szerző:
MTI

A sajtófotó kiállítás a magyar sajtó legnagyobb rendezvénye, amely a mai magyar valóságtól eltérően mentes az acsarkodástól - mondta Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke a 27. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitója előtti sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítást Spiró György író nyitotta meg, az ünnepségen átadták a különböző kategóriák díjait is. A díjazottak között volt a hvg.hu fotósa, Stiller Ákos is.

"Az árkok és elkülönülések itt nincsenek jelen, a fotós szakma képviselői értékelik egymás teljesítményét" - fogalmazott Eötvös Pál.

Szigeti Tamás, a Magyar Sajtófotó pályázat öttagú zsűrijének elnöke, a Figyelő képszerkesztője elmondta: a 2008-as sajtófotó pályázatra 592-en jelentkeztek, összesen 11 939 felvétellel, ezek közül hétezer kép maradt fenn az előzsűri rostáján.

Stiller Ákos képe a társadalomábrázolás -
dokumentarista fotográfia kategória első helyezettje
© Stiller Ákos
A legtöbb pályamű az emberábrázolás-portré, a természet és tudomány, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia, a művészet és a bulvár-humor-zsáner kategóriában érkezett. Az előző évihez képest megduplázódott - 124-ről 261-re nőtt - a beadott sorozatok száma a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában.

A sajtótájékoztatón átadták a MÚOSZ által kiírt pályázat 13 kategóriadíját, köztük a Művészet kategória elismeréseit, amelyeket a Magyar Távirati Iroda Zrt. (MTI) ajánlott fel. Valamennyi díjazott fotó szerepel a kiállításon, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának része, és április 26-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A kiállítás látogatói sms-ben szavazhatnak kedvenc képükre, voksaik alapján osztják majd ki a kiállítás közönségdíját, szintén sms-ben képaláírásokat is küldhetnek ezekhez a fotókhoz a vállalkozó kedvűek. Együtt veled, osszuk meg egymással az élményeket, a pillanatokat jelmondattal saját felvételeiket is beküldhetik mms-ben a látogatók a tárlat ideje alatt.

Mint elhangzott, a sajtófotó kiállításra 1993 óta a MÚOSZ támogatásával hagyományosan megjelenik Az év fotói című könyv, amelyben összesen 119 fotós képei, köztük valamennyi díjnyertes felvétel megtalálható.

A kiállítást Spiró György író nyitotta meg csütörtök délután, az ünnepségen átadták a különböző kategóriák díjait is.

"Az ember azért néz fotókat, mert meg akar ismerni valamit, ami emberi, vagy éppen természeti" - vélekedett Spiró György. Hozzátette: a jó kép ismérve, hogy nézése közben többet tudunk meg készítőjéről, mint a tárgyáról. Szerinte ha egy fényképész bele tudja vinni saját személyiségét az által készített fotóba, akkor a néző érzelmileg viszonyul az adott képhez, és egy fajta cinkosság jön létre közte és a kép alkotója között.

Az író úgy fogalmazott, hogy "az élősködő célú kukkolás meg a részvét között hajszálnyi a különbség", és a modern sajtó gyakran élősködik a tárgyául választott, szenvedő embereken.

"Ezen a kiállításon kevés élősdi kép van, egy ízléses, értő válogatást láthatunk, amelyben nagyon jó fotók is találhatóak" - hangsúlyozta Spiró György.

Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a sajtófotó retusálatlanul mutatja be a valóságot, "éppen ezért tisztán kell tartani ezeket a képeket". A főigazgató reményét fejezte ki, hogy a kitüntetés ösztönző hatással lesz a díjazottakra.

A díjak közül kilencet vehettek át az MTI munkatársai: a humor-zsáner-bulvár kategóriát Földi Imre nyerte és harmadik lett az egyedi sportfotók között, két második helyezést szerzett Beliczay László (hír-eseményfotó és művészet kategória), az egyedi sportfotó-sorozatok között Illyés Tibor második és harmadik díjat kapott, Szigetváry Zsolt második lett művészeti sorozatával, Kovács Attila harmadik az emberábrázolás-portré kategóriában, és szintén harmadik díjat kapott Honéczy Barnabás művészeti sorozatával.

 Az idei kísérő kiállítás a magyar-osztrák határ húsz évvel ezelőtti megnyitásának állít emléket, olyan felvételekkel, dokumentumokkal, amelyeket korábban nem láthatott a közönség. László Ágnes, a kiállítás kommunikációs vezetője kitért arra, hogy erre a tárlatra az Európai Bizottság támogatásával, José Manuel Barroso bizottsági elnök köszöntőjével egy magyar-angol nyelvű katalógus készült, amelyet az első négyezer látogató ingyen megkap.

A Határnyitás 1989 című kiállítás a Külügyminisztérium szervezésében később több európai városban is látható lesz.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője a kísérőkiállítás kapcsán úgy vélekedett, hogy a határok megnyitása "egész Európa, de talán az egész világ történetét megváltoztatta".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Fotógaléria: a Magyar Sajtófotó nyertesei

Majdnem 12 ezer képet küldtek be a sajtófotó-pályázatra, amelynek nagydíját Takáts Péter érdemelte ki a Dunaszerdahelyi pokol című sorozatával. Tekintse meg a pályázat díjnyertes képeit.

Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is

Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is

Lezajlott az első csak női űrséta

Lezajlott az első csak női űrséta

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Matolcsyéknak sem tetszik a Facebook pénze

Marad az októberi nyár

Marad az októberi nyár

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Showman, sztártanár, a fizika varázslója – 40 éve halt meg Öveges professzor

Showman, sztártanár, a fizika varázslója – 40 éve halt meg Öveges professzor