szerző:
MTI

Megalapozott a gyanúja annak, hogy Hunvald György, Erzsébetváros jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő polgármestere hivatali vesztegetést, hűtlen kezelést, valamint magánokirat-hamisítást is elkövetett; erről a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatta közleményben csütörtökön az MTI-t. Hunvald kettőt ezek közül elismert.

Megalapozott a gyanúja annak, hogy Hunvald György "kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettét, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségét követte el" - írta Keresztes Imre főügyész. Hozzátette: a Központi Nyomozó Főügyészség e héten Erzsébetváros Önkormányzata Pénzügyi Bizottságának volt elnökét, Kardos Pétert, valamint Kardos barátját, továbbá Hunvald Györgyöt folytatólagosan gyanúsítottként hallgatta ki.

A közleményből az is megtudható, hogy Hunvald György a bűncselekmények közül a hűtlen kezelés és az okirat-hamisítás lényegét elismerte, ugyanakkor tagadta a hivatali vesztegetés elkövetését. Kardos Péter részben, ténybeli beismerő vallomást tett, míg Kardos barátja megtagadta a vallomástételt. Mind Kardos, mind pedig az ügyben érintett barát panasszal élt a gyanúsítások ellen.

A megalapozott gyanú szerint Hunvald György Kardos Péternek - az addigi hivatali együttműködésük további biztosítékaként - jogtalan előnyt adott azért, hogy megkapja a képviselő-testületben Kardos szavazatait. Eszerint Hunvald György Kardos Péter kérésének megfelelően élettársa részére adminisztrátor-asszisztensi állást biztosított az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadónál. Mivel Kardos Péter kevesellte a felajánlott állás bruttó 96,8 ezer forintos bért, az összeg kiegészítését kérte Hunvaldtól - olvasható a közleményben.

A polgármester megbeszélte Kardos Péterrel, hogy megbízási szerződést fog kötni egy Kardos Péter által megnevezett magánszeméllyel, abból a célból, hogy a szerződés alapján járó megbízási díjjal egészítse ki Kardos élettársa jövedelmét. Azt is közölte, hogy a megbízási díj fejében Kardos Péter ismerősének munkát nem kell végeznie.

A megbeszélteknek megfelelően Hunvald György - tanácsadási tevékenységre - határozatlan idejű megbízási szerződést kötött Kardos Péter barátjával. A barátnak egyébként 2006 júniusában, Kardos Péterre tekintettel, a polgármesteri keretből bérlakást is kiutalt, havi bruttó 260 ezer forintért. Bár Kardos Péter barátja semmilyen tevékenységet nem végzett, Hunvald György a szerződés "teljesítéséről" havonta valótlan igazolást állított ki, s ennek alapján 2008 szeptemberétől december végéig összesen bruttó 1,04 millió forintot fizetett ki.

Kardos Péter 2008. december 10-ei előzetes letartóztatását követően a polgármester december végével felbontotta a szerződést. Hunvald György február 12-e óta van előzetes letartóztatásban hétrendbeli csalás és kétrendbeli csalás kísérletének gyanújával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Az MDF segített, a letartóztatott Hunvald már nem bizottsági tag

Az MDF segítségével visszahívta a szakbizottságokból a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciója az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald Györgyöt. A Steiner Pál MSZP-frakcióvezető által jegyzett indítványt az MSZP-SZDSZ-MDF támogatta, a Fidesz-KDNP nem vett részt a szavazásban.

MTI Itthon

Hunvald György tagadta a hivatali visszaélést

Újabb vallomást tett az előzetes letartóztatásban levő Hunvald György csütörtökön; az erzsébetvárosi polgármester tagadta, hogy hivatali visszaélést követett volna el - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

MTI Itthon

Miért nem pótolta még Hunvaldot az MSZP?

Az előzetes letartóztatásban levő VII. kerületi polgármester, Hunvald György állítólag több hete aláírt egy nyilatkozatot a lemondásáról, de "alkudozás" állhat a háttérben, s ezért nem pótolta még az MSZP.

MTI Itthon

VII. kerületi panama: mással is gyanúsítják Hunvaldékat

Hivatali visszaéléssel is meggyanúsította a Központi Nyomozó Főügyészség az erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt korábban letartóztatott Gál Györgyöt, a VII. kerület gazdasági és pénzügyi bizottságának volt vezetőjét és Kardos Pétert - mindketten helyi SZDSZ-es politikusok -, valamint Hunvald Györgyöt, a kerület MSZP-s polgármesterét.

MTI Itthon

Fővárosi MSZP: Hunvald mondjon le!

Az MSZP ügyvédein keresztül kétszer is megkérte Hunvald György előzetes letartóztatásban lévő VII. kerületi polgármestert, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési mandátumáról – mondta Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére.

MTI Itthon

Már nem Bánáti védi Hunvaldot

Megszűnt a Bánáti János ügyvédnek az erzsébetvárosi ingatlanügyben Hunvald György kerületi polgármester védelmére adott megbízás hétfőn.

Cégük felszámolásán is nyertek Simonkáék

Cégük felszámolásán is nyertek Simonkáék

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Megemelik az MMA-tagok életjáradékát

Megemelik az MMA-tagok életjáradékát

Bod Péter Ákos: Válság után, válságok előtt

Bod Péter Ákos: Válság után, válságok előtt

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket