szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Egy Péterfy Sándor utcában ingatlant bérlő vállalkozó egy évtizeden keresztül bombázta az önkormányzatot az ingatlanra vonatkozó vételi ajánlataival. A sokadik elutasítás után egyszer csak lebontották az ingatlant, a vállalkozó raktárával együtt a készletének is nyoma veszett. Az ingatlan "természetesen" egy jóformán ismeretlen projektcégnél kötött ki, amelynek tulajdonosai közös céget visznek az önkormányzattal.

A VII. kerületi ingatlanbotrány - olvassa el a hvg.hu cikkeit!
Az erzsébetvárosi panama szálai
Panama a zsidónegyedben - interjú a feljelentővel
Kínos Demszky-magyarázat az ingatlanspekulációkról
Jó biznisz a házrombolás III.

Jó biznisz a házrombolás II.
Jó biznisz a házrombolás I.
Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: a többi néma csend?
Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei
Egy vállalkozó 1990-ben megvette négymillió forintért az erzsébetvárosi önkormányzat vagyonkezelőjétől a Péterfy Sándor utca 34. szám alatti ingatlan 500 négyzetméteres területének – raktár, pince és műhely – a bérleti jogát. A szerződést 1995-ben határozatlan időre újra megkötötték. Mivel azonban a vállalkozó (a Present Computer Kft. tulajdonosa) hosszú távra szeretett volna az épületben maradni, felajánlotta, hogy megveszi az ingatlant, amelyben egyébként ekkor már csak három bérlő volt. Az önkormányzat ezt nem engedte meg, és bejelentette, lebontatja az épületet. Ami viszont nem történt meg.

A férfi néhány év múlva, 2001 júniusában ismételten jelezte vásárlási szándékát. A kerület illetékesei elutasító válaszukban arra hivatkoztak, hogy az épület még nincs kijelölve elidegenítésre. Több mint fél évvel később – kevéssel az épület társasházzá alakítása előtt – a vállalkozó meghalt, ügyeit és a cégét az özvegye vitte tovább. Ő szintén gondolkodott az épület megvásárlásán, de amíg egy másik bérlőt az önkormányzat arról értesített, hogy megveheti a bérleményét, addig neki azt mondták, hogy erre nincs lehetősége. 

A Péterfy Sándor utcai ház történetének újabb fejezete 2004. január 5-én kezdődött, amikor az önkormányzat gazdasági bizottsága – amelynek elnöke a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Gál György volt – felmondta a bérleti szerződést. Ekkor a bérlő – aki névvel nem kívánt szerepelni cikkünkben – úgy gondolta, ismét jelzi az önkormányzatnak, hogy meg szeretné venni a házat, és ügyvédje, Thaisz Andrea révén eljárást, valamint tárgyalásokat kezdett. Kezdetben úgy tűnt, hogy mind a polgármester, Hunvald György, mind Gál György hajlik a megegyezésre. Aztán egyszer csak megjelent a képben egy projektcég, a Homerton Kft., amely per, teher és igénymentesen vette át az ingatlant az önkormányzattól.

Péterffy Sándor utca 34. - Bontás után
© Stiller Ákos
Ekkor még zajlott az egyébként többféle tevékenységet végző bérlő és az önkormányzat közötti bírósági per, s a bérlő még árut (textilárut) is tartott a raktárában. 2008 őszén azonban egy nap azzal szembesült, hogy az ingatlan helyén csak egy üres telek található, s minden ingósága – az épülettel együtt – semmivé vált. Ügyvédje megkereste az önkormányzatot, hogy megtudja, miért nem értesítették a bontásról. A polgármester, azt állítván, hogy semmiről sem tud, az erzsébetvárosi vagyonkezelőhöz, az ERVA Zrt.-hez irányította, ahol viszont kiderült, hogy semmilyen leltár nem készült azokról a tárgyakról, amelyek az épületben maradtak. Emiatt Thaisz Andrea ügyfele ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, amely február 10-én lopás gyanúja miatt elrendelte az ügyben a nyomozást, s lefolytatására a VII. kerületi kapitányságot jelölte ki. A hvg.hu úgy tudja, a feljelentés megtételekor derült ki, hogy a lebontott ingatlan a VII. kerületi önkormányzat védett épületei között volt nyilvántartva.

Bírósági per
A bérleti szerződés felmondását a bérlő 2006-ban megtámadta, és kérte a szerződés érvényességének megállapítását. Ezt elutasította a bíróság, de kimondta, hogy a gazdasági bizottság nem tett eleget felújítási kötelezettségének, sőt, a bérlemény részét képező két helyiséget, amelyekre a bérlő hatmillió forintot költött, lebontatott. Ezért a cég szerződésen kívüli károkozásért perelhet.
Az eljárás érdekes kérdése lehet az, hogy az önkormányzat miért nem volt hajlandó másfél évtizeden át értékesíteni az ingatlant, majd, teljesen váratlanul, hogyan sikerült eladnia egy olyan ingatlanfejlesztő cégnek, a Homerton Kft.-nek, amely korábban – az interneten található információk szerint – csak egyetlen építkezést folytatott, a XIII. kerületben.

A magyarázathoz támpontot adhat a cégnyilvántartás, amelynek adatai szerint a Homerton Kft. tulajdonosainak – Bocz Szabolcsnak, Szíjártó Ferencnek, valamint Máté Istvánnak – egy másik vállalkozása, a H. L. Projekt Beruházó és Építő Kft. az önkormányzattal közösen a gazdája a 2007. október 24-én létrehozott, több mint félmilliárd forint jegyzett tőkéjű, Kazinczy utcai Projekt Ingatlanfejlesztő és Ingatlan-forgalmazó Kft.-nek. 

Máté István lapunknak elmondta, az önkormányzat nem pályázat útján választotta ki őket, hanem a terveik alapján, s a Péterfy Sándor utcai telket apportként vitték be az önkormányzattal közös cégbe. Ez lett volna az ellentételezése az új Balettintézet felépítésének, s akkor számoltak volna el az önkormányzattal, ha a Péterfy utcai projekt elkészül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Korrupciójárvány Erzsébetvárosban, a vírusgazdák lakat alatt

Hunvald György őrizetbe vételével tetőpontjához közeledik a valahai patinás zsidónegyed ingatlanbotránya. A VII. kerület melletti Terézvárosba is átgyűrűző ingatlanpanamához viszonyítva a lakásmaffia nagyságrendileg csak pitiáner alvilági kisiparosok gyülekezete. Ott „csak” pár kiszolgáltatott nyugdíjas hajlékát tudták áron alul elcsaklizni. Itt viszont – legalábbis a gyanúból kiindulva – a kormánypárt helyhatósági csúcsvezetőinek szintjén űzték a fehérgalléros csalássorozatot.