szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyrendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítja Szilvásy György volt titokminisztert a Központi Nyomozó Főügyészség; az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetését - közölte a főügyészség szóvivője pénteken.

A szóvivő a miniszter négyórás kihallgatása után elmondta: a gyanú szerint Szilvásy György a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként eljárva titkos információgyűjtésből származó hangfelvételeket - amelyek az UD Zrt.-t érintő feljelentés mellékleteként szerepeltek - "jogalap és törvényes cél nélkül, szükségtelenül kezelt". 
 
Ezeken a telefonbeszélgetéseken Demeter Ervin és Kövér László országgyűlési képviselők az UD Zrt. vezetőjével folytattak - a feljelentés szempontjából indifferens - beszélgetéseket - tette hozzá a szóvivő.

A volt miniszter elmondta: "amennyire a gyanúsítást megértette", a gyanúsítás alapja, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai megkapták azoknak a felvételeknek egy részét, amelyek a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója által tett feljelentés mellékletei voltak. Mint mondta, panaszt tett a gyanúsítás ellen, mert törvényi kötelezettségének tett eleget a bizottság tájékoztatásakor. 

Szilvásy György az ügyészségen jelezte: furcsállja, hogy miközben az UD Zrt.-t érintő nyomozásban, az "alapügyben" nyolc hónapja rendkívül vontatottan, akadályozottan folyik a nyomozás, ebben, a Fidesz feljelentésére megindult eljárásban gőzerővel folyik a nyomozás.
 
A miniszter beszámolt arról is, hogy szóvá tette az ügyészségen: ha őt ebben az ügyben személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják, akkor miért nem teszik ezt meg Demeter Ervinnel (Fidesz), aki - mint fogalmazott - "nem egy esetben hasonló információk megszerzésére törekedett", illetve miért nem teszik meg azokkal a fideszes politikusokkal szemben, "akik nyilvánosságra hozták azokat a személyes adatokat, amelyek kezelése miatt az ügyészség szerint gyanúsítható vagyok". 
   VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szilvásy más fontos megbízatásban

Szilvásy György a titkosszolgálatok irányítása után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) humánpolitikai és koordinációs főigazgatójaként folytatja pályafutását a Magyar Nemzet értesülése szerint.

MTI Itthon

Szilvásy nem érti, miért gyanúsítják

Szilvásy György továbbra sem tudja pontosan, mivel gyanúsítják. A volt titokminiszter erről újságírók előtt beszélt péntek délelőtt, amikor megérkezett gyanúsítotti kihallgatására a Központi Nyomozó Főügyészség épületéhez.

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi