szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Arató Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, a Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára tanúkihallgatásakor azt mondta, nem tudott arról, hogy Zuschlag Jánossal közös képviselői irodájukban számlákat hamisítottak. A szocialista politikus ezt a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján jelentette ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Nem volt arról tudomásom, hogy az irodában valamilyen pályázati tevékenység folyt, azt az újságokból tudtam meg a nyomozás során - mondta a tanú.

"Az nem felel meg a valóságnak, hogy én az irodában számlatömböket, bélyegzőket láttam volna, vagy szóvá tettem volna az ott folyó tevékenységet" - tette hozzá Arató Gergely.

A per korábbi szakaszában Lados István másodrendű vádlott vallotta azt, hogy a Képviselői Irodaház 116-os szobájában Zuschlag Jánossal közös szobában dolgozó Arató Gergely tudott az ottani pályázati tevékenységről és arról, hogy ott számlagyártás folyik.

Lados István másodrendű vádlott Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére kitartott korábbi vallomása mellett, mely szerint Arató Gergely tudott az egyesületek és a pályázati tevékenység közötti összefüggésről.

Arató Gergely az 1990-es évek közepétől vett részt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) munkájában, majd 1998-tól elnökségi tag, 2000-től pedig a szervezet országos elnöke. Ebben az időben Zuschlag János volt az ISZM ügyvezető alelnöke.

Zuschlag János hallgatja Arató vallomását
© MTI - Ujvári Sándor

Arató Gergely részt vett a vádiratban szereplő Fiatal Városért Egyesület alapításában, melynek 1996-tól 1999-ig elnöke volt. A tanú nem emlékezett arra, hogy az egyesület alakuló közgyűlését hol tartották. "Lehetséges az, hogy az én lakásomon volt az alakuló közgyűlés, mert ott is voltak megbeszélések" - tette hozzá.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a tanú elé tárta az egyesület különböző okiratait, amelyeken az államtitkár neve szerepelt. Az elé tárt iratokon az aláírások tőle származnak - mondta a tanú.

A per keddi tárgyalási napján a jegyzőkönyveken szereplő személyeket a bíróság meghallgatta, akik azt vallották, hogy valós adataik mellett az aláírás nem tőlük származik, az egyesület tevékenységéről nem tudtak semmit.

Arató Gergely viszont úgy emlékezett, hogy az alakuló ülés jegyzőkönyvében feltüntetett emberek valamennyien jelen voltak a közgyűlésen.

A tanú beszámolt arról, hogy 2002-től az MSZP országgyűlési frakciójának ifjúsági és sport munkacsoportja és Gyurcsány Ferenc minisztersége idején az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) rendszeresen egyeztetett.

Arató Gergely kérdésre válaszolva elmondta: Gyurcsány Ferenc minisztersége idején az ISM miniszteri tárgyalóban kedd reggelenként szűk körben folytattak megbeszéléseket. Emlékezete szerint Gyurcsány Ferencen és rajta kívül ezeken az egyeztetéseken két további frakciótag - Bakonyi Tibor és Ujhelyi István - mellett esetenként Zuschlag János is részt vett. Hangsúlyozta, alapvetően ezeken a megbeszéléseken stratégiai kérdésekről beszéltek, ezeken a konkrét pályázatokról nem esett szó.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Zuschlag-per: indulatos védői felszólalás

Elfogultságot jelentett be az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba kirendelt védője a Zuschlag-per szerdai tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ellen, mivel a testület nem akceptálta azon indítványait; a bíróság azonban elutasította az indítványt.

MTI Itthon

Zuschlag-per: tizenegy tanút hallgatott meg a bíróság

Tizenegy tanút hallgatott meg a Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, a vallomásokból az derült ki, hogy a meghallgatott személyek tudta nélkül, valós adataikat felhasználva "működtek" a civil szervezetek.