szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Zuschlag-perben az egyik tanú kihallgatásakor elmondta, nem tudott arról, hogyan működött az egyik civil szervezet, amelyiknek az elnöke volt. Erről a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napján vallott a tanú.

Az alapvető problémája az volt, hogy olyan egyesületnek volt az elnöke, amelyről semmit sem tudott - mondta a tanú, aki 2002-ig volt a perben érintett Fiatal Városért Egyesület elnöke. A tanú emlékezete szerint Arató Gergelytől vagy Zuschlag Jánostól kapott felkérést az egyesület elnöki tisztére, ami 1999-ben történhetett.

Formális elnökválasztás, közgyűlés nem volt, de arról sem volt információja, hogy az egyesület az elnöksége előtt milyen tevékenységet folytatott - fűzte hozzá. A tanú beszámolt arról: az egyesület bankszámlája feletti rendelkezési jogot úgy szerezte meg, hogy "Arató Gergellyel elsétált" az egyik pénzintézet fiókjába és "elintézték a hivatalos papírokat".

"Ha pénz érkezett a bankszámlára, akkor az esetek többségében Zuschlag János, esetenként Krausz Csaba (ötödrendű vádlott) értesített, hogy megjött a pénz. Elmentem a bankba, találkoztam Krausz Csabával, majd felvettem a pénzt és odaadtam neki" - mondta a tanú.

A tanú nem tudta megmondani, hogy Zuschlag vagy Krausz milyen kapcsolatban voltak az egyesülettel, de ha megjött a pénz, arról tudtak. Azt sem tudta megmondani, hogy a pénz felvétele mennyire kötődött a programokhoz, mert azok finanszírozásába nem látott bele.

A tanú elé tárt bűnjeleken, a Fiatal Városért Egyesület által a Madárgyűrűző tábor, Az egészséges életmód a Velencei-tónál, valamint a Hagyományőrző zöldek címmel beadott pályázatokon szereplő aláírások nem tőle származnak - közölte.

Elmondta, hogy az ELTE kollégiumában együtt lakott Zuschlag Jánossal, így az együttműködés még akkor alakult ki közöttük. 2001-után azonban már nem akart az egyesület elnöke lenni, mert állítása szerin túl sok pénz érkezett a különböző pályázatokon keresztül, de nem tudta követni, hogy ténylegesen mire fordítják. Hozzátette: 2001-ben kérte az elsőrendű vádlottat, hogy keressen helyette mást elnöknek, amit Zuschlag János tudomásul vett.

Egy idő után szóltak a tanúnak, hogy már nem ő az elnök, de utódjával nem találkozott. Az egyesület okiratai szerint Katus Ferenc, harmadrendű vádlott követte az egyesület elnöki posztján. Zuschlag János elsőrendű vádlott a tanú által elmondottakra reagálva kijelentette: a Fiatal Városért Egyesület által elnyert pályázati pénzek mindössze öt százaléka képezi a vád tárgyát. 

A vádat képviselő Német Zsolt ügyész válaszában kiemelte: az, hogy elévülés, vagy egyéb ok miatt nem került az egyesület mindegyik pályázatának ügye a vádiratba, nem jelenti, hogy azok felhasználása törvényes volt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Zuschlag ma is beszél

Zuschlag János meghallgatásával folytatódik az egykori szocialista politikus és tizenöt társa ellen indított büntetőper tárgyalása ma Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag zsebből fizetett egy tanú szerint

Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselőként zsebből 40 ezer forintot fizetett a Képviselői Irodaházban a munkáját segítő személynek, akit tanúként hallgatott ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a per szerdai tárgyalási napján.

MTI Itthon

Zuschlag-per: indulatos védői felszólalás

Elfogultságot jelentett be az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba kirendelt védője a Zuschlag-per szerdai tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ellen, mivel a testület nem akceptálta azon indítványait; a bíróság azonban elutasította az indítványt.

MTI Itthon

Zuschlag nem emlékszik a fiktív könyvelésre

A nyomozás előrehaladtával, 2007 elején már "pánikszerűen" igyekeztek rendezni a civil szervezetek ügyeit - közölte Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden.

MTI Itthon

Zuschlag-per: Arató nem tudott a számlahamisításokról

Arató Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, a Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára tanúkihallgatásakor azt mondta, nem tudott arról, hogy Zuschlag Jánossal közös képviselői irodájukban számlákat hamisítottak. A szocialista politikus ezt a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján jelentette ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

A FIB-elnökség is tudott Zuschlag húzásairól

A Fiatal Baloldal (FIB) elnökségi tagjai nem kifogásolták a civil szervezetek bevonását a programok finanszírozásába - közölte ügyészi kérdésre Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag-per: tizenegy tanút hallgatott meg a bíróság

Tizenegy tanút hallgatott meg a Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, a vallomásokból az derült ki, hogy a meghallgatott személyek tudta nélkül, valós adataikat felhasználva "működtek" a civil szervezetek.