szerző:
MTI

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) támogatja Gyurcsány Ferenc kormányának erőfeszítéseit a válság leküzdésére - ismertette Poul Nyrup Rasmussen csütörtöki kijelentését az MSZP európai parlamenti (EP) delegációjának közleménye.

Az MSZP választmányának vezetése és megyei elnökei brüsszeli tanulmányút keretében készülnek a júniusban esedékes európai parlamenti választásokra. Nekik tartott előadásában Rasmussen, az ESZP elnöke példamutatónak nevezte a magyar kormány válságkezelő lépéseit, "mert azok egyszerre célozzák a gazdasági növekedés újraindítását és a szociális vívmányok lehetőség szerinti megőrzését".

Rasmussen szerint egyedül az európai szocialisták rendelkeznek kidolgozott programmal a gazdasági világválság kezelésére, a munkahelyek megőrzésére.

A találkozón Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke kiemelte, hogy a szolidaritás és a versenyképesség, a felzárkózás és a védelem együtt, egyszerre kell hogy érvényesüljön a válságkezelés során Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt.

Veres János pénzügyminiszter, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke elmondta, hogy Magyarország elsőként lépett az uniós pénzügyi mentőcsomag biztosítása érdekében és ezáltal a lehető legjobb feltételekkel és a legkorábban juthatott hozzá a forrásokhoz.

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, a választmány alelnöke szerint a magyar kormány élen jár az innovatív válságkezelő lépések megtételében, így például a munkaidő csökkentésével egyidejű képzési programok bevezetésében.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője kiemelte, hogy az unió támogatja a magyar kormány válságkezelő intézkedéseit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Mi van Gyurcsány csomagjának mélyén?

A parlamentben hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel a kormány a válság hatásait szeretné mérsékelni, illetve el kívánja indítani az országot a kiegyensúlyozott fejlődés irányába. A csomag segítségével kellene kitörni (hivatalos megfogalmazás szerint) a gazdasági válság és a struktúraátalakítási kényszer kettős szorításából.

MTI Itthon

Gyurcsány: katasztrófapopulizmus és vadulás a számokkal

Gyurcsány Ferenc szerdai blogbejegyzése szerint a szociális és az adópopulizmus után mostanra "katasztrófapopulizmus" alakult ki, ami arról szól, hogy "ki tud még vadabb számokat mondani" a világgazdasági válság kapcsán.

MTI Itthon

Gyurcsány szerint a nyugdíjasok értik és tudomásul veszik

A nyugdíjas szervezetek képviselői értik a kormány által javasolt, a nyugdíjakat érintő változtatásokat, azokat tudomásul veszik, de a részletekről még egyeztetni szeretnének - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy a nyugdíjreformról konzultált az idősügyi tanács tagjaival csütörtökön Budapesten.

Vélemény

Gyurcsány dilemmája: reform és bukás

„Reform vagy bukás”, ez volt az őszödi beszéd kulcsmondata, de ma már inkább úgy kellene módosítania a kulcsmondatot, hogy reform és bukás – véli a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője, Novák Zoltán. Kár illúziókat táplálni, a társadalom nem lesz szövetségese a komoly megszorításokat is jelentő reformoknak, el fogja küldeni a kormányt a következő választáson. Mégis, az MSZP-nek tudomásul kellene vennie – ezt mutatják az európai példák –, a sikeres szerkezeti átalakítások nagy részéhez nem társadalmi szövetségesekre vagy széleskörű politikai konszenzusra van szükség, hanem szilárd pártpolitikai háttérre és kormányzati reform-elhivatottságra. A választási vereség pedig benne van ebben a pakliban.

Vélemény

Gyurcsány, a lejárt szavatosságú kormányfő

Gyurcsány valószínűleg akkor is megbukik, ha népszerűtlen lépeseivel időben felkészíti az országot a válságkorszakra. Viszont államférfiként távozhatott volna, aki lesajnálón mosolyoghatott volna kicsinyes utódai képébe, megjegyezve: „Én megmondtam!”. Így azonban lejárt belpolitikai gagyiként távozik, olyan közemberként, aki semmiért lett megosztó személyiségből közutálat tárgya, a hiteltelenség élő szemléltető bábuja.

hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány-csomag: Tölgyessy már látja a gát falán pergő vízcseppeket

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

MTI Itthon

Az osztrákok értékelik Gyurcsány csomagját

A Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták kettős lépéskényszerben vannak - állapítja meg a Der Standard liberális osztrák napilap szerdai elemzésében, amely a magyar kormányfő által előterjesztett reformcsomaggal foglalkozik.

MTI Gazdaság

Az EBRD-ben már készül a Gyurcsány által szorgalmazott bankmentő terv

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankban (EBRD) és az Európai Befektetési Bankban (EIB) már dolgoznak egy ahhoz hasonló bankmentő terven, amilyet Gyurcsány Ferenc a kelet-európai bankrendszer megsegítésére szorgalmazott szerdán, csakúgy, mint korábban az osztrák kormány. Az Európai Bizottság viszont "visszafogott" a tervvel kapcsolatban, írta csütörtökön a Le Figaro című francia napilap.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bejelentései

A miniszterelnök szerint nagyobb gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatás növelését kell elérni, és öt területen azonnali változásokat. Az ellenzék kivonult a folyosóra. Bejelentések sora: egyebek mellett növekvő áfa, csökkenő munkáltatói tb-járulék, átalakuló nyugdíj- és szociális rendszer.

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Délután szavaz a brit parlament a Brexit-megállapodásról. Vagy mégsem?

Délután szavaz a brit parlament a Brexit-megállapodásról. Vagy mégsem?

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő