szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szarvasi önkormányzat csak tavaly több mint egymillió forintot költött köztemetésekre, zömében olyan emberekére, akiknek rokonuk nincs, s akiket csicskásként használtak ki mások - írja a Békés Online hírlap.

Egyre jobban borzolja a kedélyeket a városban az, hogy legalább 100—150 embert tartanak itt csicskásként — mondta a lapnak Babák Mihály, Szarvas polgármestere. "Elesett, idős vagy szenvedélybeteg, hozzátartozó nélküli embereket hoznak ide más településekről. Kiveszik őket a szociális otthonokból, elhitetik velük, hogy gondoskodnak majd róluk. Aztán dolgoztatják és elveszik a nyugdíjukat. Amikor pedig meghalnak, nekünk kell a város költségén eltemettetni őket." - mondta Babák az internetes újságnak. 

A polgármester hozzátette: gyakran kopogtatnak maguk a csicskásként tartott emberek, vagy azok a városlakók, akiket nem hagy nyugodni, hogy sok család busásan él az illegális foglalkoztatásból. "Több levelet írtam már a hatóságoknak, köztük a megyei gyámhatóságnak is. A képviselő-testület nemrég tanácskozásra hívta a munkaügyi felügyelőség, a rendőrség, az ügyészség és az adóhatóság képviselőit, de nem jutottunk előrébb. Amíg a hatóságok nem fognak össze, addig ezt a kérdést nem tudjuk megoldani. Csupán néhány embert sikerült kimenekítenünk a csicskatartók kezéből. Félnek, nem mernek feljelentést tenni." - mondta a polgármester.

A Békés Online szerint a probléma nemcsak Szarvason, hanem a megye számos pontján jelen van. Medgyesegyházán például éveken át próbáltak kimenekíteni a csicskatartók kezéből egy idős asszonyt. Amikor azonban a gyámhatóság vagy a családsegítő szakemberei megjelentek, az asszony nem merte bevallani, hogy szolgasorban tartják.

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus szerint a megoldás azért nehéz, mert a csicskasorban tartottak általában szociálisan elesett, éngyenge emberek, sodorhatóak, nem tudnak önálló döntéseket hozni. "Nem jól ítélik meg az őket szép szavakkal csábítókat, hisznek az ígéreteknek, mert ki vannak éhezve a szeretetre." - mondta  alapnak Kozma, aki Körösladányban az elmúlt egy év során tíz-tizenöt ilyen emberrel találkozott. Őket a családsegítők irányították hozzá. Kozma Zoltán hangsúlyozta: a megoldásban nagy szerepük lehet a családsegítőknek, a szociális munkásoknak. Az együttműködést siker koronázhatja, mint ahogyan ez a múlt héten Körösladányban is megtörtént. Egy lakásától megfosztott embernek segítettek abban, hogy visszaszerezze ingatlanját a lakásmaffiából.

Forrás: Békés Online

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!