szerző:
hvg.hu

Szilvásy György titokminiszter és Laborcz Sándor NBH-vezér fejét követeli Gulyás József szabad demokrata képviselő, miután az utóbbi időben sokasodnak a szakmai hibák és mára egyre több a kérdőjel a tavaly kirobbant árnyékszolgálati botrány körül. Gulyás szerint a Nemzetbiztonsági Iroda eheti közleménye a tisztázó válaszok helyett az az utolsó csepp a pohárban.


Mint ahogy a HVG eheti számában beszámolt róla, több mint negyedéves késésben van az Országgyűlés a tavaly őszi megfigyelési botrányt vizsgáló bizottsággal, a nyomozó hatóság pedig úgy tűnik, fekteti az UD Zrt. ügyét.

"Sem az MSZP, sem a Fidesz-KDNP, sem pedig az MDF nem delegált eddig tagokat, noha Kóka János és Fodor Gábor különben levélben kérte erre a pártokat" - emlékeztette a hvg.hu-t Gulyás József, hozzátéve: valamiféle érintettsége mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek, mind az MDF-nek van.

Gulyás szerint Szilvásy György titkosszolgálati miniszter és Laborcz Sándor NBH-s főigazgató alkalmatlan a posztjára. "Egy ilyen kényes ügyben - különösen a tavaly őszi kommunikáció offenzíva, és példátlanul nagy számban "kiszivárgott" információ után - nem adhat értelmezhetetlen nyilatkozatot a Nemzetbiztonsági Iroda. Nem jó megoldás, ha egy közleményben akarják lereagálni a dolgot.

Gulyás József
Ki kellene állni a nyilvánosság elé és egyértelmű válaszokat adni, mivel túl sok a kérdőjel" - mondta a politikus, hozzátéve: az UD-ügy körüli szakmai hibák után ennek a hétnek a kommunikációja az "utolsó csepp" a pohárban, hiszen korábban is voltak már a szolgálatok tekintélyének ártó esetek, mint például az Egymásért Alapítvány körüli botrány.

Legutóbb például Szilvásy perrel fenyegette meg az Indexet, mert az internetes lap azt állította: Szilvásy nem mondott igazat, amikor azt állította a Népszabadságnak adott interjújában, hogy az NBH feljelentése alapján indított vizsgálatot. Csakhogy Laborc Sándor decemberi keltezésű átiratában azt válaszolta az ügyészségi nyomozóknak, hogy nem tett feljelentést az NBH számítástechnikai rendszere elleni támadás ügyében a cég ellen, és ilyen bűncselekmény gyanúját megalapozó adatokra az UD feljelentése nyomán sem bukkant a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Szilvásy György és jobbján Laborcz Sándor
© Dudás Szabolcs
Kedden az UD Zrt. közleményben emlékeztetett: fél éve indult büntetőeljárás a cég ellen lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt, de annak továbbra sincs gyanúsítottja. Több feljelentés ügyében megszűnt a nyomozás, miközben a társaság elvesztette megbízóinak 98 százalékát, emiatt 600 dolgozóját elbocsátotta. A cég jogi képviselője az InfoRádiónak azt mondta: a társaság neve a kémszoftver-telepítések miatt is felmerült, de feljelentés nem született. Megszűnt az eljárás Dávid Ibolyának, az MDF elnökének állítólagos megfigyelése miatt, igaz, az UD Zrt. viszontfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen magántitoksértés miatt, és a nyomozás jelenleg is tart, de a cég egyetlen munkatársa ellen sincs folyamatban eljárás.

A Magyar Nemzet pedig szerdán arról írt, hogy a vádak egyike egy dilettáns értelmezési zavarra vezethető vissza. Eszerint a szakszolgálatok lehallgatták az UD Zrt. vezető informatikusát is, aki egy telefonbeszélgetésben egy Macintosh számítógépes rendszerről beszélt, amelyet a szakzsargonban Macnek rövidítenek. A Nemzetbiztonsági Hivatalnál ezt MeH-nek értették, ami a Miniszterelnöki Hivatal rövidítése. Így amikor az informatikus arról beszélt, hogy "megnézek valamit a Mac könyvtárban", a titkosszolgálat lehallgatója azt hitte, a Miniszterelnöki Hivatal virtuális adatbankjába ( a MEH könyvtárba") akar behatolni egy illetéktelen személy.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kihallgatták a hvg.hu főszerkesztőjét

Pontosan fél éve indult az UD Zrt. elleni büntetőeljárás, de továbbra sincs gyanúsítottja, több feljelentés ügyében pedig megszüntették a nyomozást; a társaság személyiségi jogi és kártérítési pereket indít, rágalmazás, hamis vád, valamint hatóság félrevezetése miatt feljelentéseket tesz - közölte a cég kedden.

MTI Itthon

Lassan halad a nyomozás az UD Zrt. ügyében

Hallgatnak a hatóságok a szeptemberben néhány nap alatt országos botránnyá dagadt megfigyelési ügyben; a rendőrség az UD Vagyonvédelmi Zrt.-től lefoglalt szervereken tárolt információk feldolgozására vár - írja szombati számában a Népszabadság.

MTI Itthon

Hallgat a rendőrség az UD Zrt. ügyében, még gyanúsított sincs

A vállalkozást képviselő ügyvéd nem tud arról, hogy az UD. Zrt. ügyében a rendőrség mit végzett. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre hallgat. Az eljárás megindulása óta csaknem két hónap telt el. Gyanúsított még nincs - így foglalja össze a szombati Népszabadság az ügy eddigi állását.

MTI Itthon

Az UD Zrt. jogi lépéseket tervez az MSZP ellen

Jogi lépéseket tervez az UD Zrt. az MSZP ellen, miután a kormánypárt bejelentette, hogy politikai akcióba kezd, és valamennyi szervezetét felkérte: tegyen fel kérdéseket az adatgyűjtési ügyben érintett UD Zrt.-vel kapcsolatban a fideszes többségű megyei jogú városok és megyei közgyűlések vezetőinek - közölte a cég jogi képviselője csütörtökön.

Tarlós István: Mindig nehezen viseltem el a vereséget

Tarlós István: Mindig nehezen viseltem el a vereséget

A volt ukrán főügyész tagadja, hogy köze volt az amerikai nagykövet leváltásához

A volt ukrán főügyész tagadja, hogy köze volt az amerikai nagykövet leváltásához

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"

Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni