szerző:
MTI

A rendőrség szerint indokolt volt vasárnap két transzparenst tartó férfi előállítása, az SZDSZ nem érti az intézkedést.

Az SZDSZ megmagyarázhatatlannak tartja, hogyan fordulhat elő húsz évvel a rendszerváltás után, hogy egy kormányt kritizáló transzparens felmutatóit rendőrök állítják elő - írta közleményében Gusztos Péter. (A hvg.hu e tárgykörben született cikkét Lehet-e hangosan szidni Gyurcsány Ferencet címmel ide kattintva olvashatja.)

A szabad demokraták ezért támogatják azt a kezdeményezést, hogy az Országgyűlés emberi jogi bizottsága tűzze napirendre a Kossuth téren március 15-én előállított két férfi ügyének kivizsgálását. A frakcióvezető-helyettes kitér arra is, hogy javasolják az érintetteknek, forduljanak panasszal a Független Rendészeti Panasztestülethez, mert egy évvel ezelőtt ez a testület jogvédő szervezetek és a liberális párt kezdeményezésére éppen azért jött létre, hogy a rendőrségi eljárásokkal kapcsolatos állampolgári panaszokat elfogulatlanul kivizsgálja.

Március 15-én két férfit, Hernády Zsolt Gézát és Rosdy Tamást állították elő a Kossuth téren, akik egy, a 12 pont második pontjára hasonlító, "Felelős kormányt Buda-Pesten" feliratú transzparenst tartottak fel a hivatalos állami ünnepség alatt.

A rendőrség szerint indokolt volt

A rendőrség szerint indokolt, szakszerű és törvényes volt Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás előállítása március 15-én a Kossuth térről, ugyanakkor a rendőrség kétszer hibázott. A rendőrség honlapján szerdán közzétett összegzés szerint a két férfi megsértette az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának szabályait. A rendőrség az eljárás során két alkalommal követett el hibát: a befogadásra vonatkozó jogszabályt tévesen alkalmazták rendőrök a két férfival szemben, s megszegték az előállítottak étkeztetésére vonatkozó szabályokat.

A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a két férfi vasárnap 9.35-kor, az ünnepélyes zászlófelvonás során bekiabálásokkal zavarta meg a rendezvényt, illetve az ünnepség többi látogatójának nyugalmát. A két férfi a bekiabálást többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyta abba, ezért egy, a biztosításban részt vevő rendőri egység igazoltatta és a szabálysértés folytatása miatt előállította őket a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájába. A helyszínen átvizsgálták ruházatukat, majd megbilincselték az előállítottakat. A rendőrség szerint Hernády Zsolt Géza 9.35-től 10.20-ig, míg Rosdy Tamás 09.40-től 10.20-ig volt bilincsben. A rendőrségi videofelvétel alapján a rendőrség úgy ítélte meg, hogy a bilincs alkalmazása törvényileg megalapozott volt.

A rendőri jelentések szerint egyikük sem szenvedett sérülést, az előállítás okáról és idejéről a törvény vonatkozó bekezdése alapján tájékoztatást kaptak. Hozzátartozója/képviselője értesítését egyikük sem kérte - olvasható az összegzésben. A kiállított orvosi vélemény alapján Hernády Zsolt Géza rendőri bántalmazásra tett panaszt, Rosdy Tamás ilyet nem tett. Az orvosi vélemény bejegyzése szerint mindkét előállított elhelyezhető volt a rendőrségi fogdában, azonban e kifejezés használatát aggályosnak tartja a rendőrség, mivel nem "fogdai befogadás" történt, hanem előállító helységben történő elhelyezés. Az orvosi vizsgálat után az előállítottaknál lévő tárgyakat letétbe helyezték.    

Az átvizsgálást végző személy az érintetteket felszólította, hogy a ruházatuk megfelelő átvizsgálására egy paraván mögött vegyék le ruhájukat. "A befogadást végző, többéves büntetésvégrehajtási gyakorlattal rendelkező fogdaőr megtekintés útján ellenőrizte, hogy az előállítottak testükön viselnek-e maguknál nem tartható, illetve támadásra, vagy önkárosításra alkalmas eszközöket, tárgyakat" - olvasható az összegzésben.

Azzal kapcsolatban, hogy a fiatalemberek azt állították, mobiltelefonjaik adatait rögzítették, a vizsgálat megállapította, a jegyzőkönyvet végző rendőr tételesen, azonosítható módon regisztrált valamennyi letétbe kerülő tárgyat, így a mobiltelefont, a hozzá tartozó SIM-kártyát, gyári (azonosító) számaik alapján. A rendőrség szerint az adatrögzítés nem a tulajdonos által a mobiltelefonba bevitt adatokra vonatkozott. A telefonokban lévő adatokat a rendőrség nem tekintette meg és azokat nem rögzítette.

