és az "úgynevezett politikai korrektség" eddig ennek akadálya volt, de nagyon aggasztónak tartja, hogy a veszprémi drámai események után tulajdonképpen mindkét oldal elfogadja a "cigánybűnözés" koncepcióját, ezzel pedig valójában a szélsőjobb álláspontja és beszédmódja legitimizálódik.

"Az, hogy nekünk komolyan és nyíltan kell erről beszélni, az nem egyszerűsödhet le arra, hogy a cigánybűnözést elfogadjuk, mint társadalmi valóságot" - mondta Bíró András, hozzátéve, hogy ez számára abban testesült meg, hogy a miskolci rendőrkapitány melletti szimpátiatüntetésen az összes párt képviseltette magát.    

Szerinte itt az ideje annak, hogy az őszinte beszéd önmagunkkal szemben induljon meg, mégpedig arról, hogy mennyire vagyunk rasszisták. Teljesen elhibázottnak tartja ugyanakkor, hogy az őszinte beszédet csak a romák helyzetével kapcsolatban forszírozzák, a többség rasszizmusával szemben viszont egyáltalán nem.

Ez abból ered, hogy a politikusok "meg akarják választatni magukat", a társadalomban meglévő többségi véleménynek adnak hangot, ahelyett, hogy szembeállnának vele, és hozzájárulnának annak tisztázásához, hogy ha valóban sok roma nem tartja be a törvényeket, akkor ennek mi az oka, és mit lehet csinálni - fogalmazott.

Mint mondta, ha a roma problematikát kriminalizálják, és választ a rendőrségben találják meg, akkor attól tart, hogy ettől megszűnik a valódi gondolkodás, mert azt hiszik, hogy ezzel a problémát megoldották. "Ettől lehet, hogy pillanatnyilag megnyugszanak a kedélyek, de hogy itt ketyegő bomba van, az nem vitás" - fogalmazott Bíró András, aki szerint "ha folytatódik ez az adok-kapok, akkor itt valóban pogromszituáció következik be". Szerinte meg kell értetni a magyar társadalommal, hogy ha másért nem, akkor a demográfiai növekedés okán foglalkozni kell ezzel kérdéssel, mégpedig úgy, hogy ez ne legyen társadalmi konfliktus bázisa.

Bíró András a probléma kezelésének lehetőségét abban látja, hogy sokszereplős, új dialógust kell kezdeni, bevonva a politika mellett a roma értelmiséget, a cigányszervezeteket, az egyházakat és a nem cigány civil társadalmat is. Megjegyezte, hogy a roma szervezetek felelőssége is megjelenik abban, ami most történik: hiszen nekik nem csak képviselni kellene a cigányságot, hanem törődniük is kellene a helyi emberekkel, ahogy az egyházaknak és más civil szervezeteknek is.    

Bíró András az Élet és Irodalomban tavaly júliusi, nagy figyelmet keltő interjújában beszélt arról, hogy a cigányság helyzete egy komplikált, valóban rendkívül érzékeny ügy, amiről azonban - félve, nehogy megsértsük a politikai korrektség "hitelveit" -, nem merünk őszintén beszélni. Szerinte ezért nem folyik immár jó másfél évtizede valódi tartalmi vita a roma integráció lehetséges útjairól sem, miközben tudjuk, hogy ez az időzített bomba egyszer csak fel fog robbanni. Bíró András úgy vélte: szörnyű, de erről a kérdésről ma Magyarországon csak a szélsőjobboldal - beleértve a neonácikat - merészel gátlások nélkül beszélni, és ezért tartunk ma ott, hogy a roma problematika "megoldására" világos "stratégiája" ma egyedül a "cigánybűnözés" jelszavával operáló Magyar Gárdának van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány a rasszizmusról

Nyíltan támadják az emberi méltóságot azok, akik akadályozzák, hogy az Országgyűlés jogi eszközöket teremtsen a gyűlöletbeszéd elleni fellépéshez - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a Kísértet járja be Európát: a rasszizmus kísértete című nemzetközi konferencián.

MTI Sport

Szíven szúrták Marian Cozmát, Sesum és Pesic kórházban

Az MKB Veszprém KC szerb irányítóját és horvát kapusát is megkéselték annak a vasárnap hajnali, veszprémi összetűzésnek a során, amely a csapat beállósának, Marian Cozmának az életébe került. A nyomozóknak hírügynökségi értesülések szerint sikerült azonosítaniuk a halálos késelés elkövetőit.

MTI Itthon

Híradó: Raffael Sándor szúrta szíven Cozmát

Raffael Sándor volt az, aki szíven szúrta Marian Cozma kézilabdázót - hangzott el hétfőn, a Magyar Televízió (MTV) esti híradójában. Az MTV egy másik műsorában közölték: a rendőrség várhatóan kedden kezdeményezi, hogy a bíróság adjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a még szökésben lévő Sztojka Iván ellen.

MTI Itthon

Romák és rendőrök nyugtatták egymást Sárbogárdon

Sárbogárdon mindenki biztonságban érezheti magát - jelentette ki az ottani cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerdán, a rendőrség, a kisebbségi önkormányzat és a városi önkormányzat által szervezett fórumon.

Még egyet kavarnak a nagykörúti villamos menetrendjén, de szeptember elejére ígérik, minden rendben lesz

Még egyet kavarnak a nagykörúti villamos menetrendjén, de szeptember elejére ígérik, minden rendben lesz

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tekerte át Európát

Tíz nap, húsz óra és 47 perc alatt tekerte át Európát

Helyben kifizette a pénzügyőröknek a 2,8 milliós bírságot egy cigicsempész

Helyben kifizette a pénzügyőröknek a 2,8 milliós bírságot egy cigicsempész

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Az ELTE oktatója otthagyja a katedrát, és a momentumos Cseh Katalin kabinetfőnöke lesz

Az ELTE oktatója otthagyja a katedrát, és a momentumos Cseh Katalin kabinetfőnöke lesz