Hernády Zsolt Géza az orvosi vizsgálat után a befogadó, illetve előállító helységben 10.40-től 12.20-ig volt, Rosdy Tamás pedig 10.41-től 12.20-ig. Ezután a letétbe helyezett tárgyaikat visszakapták, ezt aláírásokkal igazolták - áll a rendőrségi anyagban. Ezután a kihallgató helyiségbe vezették őket, ahol nem gyanúsítottként, hanem eljárás alá vont személyként számoltatták el őket. A szabálysértési hatóság 50-50 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket. A határozat átvétele után mindkét férfit szabadon bocsátották: Hernády Zsolt Gézát 15.45-kor, Rosdy Tamást pedig 16.15-kor. Megállapították, hogy az érintettek az eljárás ideje alatt mobiltelefonjukat nem használhatták. A fogdában helyi intézkedésben nem volt szabályozva, hogy a fogvatartottak étkezéséért ki felelős, ha az érintett az előállító helységben tartózkodik, illetve ha kihallgatáson vesz részt, így fordulhatott elő, hogy az ellátásukról nem gondoskodtak.

Az egyik előállított, Rosdy Tamás az MTI-nek szerdán azt mondta, hogy csütörtökön sajtótájékoztatón közlik, hogyan értékelik a vizsgálati anyag megállapításait és milyen jogi lépéseket tesznek. Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. november 6-ai határozatában mondta ki a rendőrségi fogdák rendjéről szóló minisztériumi rendelet 16. szakasza első bekezdésének alkotmányellenességét, ezért azt 2009. június 30. napjával megsemmisítette. Az említett szakasz első bekezdése június 30-ig így továbbra is érvényben van. Az alkotmányellenesnek nyilvánított bekezdés szerint "befogadáskor a fogvatartott ruházatát át kell vizsgálni, szükség esetén motozásnak vethető alá. A motozás elvégzésével azonos nemű személyt kell megbízni. A motozás indokolt esetben kiterjedhet a testüregek orvos általi átvizsgálására is. A vizsgálatok során más fogvatartott, a motozásnál a fogvatartottal ellentétes nemű személy sem lehet jelen".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ombudsmani vizsgálat a rendőri intézkedések miatt

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy megállapítsa, az állami szervek, főként a rendőrség miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát március 15-én.

MTI Itthon

Tóth Gábor: hibáztak is a rendőrök

Megalapozatlanok a rendőrséget ért - a március 15-ei rendezvényeken történt intézkedésekkel kapcsolatos - vádak, a hatóság a hatályos jogszabályokat megtartva járt el - közölte Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány kedden Budapesten. A két Kossuth téren lefogott férfi esetében azonban hibáztak a rendőrök - mondta.

MTI Itthon

Négyen őrizetben a vasárnapi rendbontók közül

Négy embert őrizetbe vett a nyomozó ügyészség, és további tizenegy ellen tett feljelentést a rendőrség, amiért a nemzeti ünnepen hivatalos személy elleni erőszakot és előkészületét, valamint a hatóság eljárásának megzavarása bűncselekményét követték el; március 15-én összesen harminchét embert állítottak elő - összegezte a vasárnapi eseményeket a BRFK hétfőn közleményben.

hvg.hu Itthon

"Gyurit összeverték, ki kell szabadítani!" - videó

Az egykor lánglelkű tüntetők is lustulnak, már ellenállást sem tanúsítanak a rendőrsorfallal szemben. A Jobbik-gyűlés után a közelben Toroczkai László szólalt fel, s elmondta, egy kétméteres zászlóval tette észrevétlenné magát, így juthatott túl a rendőrsorfalakon. Tekintse meg videónkat.

Azt hitte, szellemet lát a babamonitoron, de az igazság ennél sokkal viccesebb volt

Azt hitte, szellemet lát a babamonitoron, de az igazság ennél sokkal viccesebb volt

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Uzsorázás miatt letöltendő börtönre ítélték Nyírpilis polgármesterét

Uzsorázás miatt letöltendő börtönre ítélték Nyírpilis polgármesterét

Balhé az X-Faktorban: tombolt és mikrofont dobált a zsűrire kiakadt versenyző

Balhé az X-Faktorban: tombolt és mikrofont dobált a zsűrire kiakadt versenyző

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje